Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА 9 ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР. П\Т 2 Введення і редагування тексту.




П\Т 2 Введення і редагування тексту.

УРОК 5Форматування абзаців.

Отформатировать абзац можна скориставшись командою меню Формат/ чиАбзац командою Абзац локального меню (викликається щигликом правої кнопки миші). Якщо необхідно отформатировать тільки один абзац, то виділяти його немає необхідності, досить помістити в нього курсор уведення. Діалогове вікно, що з'явилося, містить двох сторінок опцій: Відступи й інтервали і Положення насторінці.

Група опцій Відступна першій сторінці дозволяє керувати положенням тексту абзацу відносно полів сторінки. У полях Ліворуч і Праворуч задається відстань відповідно від лівих і правих полів сторінки. Для того щоб текст зайняв частину полючи сторінки необхідно використовувати негативні значення. Опція Перший рядок керує відступами в абзаці:

· Немає — відступи відсутні;

· Червона — відступ для першого рядка абзацу; відстань вказується в поле "Скільки";

· Висяча — використовується відступ для всіх рядків, крім першої; відстань вказується в поле "Скільки".

У полях "Перед" і "Після" задаються відстані відповідно перед першим рядком абзацу і після останнього рядка абзацу (тільки позитивні значення). Опція "Межстрочный" дозволяє керувати межстрочным відстанню усередині абзацу:

· Одинарний — установлюється відстань, що вибирається автоматично, виходячи з розміру шрифту в рядках абзацу (Ctrl+1 чи піктограма );

· 1,5 — установлюється відстань, що у 1,5 рази перевищує те, що використовувалося б при значенні Одинарний (Ctrl+5 чи піктограма );

· Подвійний — установлюється відстань, що у 2 рази перевищує те, що використовувалося б при значенні Одинарний (Ctrl+2 чи піктограма );

· Мінімум — установлюється відстань, не менше значення зазначеного в поле "Скільки";

· Точно — установлюється відстань, у точності відповідне значенню зазначеному в поле "Скільки";

· Множник — задає межстрочное відстань у відсотках; наприклад, значення 0,7 зменшує межстрочное відстань на 30%.

Поле вирівнювання служить для вибору способу вирівнювання абзацу:

· Уліво — абзац вирівнюється по лівому краї (Ctrl+L чи піктограма );

· По центрі — абзац центрується (Ctrl+E чи піктограма );

· Вправо — абзац вирівнюється по правому краї (Ctrl+Rчи піктограма );

· По ширині — абзац вирівнюється по лівому і правому краї одночасно (Ctrl+J чи піктограма ).

Для контролю висячих рядків (останній рядок абзацу, перенесений на наступну чи сторінку перший рядок, що залишився після переносу іншої частини абзацу), керування нумерацією рядків і розривами сторінок використовується друга сторінка. Опція Контроль висячого рядка служить для відстеження й усунення висячих рядків. Для того щоб абзац розташовувався на одній сторінці, використовується опція Абзац цілком. Якщо ж потрібно, щоб абзац знаходився на одній сторінці з наступним, то необхідно включити опцію Разом з наступним абзацом. Для автоматичної вставки розриву сторінки перед абзацом використовується опція Нагорі. Вимикання опції Придушити нумерацію рядків виключає рядка абзацу з числа пронумерованих рядків. Вимикання опції Без переносу слів скасовує автоматичний перенос слів тексту в абзаці.

Після установки всіх значень і натискання кнопки ОК, обрані абзаци будуть відформатовані відповідним чином.

Відразу після форматування тексту можна скопіювати застосований формат. Для цього потрібно виділити слово, чи текст абзац з потрібним форматом, і клацнути на піктограмі . Якщо формат копіюється в кілька місць, то піктограма натискається двічі. Покажчиком миші, що змінилася, (кисть), виділяється текст для форматування. Для завершення копіювання форматів необхідно знову натиснути піктограму чи формат Esc. Можна швидко копіювати формати і за допомогою клавіатури. Для цього виділяється текст із копируемыми форматами і натискається Ctrl+Shift+C. Потім виділяється текст, що підлягає зміні, і натискається Ctrl+Shift+V.

Зведення про параметри форматування можна одержати, використовуючи команду Що це таке? Меню ? чи натиснувши комбінацію Shift+F1. Курсор змінить зовнішній вигляд. При щиглику курсором на чи тексті іншому об'єкті з'являться зведення про його форматування. Для повернення в звичайний стан треба повторно натиснути Shift+F1.

 

Крапки табуляції.

Для точного вирівнювання стовпчиків чи тексту чисел часто швидше і зручніше використовувати табуляцію, чим таблицю. Вибравши абзаци, для яких установлюються параметри табуляції, необхідно виконати команду меню Формат/Табуляція.... Той же ефект виходить при натисканні на кнопку Табуляція... у діалоговому вікні Абзац.

Список Позиції табуляції містить усі встановлені для обраних абзаців крапки табуляції. Можна переглядати їх, змінювати тип, додавати нові і видаляти наявні. Для додавання нової крапки табуляції, потрібно ввести в поле Позиції табуляції значення, що визначає відстань від лівого полючи сторінки до нової крапки табуляції. Потім вибрати тип за допомогою опції Вирівнювання:

· По лівому краї — текст вирівнюється по лівому краї щодо крапки табуляції;

· По центрі — текст центрується щодо крапки табуляції;

· По правому краї — текст вирівнюється по правому краї щодо крапки табуляції;

· По роздільнику — вирівнювання чисел по десятковій крапці; для тексту і чисел без крапки відбувається вирівнювання по лівому краї;

· З рисою — у позиції табуляції уставляється вертикальна риса.

Для заповнення порожнього місця, що залишається ліворуч від крапки табуляції, можна використовувати символ одного з трьох типів опції Заповнювач. Після установки необхідних параметрів, необхідно натиснути кнопку Установити, і нова крапка табуляції буде внесена в список.

Для видалення крапок табуляції потрібно послідовно вибрати їх у списку і натиснути кнопку Видалити. Кожна обрана в такий спосіб крапка табуляції міститься праворуч від тексту Будуть вилучені:. Усі наявні крапки табуляції підготовляються до видалення натисканням кнопки Видалити усі. Видалення відбудеться тільки після того, як буде натиснута кнопка ОК.

Крім перерахованих можливостей можна установити значення кроку табуляції, використовуване за замовчуванням. Для цього служить поле За замовчуванням.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 121; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты