Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Практичне заняття № 3




Тема. Місце і роль комунікації в системі управління ( 2 год.)

Мета: вивчення сутності соціальної комунікації, її типи, функції, роль у системі управління.

План

1. Поняття соціальної комунікації та підходи до його визначення.

2. Роль комунікації в системі управління у різних наукових концепціях.

3. Типологія соціальних комунікацій.

4. Функціонування комунікацій в організації.

 

Теми рефератів

1. Соціологічні моделі комунікації.

2. Лінійна модель Г. Ласуелла.

3. Інтеракціоністська модель Т. Ньюкомба.

4. Загальна теорія комунікації Г. Маклюена.

5. Аутопотетична модель комунікації Н. Лумана.

 

Основні поняття і терміни: комунікація, канали комунікації, процес комунікації.

Короткі теоретичні відомості

Під час підготовки до питання «Поняття соціальної комунікації та підходи до його визначення» слід виходити з того, що суспільство – це результат взаємодії спільно діючих індивідів і соціальних груп. Тож необхідно встановити походження та сутність поняття «комунікація», визначити парадигми, підходи та моделі соціальної комунікації .

У другому питанні необхідно з’ясувати, що формування комунікаційних мереж і створення умов для успішного функ­ціонування комунікацій в організації складають одну з найважливіших задач управління; установити основні школи щодо вивчення комунікаційних процесів в організації та порівняйте основні положення цих шкіл.

Під час вивчення питання «Типологія соціальних комунікацій» слід виходити з усвідомлення того, що соціальна організація – багаторівнева структура з рівнями керівництва і підкорення. Така структура ефективно функціонує тільки за існування добре налагодженого зв’язку між усіма рівнями. У цьому питанні необхідно встановити види комунікації та детально проаналізувати їх змістову сутність. Слід також встановити засоби комунікації та функції, які ці засоби виконують.

У четвертому питанні «Функціонування комунікацій в організації» необхідно встановити, що комунікація в управління розглядається як процес, що складається з етапів та проаналізувати їх сутність. Якщо мета комунікації – забезпечити розуміння інформації (повідомлення), якою обмінюються відправник і одержувач, то тут також необхідно встановити види комунікації, а також зупинитися на проблемах, які можуть виникати під час здійснення комунікації та причини проблем. Під час вивчення даного питання слід зупинитися на прийомах уникнення втрат при недоліках міжособистісного спілкування.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты