Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


УРОК 7 Списки.




Для поліпшення зовнішнього вигляду документа і полегшення розуміння його змісту вWord маються спеціальні засоби, призначені для роботи зі списками. Можна використовувати два основних типи списків:

· списки з нумерацією ;

· списки з позначками (бюлетені ).

Крім того, можна задавати списки з декількома рівнями вкладеності.

При видаленні елемента з чи списку внесенні нового номера в списку автоматично коректуються, маються можливості сортування списків.

Для створення списку потрібно вибрати ті абзаци, що стануть елементами чи списку установити курсор введення в той абзац, з якого буде починатися список. Потім вибрати команду меню Формат/Список.... Можна скористатися командою локального меню Список..., що викликається правим щигликом миші. У діалоговому вікні, що відкрилося, вибирається потрібний тип списку: бюлетень, нумерований чи багаторівневий.

У цій версії з'явився додаткове більш простий засіб для створення списків. Для створення маркірованого списку при наборі першого елемента списку треба поставити маркер списку - тире, тоді наступний абзац автоматично стане наступним елементом списку. Для створення нумерованого списку перед першим елементом треба набрати перший номер (наприклад 1 чи а)і поставить після нього крапку. Наступний абзац автоматично стане наступним елементом списку.

Список з позначками. Кожен елемент такого списку виділяється за допомогою невеликої позначки, розташованої ліворуч від самого елемента. Серед пропонованих варіантів вибирається придатний. Опція “Висячий відступ” дозволяє чи уключити виключити використання висячих відступів (перший рядок вирівнюється по лівому краї, інші зміщаються вправо). Для більш детального форматування списку в діалоговому вікні варто натиснути кнопку “Змінити”. Відкриється діалогове вікно “Зміна списку бюлетеня”, у якому зовнішній вигляд списку, що виходить при зміні обраних параметрів, схематично зображується в рамці "Приклад".

Список з нумерацією. Як і для попередньої сторінки, тут міститься шість готових варіантів і кнопка “Змінити” яка активізує вікно для зміни окремих опцій. Опцією "Нумерація" у поле зі списком указується стиль нумерації. Поле "Формат номера" служать для завдання нумерації типу 1),2),3)... чи [1],[2],[3]... і т.п. Шрифт, яким виводяться номери елементів списку, вибирається в діалоговому вікні, що відкривається при натисканні на кнопку "Шрифт".

Багаторівневі списки. Число рівнів вкладеності обмежено дев'ятьма, що в більшості випадків досить. Детальне настроювання також виконується кнопкою “Змінити”. Настроювання опцій для кожного рівня вкладеності виконується окремо. Номер поточного рівня вибирається в рамці "Рівень" за допомогою смуги прокручування. Настроювання параметрів шрифту виконується в діалоговому вікні "Шрифт".

 

Керування нумерацією і рівнями вкладеності.

Після введення тексту списку, при натисканні Enter створюється новий абзац. Він автоматично стає наступним елементом списку. При вставці усередину списку нового абзацу він також стає елементом списку, при цьому номери коректуються. Якщо необхідно серед елементів списку вставити абзац без нумерації і позначок, курсор установлюється на абзац, що повинний бути виключений, виконується команда Список меню Формат і в типі нумерації вибирається Ні, при цьому нумерація абзаців коректується. Та ж послідовність виконується щоб відключити нумерацію після закінчення введення списку.

Для керування рівнем елементів у багаторівневому списку служать наступні команди локального меню, чи піктограми комбінації клавіш:

· Зменшити відступ — переносить елемент списку до попереднього (верхньому в ієрархії вкладеності) рівню (Alt+Shift+ );

· Збільшити відступ — переносить елемент списку до наступного (нижньому в ієрархії вкладеності) рівню (Alt+Shift+® ).

Сортування списків.

Елементи списку можна відсортувати за алфавітом, по чи числах датам у зростаючому чи убутному порядку. Для цього треба:

- Виділити список.

- Виконати команду Сортування тексту меню Таблиця.

- Вибрати спосіб сортування.

- Натиснути кнопку ОК

 

 

Оформлення сторінок.

Нумерація сторінок.

Для керування нумерацією сторінок використовується команда меню Вставка/Номера сторінок.... У діалоговому вікні, що з'явилося, у поле "Положення" вибирається положення її номера на сторінці: Унизусторінки; Угорісторінки.

Значення, зазначене в поле "Вирівнювання", визначає положення номерів сторінки стосовно полів сторінки. Можливі варіанти:

· Ліворуч — номер сторінки розташовується в лівого полючи;

· У центрі — номер сторінки розташовується по центрі між лівим і правим полем;

· Праворуч — номер сторінки розташовується в правого полючи;

· Усередині — номер сторінки розташовується в її внутрішнього краю, що можливо тільки при двосторонній верстці сторінок;

· Зовні — номер сторінки розташовується в її зовнішнього краю, що можливо тільки при двосторонній верстці сторінок.

Якщо необхідно придушити нумерацію на першій сторінці, то необхідно виключити опцію "Номер на першій сторінці". Формат нумерації задається у вікні, викликуваному натисканням кнопки "Формат...". Тип нумерації встановлюється в поле зі списком "Формат числа". Опція "Нумерація сторінок" визначає початок нумерації:

· Від попереднього розділу — нумерація сторінок поточного розділу починається з числа, що випливає за номером останньої сторінки попереднього розділу;

· Почати з — нумерація починається з числа, зазначеного в поле праворуч.

Для включення в номер сторінки номера чи глави підрозділу документа потрібно включити опцію "Включати номер глави". Потім потрібно вказати, який стиль форматування відповідає рівню глав, номер яких необхідно використовувати. Роздільник між номером сторінки і номером глави вибирається в поле "Роздільник". Для завершення роботи з цим вікном необхідно натиснути кнопку "ОК", відбудеться повернення у вікно "Номера сторінок". Тут також потрібно натиснути кнопку "ОК", після чого сторінки будуть пронумеровані відповідним чином.

 

Обрамлення сторінки

За допомогою вкладки "Сторінка" панелі Границі і заливання можна настроїти обрамлення для всієї сторінки. Можливі такі варіанти:

· Ні обрамлення

· Рамка – можна вибрати товщину, тип (суцільна, пунктир, подвійна…)і колір лінії.

· Рамка з тінню – настроювання як для Рамки

· Малюнок -обрамлення стрічкою з картинок (тип картинки вибирається зі списку Малюнок).

Для будь-якого обрамлення можна вибрати, до яких сторінок застосовується обрамлення (до усьому чи документи різне для першої сторінки) і відстань від тексту сторінки до обрамлення – кнопкою Параметри..

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты