Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичні прийоми і способи документального контролю касових операцій.




Основні напрями ревізії:

1. Дотримання касової дисципліни

2. Правильність оформлення касових документів і ведення обліку касових операцій

3. Перевірка достовірності і правомірності здійснення касовим операцій

Послідовність контрольних дій ревізора:

1) ознайомитися з особливостями організації облікового процесу касових операцій на ревізованому підприємстві, обумовлених видом підприємницької діяльності, структурою підприємстві ва, застосованою формою бухгалтерського обліку;

2) ознайомитися з матеріалами попередніх ревізій і перевірок банків, податкової адміністрації та ін., результатами виконання рішень за матеріалами цього контролю;

3) суцільний контроль за весь ревізований період усіх касових операцій щодо:

• повноти, достовірності документів, які додаються до касових звітів за кожен день;

• законності, достовірності розрахунків готівкою по цих операціях;

• правильності арифметичних підрахунків з операцій за звітний день і визначення залишків на кінець дня;

• правильності перенесення залишку грошей у касі у звіті наступного дня;

• правильності узагальнення підсумків і відображення на рахунках бухгалтерського обліку в поточних центрах бухгалтерського обліку в частині операцій по кредиту рахунку 30 «Каса» та відомості по дебету цього рахунку.

При ревізії касових операцій як основний методичний прийом застосовується нормативна перевірка на відповідність здійсне­них касових операцій чинним нормативним актам Національного банку України щодо порядку оприбуткування готівки в касу, ви­дачі з каси, розрахунків готівкою з поточної виручки, здачі готів­ки до банку, документації відображення в обліку. Тому ревізор повинен досконало вивчити нормативні акти уряду України, які регулюють такі операції.

Треба пам'ятати, що при здійсненні контролю, залежно від суті господарських операцій та напрямів контролю, у комплексі застосовуються ряд інших способів і методичних прийомів. Так, при перевірці дотримання встановленого ліміту готівки в касі використовують методичний прийом порівняння та арифметичні підрахунки даних про фактичний залишок грошей у касі кі­нець дня з урахуванням неправомірної дебіторської заборговано­сті підзвітних осіб щодо одержаних авансів на відрядження та гос­подарські потреби, з однієї сторони, та встановленого ліміту грошей у касі, з іншої сторони. Позитивна різниця такого розрахунку свідчить про перевищення ліміту грошей у касі й належить до перерахування в дохід бюджету як штрафні санкції.

Перевіряючи цільове використання грошей, одержаних у банку, потрібно за датами і сумами порівняти дані про їх цільове призначення, визначене в чеках при одержанні грошей з банку, з даними про фактичне їх використання на основі видаткових касових ордерів.

Перевірка повноти та своєчасності оприбуткування виручки від реалізації проводиться методом порівняння даних за датами і сумами з документів структурних підрозділів підприємства, які здійснюють реалізацію продукції, інших матеріальних цінностей з даними в прибуткових касових ордерах.

Правомірність списання у видаток по касі сум на виплату за­робітної плати перевіряється за допомогою прийому обстеження, візуальної перевірки оформлення платіжних відомостей, арифме­тичних підрахунків загальних підсумків виплаченої і депонованої суми. У разі виникнення підозри щодо недостовірності підписів про одержання заробітної плати чи депонованої заробітної плати застосовуються прийоми зустрічної перевірки, експертного ви­сновку спеціалістів правоохоронних органів.

Виходячи зі змісту конкретної господарської операції, відо­браженої в касових документах, контролюється правильність ви­значення кореспонденції рахунків у касовому звіті і журналі-ордері № 1 (або іншому відповідному реєстрі поточного бухгал­терського обліку).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты