Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Короткі теоретичні відомості. Під час вивчення першого питання «Практичний рівень соціальної інженерії» необхідно усвідомлювати, що у класичній соціології тривалий час домінував «клінічний




Під час вивчення першого питання «Практичний рівень соціальної інженерії» необхідно усвідомлювати, що у класичній соціології тривалий час домінував «клінічний підхід», за якого робота соціолога обмежувалася порадами. У сучасній науці, зокрема у процесі соціологізування теорії та практики управління, склався новий підхід – інженерний, який має на увазі безпосереднє включення соціолога в процес управління. Слід з’ясувати сутність даного поняття, а також сутність поняття «соціальна інженерія», його основні риси.

У другому питанні «Управлінське консультування як різновид соціальної інженерії» слід виходити з усвідомлення того, що консультування зародилося в рамках соціальної інженерії на стику прикладної соціології та науки управління і встановити сутність поняття «консультант». Далі, у процесі підготовки даного питання, слід установити специфіку консультаційної діяльності та основні види класифікації консалтингових послуг з точки зору: а) методу консультування; б)предмета консультування. Знання різновидів консультування важливо не так для соціолога, як для його клієнтури. Слід установити, чому саме так?

Під час вивчення третього питання «Технологізація консультування» слід знати, що консультування здійснюється, як правило, у формі консалтингового проекту, що містять такі етапи:

1) діагностика;

2) розробка рішення;

3) упровадження рішення.

Разом з проектною роботою процес консультування містить допроектну і післяпроектну стадії. На кожному етапі консультування використовуються відповідні соціальні технології. Насамперед слід з’ясувати сутність терміна “технологія». Соціальні технології за сутністю є упровадженням нововведень. З якою метою вони вводяться? Слід установити класифікацію і проаналізувати основні соціальні (інноваційні) технології.

У четвертому питанні слід виходити з усвідомлення того, що у практиці організацій можливе стійке порушення їх оптимального функціонування, їх дисфункція, що прийнято називати організаційною патологією. Установіть значення даного терміна, ознаки організаційної патології, причини її походження. Важливо усвідомлювати також, що кожній фазі життєвого циклу організації властиві свої патології.

Особливо слід звернути увагу на види організаційних патологій за А.І.Пригожиним, проаналізувати їх. Також слід знати комплекс заходів з профілактики і боротьби з організаційними патологіями.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты