Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


УРОК 8 Стовпчика




В існує можливість верстки тексту в трохи колонок у межах смуги набору. Смуга набору при цьому розбивається на трохи колонок, і текст вводиться в них послідовно, з переходом до наступного стовпчикові після заповнення поточної. Можливе оформлення текстів у газетному форматі: з великими заголовками через усю смугу і з вставленими ілюстраціями, а також використання ліній, що відокремлюють стовпчики одну від інший, і створення тла окремих абзаців.

У документі можна використовувати від 1 до 45 стовпчиків, як однакової, так і різної ширини. Можна керувати шириною стовпчиків, відстанню між окремими колонками.

Швидке створення стовпчиків.

Для перетворення в стовпчики всього документа треба поставити курсор у будь-яке місце документа, для перетворення в стовпчики фрагмента цей фрагмент попередньо виділяють.

Для швидкого створення стовпчиків варто скористатися піктограмою палітри інструментів. Помістивши над нею курсор миші, натисніть її ліву кнопку і продовжуйте утримувати. Під піктограмою з'явиться рамка. Тепер, переміщаючи курсор миші вправо і вліво, виберіть потрібне число стовпчиків, після чого відпустите кнопку миші. Створені в такий спосіб стовпчика будуть мати однакову ширину.

Так само стовпчика можна створити командою Формат/Стовпчика.

Форматування стовпчиків.

Для точного завдання параметрів колонок використовується діалогове вікно "Стовпчика". Воно активізується командою меню Формат/Стовпчика... У рамці "Тип" можна вибрати один з п'яти готових варіантів форматування колонок. Інші полючи служать для більш точного завдання параметрів. Число стовпчиків вказується в поле "Число колонок". Група опцій "Ширина і проміжок" служить для завдання ширини колонок і відстані між ними. Якщо включена опція "Стовпчика однієї ширини", то всі стовпчики мають однакову ширину і відстань після стовпчика. Ці параметри редагуються в полях "Ширина" і "Інтервал" відповідно. Якщо опція "Стовпчика однієї ширини" виключена, то мається можливість змінювати ширину і відстань після стовпчика для кожного стовпчика окремо. При використанні однакових стовпчиків зміна ширини стовпчика спричиняє автоматична зміна меж колоночного відстані і навпаки. Коли число стовпчиків перевищує 3, у групі опцій "Ширина й інтервал" з'являється вертикальна смуга скролінга, за допомогою якої відбувається переміщення між полями, що відповідають різним стовпчикам. Опція "Роздільник" дозволяє включати і виключати висновок вертикальної лінії, що відокремлює стовпчика друг від друга.

У поле Застосувати вказується частина документа, для якої будуть діяти обрані опції. Можливі значення цього полючи:

· До всього документа - параметри використовуються у всьому документі;

· До виділеного тексту - параметри використовуються для попередньо виділеної частини тексту; це значення доступне, якщо перед активізацією вікна Стовпчики був обраний який-небудь фрагмент документа;

· Звідси і до кінця - параметри використовуються для тієї частини документа, що розташована після курсору введення.

Включення опції Почати колонку приводить до переходу до нового стовпчика в тім місці, де знаходився курсор уведення.

У процесі роботи з документом перейти до нового стовпчика можна за допомогою діалогового вікна, викликуваного командою меню Вставка\Розривши.... Треба включити опцію Почати / новий стовпчик і натиснути ОК.

 

Використання лінійки форматування.

Лінійка форматування може використовуватися для керування шириною колонок і відстанню між ними. Робиться це за допомогою відповідних індикаторів (рис 2.2)

 

 

1 2 3

 

 

1 - межколоночное відстань;

2 - індикатор лівої границі стовпчика;

3 - індикатор правої границі стовпчика.

Рис 2.2. Призначення елементів лінійки форматування.

Буксируючи той чи інший індикатор, можна змінювати відповідний параметр стовпчика. Подвійний щиглик на індикаторі межколоночного відстані викликає активізацію діалогового вікна Стовпчика. Використовуючи лінійку форматування, можна також швидко одержати інформацію про параметри стовпчика. Для цього необхідно:

— натиснути і продовжувати утримувати клавішу Alt;

— помістити курсор миші на який-небудь елемент лінійки форматування, потім натиснути і продовжувати утримувати ліву кнопку миші;

— одержавши необхідну інформацію, відпустити кнопку миші і клавішу Alt.

Приклад такого використання приведений на мал.2.3.

 

Рис 2.3. Виміру за допомогою лінійки

 

 

Контрольне завдання.

1. Увести фразу:

Маркетингові програми Microsoft в Україні.

2. Створити елементи автотекста:

· Microsoft під ім'ям MS за допомогою клавіатури (виділити слово і натиснути Alt+F3);

· Microsoft Office під ім'ям MSO за допомогою панелі Автотекст;

· 1999р. за допомогою меню.

3. Набрати текст, уставляючи в міру необхідності створені елементи автотекста. Останні три абзаци зробити маркірованим списком використовуючи автоформат при введенні. Вставити в початок списку закладку:

Московське представництво Microsoft оголосило про плани по розширенню своєї діяльності в Україні. У першому півріччі 1999р. корпорація вводить комплекс маркетингових програм, що дозволяють одержати істотні знижки і пільги при придбанні ліцензійного програмного забезпечення Microsoft. У числі її нових ініціатив:

· Програма "Раз-Два" - безкоштовне надання російськомовної версії офісного пакета Microsoft Office 2000 покупцям російськомовного пакета Office 97, що совершили його придбання з 1 лютого по 31 липня 1999р. і, що відіслали в ці ж терміни заявку на одержання Office 2000 в Інформаційний центр Microsoft;

· Пропозиція російськомовного пакета Microsoft Office 97 і текстового редактора Microsoft Word 97 у якості предустановленного програмного забезпечення для покупців комп'ютерів українського виробництва зі значною ціновою знижкою;

· Спеціальне зниження цін з лютого по липень 1999р. на російськомовну версію Microsoft Office 97 для легальних користувачів більш ранніх версій Microsoft Office.

 

1. Отформатировать заголовок: вирівняти по центрі, установивши розмір шрифту 25, підкреслення слів, жирний стиль.

2. У першому абзаці зробити 1-ю букву буквицей на 4 рядки, тип — у тексті.

3. Виділити назви програмних продуктів жирним шрифтом, а назва фірми “Microsoft” курсивом використовуючи команду Формат за зразком.

4. За допомогою засобів пошуку і заміни

· Знайти "Раз-Два" (комбінацій клавіш Ctrl+F), перевести всі букви у верхній регістр.

· Знайти м. у датах і замінити на рік.

5. Змінити маркери списку на символ ü.

6. Створити нумерований список (символи - римські цифри), що складається з 10 студентів групи. Відсортувати список за алфавітом.

7. Набрати текст, використовуючи вставку символів і верхній і нижній індекси: H2SO4, (A+B)22+2АВ+У2; m0=4p*10-7 гн/м; Ca(OH)2 + CO2 ®CaCO3¯ + H2O.

8. Отформатировать другий абзац: колір букв — синій, відступи ліворуч і праворуч по 1 див, перший рядок червона, інтервали перед і після по 6 пт, межстрочный 1,5; обрамлення — рамка з тінню 2,25 пт, відстань від тексту 7 пт, колір червоний; заповнення — жовтий колір.

9. Вирівняти інший текст по ширині і включити автоматичне розміщення переносів.

10.Зберегти файл.

11.Створити новий документ. Зробити обох вікон видимими (Виконати команду Вікно/Упорядкувати усі).

12.Скопіювати в новий документ список, створений у пункті 9 завдання за допомогою миші.

13.Перейти за допомогою закладки в початок маркірованого списку. Помістити в Скарбничку в зворотному порядку абзаци списку набрані в 3 пункті і вставити їх у новий документ. Закрити перший документ.

14.Перейти в початок документа, за допомогою команди Вставка/Файл уставити уміст файлу, збереженого в пункті 13.

15.Набрати, розділяючи символами табуляції:

Характеристики графічних чипсетов

Показник Riva TNT Voodoo2 Voodoo Banshee Matrox G200

Млн. трикутників у сек. 6 3 4 1,5

Млн. пикселов у сек 180 90 100 100

Мультиструктурирование l l ¡ ¡

Bump mapping l l l ¡

Повне згладжування l ¡ ¡ l

True Color l ¡ ¡ l

Максимальний дозвіл 1600*1200 800*600 1600*1200 1600*1200

Інтерфейс AGP PCI AGP/PCI AGP/PCI

 

Отформатировать: Шрифт - Courier New, 10. Шрифт перших двох рядків напівжирний. Букви останньої рядок –сині. Обрамлення - подвійний рамкою чорного кольору. Установити позиції табуляції для удобочитаемости, наприклад: по центрі в позиціях 7; 9; 11; 14,5 див. Заливання- другий рядок – червоний, третя і четверта – сірий 20%, перша і з п'ятої по восьму рядки –сірий 30%, останні два рядки – сірий 40%.

16.Об'єднати всі створені документи в один. Виконати нумерацію сторінок. Положення — внизу в центрі.

17.Перетворити тільки текст із п.3 у 3-х колоночный з роздільниками, залишивши заголовок у всю смугу, розмір шрифту тексту - 10. Перетворений у стовпчики текст вирівняти по ширині. Вирівняти стовпчика по довжині. Зберегти файл.

18.Зберегти файл із новим ім'ям. Видалити попередні файли у вікні Збереження документа.

Контрольні питання.

1. Які існують режими роботи з документами?

2. Що таке Clipboard?

3. Для чого використовується засіб, що називається Скарбничка?

4. Як отформатировать текст?

5. Як отформатировать абзац?

6. Якими способами можна вибрати фрагмент тексту?

7. Для чого використовується функція Автотекст?

8. Якими способами можна змінити регістр символів?

9. Для чого використовується лінійка форматування?

10.Як пронумерувати сторінки?

11.Як перетворити текст у стовпчики?a



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты