Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Історичний портрет епохи




ЕКОНОМІЧНА ДУМКА АНТИЧНОГО СВІТУ

Шукати істину і легко, і важко, бо вочевидь ніхто не в змозі ні цілком їі осягнути, ні зовсім її не помітити, але кожен додає потроху до нашого пізнання природи, і із сукупності всіх фактів скла­дається велична картина.

Аристотель

2.2.1.Загальна характеристика економічної думки античності.

2.2.2.Економічні погляди старогрецьких філософів.

2.2.3.Економічна думка Стародавнього Риму.

Загальна характеристика економічної думки античності

У творах та висловлюваннях мислителів античності економіч­на думка стародавнього світу виражена у найбільш розвиненому вигляді. За своїм змістом вона дещо відрізняється від економіч­них поглядів мислителів Стародавнього Сходу, що великою мірою зумовлюється відмінностями античного суспільства Стародавньої Греції та Стародавнього Риму від патріархального суспільства країн Стародавнього Сходу (див. рис. 2.2).

Економічна думка античності знайшла відображення в еко­номічній політиці законодавців та реформаторів Лікурга, Дракон-та, Солона, братів Гракхів, творах давньогрецьких та давньо­римських мислителів Ксенофонта, Платона, Аристотеля, Варрона, Сенеки, у публічних виступах видатних громадських діячів Катона, Колумелли, Цицерона та ін.

У працях мислителів античного світу було викладено багато історичних спостережень за соціально-економічною дійсністю Ста­родавньої Греції та Стародавнього Риму, висловлено цікаві на­укові ідеї стосовно економічних процесів і явищ. Твори антич­них філософів вирізняє:

• глибока розробка найважливіших господарських проблем;

• підвищена увага до питань ефективної організації рабовлас­ницького господарства;

• спроби побудувати модель "ідеальної" держави та виявити
принципи організації та управління містами-державами (полі­сами);

• тісний взаємозв'язок теоретичних узагальнень та практич­них рекомендацій.

 

Ці здобутки по праву ввійшли до скарбниці економічних знань людства


Історичний портрет епохи

Античність як особлива епоха в історії середземноморських народів охоплює період з VIII ст. до н.е. (формування давньогрець­ких міст-держав Спарти, Афін, Фів, піднесення Карфагену, засну­вання Риму) до V ст. н.е. (падіння Західної Римської Імперії).

Характерною рисою античності є поєднання різних економіч­них, політичних моделей та укладів: демократії і деспотії, ари­стократії і олігархії, республіки і монархії військової та адміністра­тивно-бюрократичної систем управління тощо.

Як і в країнах Стародавнього Сходу в Стародавній Греції та Ста­родавньому Римі економіка мала переважно натуральний харак­тер, основна маса населення була зайнята сільськогосподарською, насамперед землеробською працею. Водночас поступово зростали масштаби ремісництва (гончарства, ковальства, будівництва), роз­вивались товарно-грошові відносини і торгівля, здійснювались ши­рокомасштабні кредитні операції тощо.

Соціальну структуру античного суспільства становили великі землевласники та рабовласники (аристократи, патриції), дрібні зем­левласники (демос, плебеї), раби, ремісники та торговці, заняття яких вважалось ганебним та недостойним вільних громадян. У пе­ріод пізньої античності з'явились колони (раби, переведені на орендні відносини, залежні землевласники), люмпени (громадяни, позбав­лені самостійних джерел існування, яких утримувала держава або приватні особи в обмін на політичну чи силову підтримку), чинов­ницько-бюрократичний апарат управління тощо.

На думку багатьох дослідників, витоки сучасної західної цивілі­зації слід шукати саме в античності.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты