Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


УРОК.2 Редагування таблиць.




Переміщення в таблиці.

Для переміщення в між осередками таблиці використовуються наступні клавіші і їхні комбінації (таблиця 2.5):

Таблиця 2.5 – Переміщення в таблиці за допомогою клавіш.

Клавіші Результат використання
Tab Перехід до наступного осередку. Якщо натиснути цю клавішу в нижньому правому осередку, то в таблицю буде вставлений новий рядок.
Shift+Tab Перехід до попереднього осередку
¯ ­ Перехід до наступного (попередньої) рядку
Alt+Home Перехід до першого осередку в рядку
Alt+End Перехід до останнього осередку в рядку
Alt+PageUp Перехід до першого осередку в колонку
Alt+PageDown Перехід до останнього осередку в колонку
Ctrl+Tab Уведення позиції табулятора

Операції з колонками і рядками.

Як і для звичайного тексту, якщо необхідно застосувати ту чи іншу операцію до групи рядків, чи стовпчиків осередків таблиці, необхідно попередньо їх вибрати. Ілюстрацією ряду операцій з таблицями послужить приклад, приведений на мал.2.6:

А1 У1 З1
А2 У2 З2
А3 У3 З3

Рис 2.6 Ілюстрація до операцій з таблицею

Об'єднання і поділ осередків

Можна об'єднати двох чи більш осередків, розташовані в одному чи рядку одному стовпці, в один осередок (об'єднаний осередок може бути тільки прямокутної форми). Наприклад, можна об'єднати кілька осередків, розташованих в одному рядку, для створення заголовка таблиці, загального для декількох стовпців треба:

1. Натиснути кнопку Таблиці і границі для відображення панелі інструментів Таблиці і границі.

2. Натиснути кнопку Ластик , а потім клацнути і перетягнути ластик по роздільниках осередків, які потрібно видалити.

Щоб швидко об'єднати кілька осередків, можна виділити їх, а потім натиснути кнопку Об'єднатичи осередку виконати командуТаблиця – Об'єднати осередки.

При злитті декількох осередків у стовпець для створення вертикально орієнтованого заголовка таблиці, загального для декількох рядків, можна скористатися командою Напрямок тексту (меню Формат) для зміни орієнтації заголовка тексту.

Для поділу осередків по чи вертикалі горизонталі на кілька чи стовпчиків стовпців використовується команда меню Таблиця/Розбити осередки. Після її виконання відкривається діалогове вікно "Розбити осередки”. У поле "Число колонок” указується число стовпчиків, на яке необхідно розділити осередку, у поле Число стовпців - число стовпців (рис2.7). Розбивка також можна виконати, намалювавши необхідні лінії пером з меню Таблиці і границі.

 

Об'єднані осередки А1 і А2 Об'єднані осередки В1 иС1
  У2(1) У2(2) З2
А3 У3(1) З3(1) З3(2) З3(3)
  У3(2)      
  У3(3)      
А4 У4 З4(1) З4(2) З4(3)

Рис 2.7. Поділ і об'єднання осередків

Вставка рядків і осередків

У таблицю можна вставляти рядка, осередку, і зрушувати їх. Для вставки рядків необхідно помістити курсор введення в той рядок, перед якою потрібно вставити нову, і виконати команда меню Таблиця/Уставитичи рядки клацнути на піктограмі палітри інструментів (рис2.8). Якщо потрібно уставити відразу кілька рядків, то перед виконанням команди вставки вибирається стільки рядків, скільки необхідно вставити.

 

А1 У1 З1
     
А2 У2 З2
А3 У3 З3

Рис 2.8. Вставка рядка

 

Вставка окремих осередків виконується в такий спосіб. Вибирається одна чи кілька осередків таблиці і виконується команда меню Таблиця/Вставити осередки. Можна клацнути на піктограмі палітри інструментів, у цьому випадку вибирати осередку необов'язково, досить помістити курсор введення в той осередок, перед якою будуть уставлені нові осередки. У будь-якому випадку відкриється вікно “Вставити осередки”, у якому потрібно вибрати тип операції:

· обрані осередки зрушуються вправо (рис2.9);

· обрані осередки зрушуються вниз (рис2.10);

· уставити целую рядок;

· уставити цілий стовпець.

  А1 У1 З1
А2 У2 З2  
А3 У3 З3  

Рис 2.9 Вставка осередку зі зрушенням вправо

  У1 З1
А1 У2 З2
А2 У3 З3
А3    

Рис 2.10. Вставка зі зрушенням униз

Вставку стовпця (мал.6) також можна виконати за допомогою вікна “Вставити осередку”. Крім того, можна використовувати команду меню Таблиця/Уставити стовпці, попередньо вибравши той стовпець, перед яким необхідно розмістити новий (рис2.11). У випадку використання палітри інструментів стовпець вибирати необов'язково, досить помістити курсор введення в будь-який осередок того стовпця, перед яким потрібно вставити новий, і клацнути на піктограмі .

 

А1   У1 З1
А2   У2 З2
А3   У3 З3

Рис 2.11. Вставка стовпця

Тепер розглянемо видалення елементів таблиці. Видалення попереднє обраних осередків виконується за допомогою команди меню Таблиця/Видалити чи осередки піктограми палітри інструментів. Після виконання команди відкриється діалогове вікно “Видалити осередки”. У ньому доступні чотири операції:

· зі зрушенням уліво;

· зі зрушенням нагору;

· видалити весь рядок;

· видалити всі стовпці.

Крім того, для видалення стовпців використовується команда меню Таблиця/Видалити чи стовпці піктограма палітри інструментів. Для видалення рядків служить команда меню Таблиця/Видалити чи рядки піктограма палітри інструментів .

Word надає можливість швидко пронумерувати осередку таблиці Для того, щоб пронумерувати осередку необхідно виділити їх і виконати Формат- Список. На малюнках 2.12, 2.13 і 2.14 представлені приклади нумерації:

 

1. 1. 1. 1.
2. 2. 2. 2.

Рис 2.12. Нумерація при виділенні всієї таблиці

1. 1. 1. 1.
2. 2. 2. 2.

Рис 2.13. Нумерація при виділенні по стовпцях

1. 1. 1. 1.
2. 2. 2. 2.

Рис 2.14. Нумерація при виділенні по рядках

При внесенні в пронумеровану частину таких змін як вставка, видалення чи осередків стовпців Wordбуде автоматично коректувати номера осередків.

Для виконання найбільше часто використовуваних команд можна використовувати локальне меню. Воно викликається за допомогою щиглика правою кнопкою миші.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты