Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Про студентське самоврядування в




Положення

Запорізькому національному університеті

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Це Положення поширюється на студентську громаду Запорізького національного університету (далі – ЗНУ). Порядок організації студентського самоврядування у відокремлених структурних підрозділах ЗНУ визначається Положеннями про студентське самоврядування відповідних відокремлених структурних підрозділів ЗНУ.

1.1. Студентське самоврядування в Запорізькому національному університеті (далі студентське самоврядування) – це право та реальна здатність студентської громади – студентів ЗНУ самостійно, або під відповідальність органів студентського самоврядування вирішувати питання студентського громадського життя, що належать до їхньої компетенції, у порядку, визначеному законодавством України та цим Положенням.

1.2. У своїй діяльності органи студентського самоврядування ЗНУ діють відповідно до Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», Положення про державний вищий навчальний заклад освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 року №1074, Примірного положення про студентське самоврядування у вищих навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 15 листопада 2007 року №1010, наказів та розпоряджень Міністерства освіти і науки України, Статуту ЗНУ і цього Положення про студентське самоврядування в Запорізькому національному університеті.

1.3 Органи студентського самоврядування відстоюють інтереси студентів ЗНУ незалежно від раси, політичних, релігійних та інших переконань, статі, ВІКУ, етнічного та соціального походження, громадянства, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

1.4. Органи студентського самоврядування діють на основі принципів верховенства права, законності, виборності, добровільності, демократичності, гласності, гуманності, колегіальності, незалежності, рівноправності, підзвітності та відповідальності перед студентською громадою.

1.5. Органи студентського самоврядування не залежать від політичних партій, рухів, релігійних та громадських об'єднань.

1.6. У своїй діяльності органи студентського самоврядування не дублюють роботу первинної профспілкової організації студентів, а співпрацюють з нею.

Перебування на посаді голови, заступника голови студентської ради факультету, голови Студентської Ради ЗНУ, заступника голови Студентської Ради ЗНУ є несумісним з перебуванням на посаді голови, заступника голови НТСА ЗНУ або факультету.

1.7. Органи студентського самоврядування ЗНУ можуть співпрацювати на підставі відповідних угод про спільну діяльність з органами студентського самоврядування інших навчальних закладів, молодіжними організаціями, діяльність яких не має політичного або релігійного характеру, громадських об’єднань.

1.8. У студентському самоврядуванні беруть участь студенти, які навчаються у ЗНУ за всіма формами навчання. Кожен студент має право обирати й бути обраним до органів студентського самоврядування.

1.9. Адміністрація ЗНУ, деканати факультетів, співробітники кафедр та структурних підрозділів всебічно сприяють роботі органів студентського самоврядування ЗНУ всіх рівнів.

2. ОСНОВНА МЕТА ТА ЗАВДАННЯ, СТРУКТУРА, ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ОРГАНІВ СТУДЕНТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ

2.1. Основна мета студентського самоврядування – захист прав студентів та забезпечення виконання студентами своїх обов’язків, удосконалення навчально-виховного процесу, а також сприяння гармонійному розвитку особистості студента, формування в нього творчих здібностей, моральних та лідерських якостей, навичок майбутнього організатора та керівника.

2.2. Основні завдання органів студентського самоврядування ЗНУ:

2.2.1. Забезпечення і захист прав та інтересів студентів.

2.2.2. Формування у студентів почуття патріотизму, громадської позиції, гідності та високої культури поведінки.

2.2.3. Координація діяльності старостату, студентського профкому, інших студентських громадських та молодіжних організацій, що діють в ЗНУ.

2.2.4. Сприяння адміністрації ЗНУ у контролі за навчальною і трудовою дисципліною студентів, оперативне реагування на їх порушення.

2.2.5. Створення різноманітних студентських гуртків, товариств, об'єднань, клубів за інтересами та сприяння їх діяльності.

2.2.6. Забезпечення інформаційної, правової, психологічної та іншої допомоги студентам.

2.2.7. Участь у розподілі стипендіального фонду (надавати рекомендації адміністрації факультету щодо включення до складу стипендіальної комісії факультету представників органів студентського самоврядування).

2.2.8. Надання рекомендацій студентському профспілковому сектору ЗНУ щодо розподілу путівок до оздоровчо-спортивних таборів, баз відпочинку, а також інших путівок, згідно з відповідними угодами ЗНУ.

2.2.9. Участь у вирішенні питань міжнародного обміну студентами.

2.2.10. Пропаганда здорового способу життя, відмови від шкідливих звичок, тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотиків тощо, запобігання вчиненню студентами правопорушень.

2.2.11. Безпосередня участь студентів у реалізації державної молодіжної політики.

2.2.12. Участь у роботі комісії по поселенню та виселенню студентів (співробітників) у гуртожитки.

2.2.13. Разом з факультетами, відділом виховної роботи, адміністративно-господарською службою ЗНУ, директором студентського містечка, завідувачем та комендантами гуртожитків, практичним психологом організовують належний побут, відпочинок і дозвілля студентів у гуртожитках.

2.2.14. Сприяння організації ремонту кімнат гуртожитків, забезпеченні збереження і підтримання в необхідному стані навчальних приміщень, обладнання та іншого майна ЗНУ.

2.2.15. Співпраця з кураторами академічних груп студентів та викладачами кафедр, керівництвом факультетів та університету.

2.2.16. Організація чергувань студентів при проведенні заходів та сприяння налагодженню пропускного режиму у гуртожитках.

2.2.17. Сприяння створенню відповідних умов для проживання і відпочинку студентів у гуртожитках.

2.2.18. Участь в організації заходів для студентів: проведення вечорів відпочинку, свят, диспутів, дискусій, конференцій, спортивних та інших заходів культурно – виховного характеру.

2.2.19. Інші завдання, що не суперечать законодавству України, Статуту ЗНУ та цьому Положенню.

2.3. Студентське самоврядування в ЗНУ функціонує на рівні: академічних груп, курсів, факультетів, гуртожитків, структурних підрозділів та університету в цілому.

Рішення органів студентського самоврядування є обов'язковим для виконання всіма студентами та мають дорадчий характер для адміністрації та структурних підрозділів ЗНУ.

Органи студентського самоврядування формуються шляхом проведення ТАЄМНИХ виборів. Відкриті вибори допускаються при обранні старост академічних курсів, груп; блоків та поверхів в гуртожитках.

2.4. Органи студентського самоврядування мають право:

- брати участь в управлінні університетом через представництво керівників органів студентського самоврядування у вчених радах ЗНУ та зборах трудового колективу ЗНУ;

- узагальнювати, аналізувати та вносити зауваження та пропозиції студентів щодо організації навчального процесу, соціально-побутових проблем та інших питань життєдіяльності університету і звертатися до адміністрації з пропозиціями щодо їх вирішення;

- використовувати кошти, визначені Вченою Радою ЗНУ у розмірі не менше 0,5% обсягу коштів спеціального фонду, на підставі кошторису, погодженого з ректором ЗНУ та затвердженим Вченою Радою ЗНУ;

- брати участь у роботі комісій з призначення стипендій (рекомендувати про включення до складу стипендіальної комісії представників органів студентського самоврядування ЗНУ);

- вносити пропозиції про преміювання студентів за погодженням голів студентських рад факультетів;

- погоджувати переведення осіб, які навчаються у ЗНУ за державним замовленням, на навчання за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб;

- погоджувати переведення осіб, які навчаються у ЗНУ за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб, на навчання за державним замовленням;

- погоджувати відрахування осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі, та їх поновлення на навчання;

- погоджувати питання щодо поселення і виселення осіб з гуртожитку та брати безпосередню участь у поселенні та виселенні;

- брати участь у вирішенні питань щодо призначення заступника декана та помічника ректора, які відповідають за роботу зі студентами;

- сприяти працевлаштуванню осіб, які навчаються у ЗНУ;

- розпоряджатися коштами та іншим майном, що знаходяться на балансі осіб, що відповідають за збереження майна органів студентського самоврядування;

- брати участь у розробці документів, що регламентують діяльність ЗНУ з усіх питань, пов'язаних із студентським життям;

- входити до складу приймальної комісії ЗНУ;

- звертатися до адміністрації з проханням щодо заснування студентських друкованих та електронних засобів інформації та брати участь у їх виданні;

- отримувати від адміністрації ЗНУ інформаційну, правову, психологічну та інші форми допомоги студентам;

- отримувати від адміністрації консультативну підтримку та інформацію, необхідну для виконання своїх завдань.

2.5. Представники органів студентського самоврядування мають право:

- обирати і бути обраними до будь-якого органу студентського самоврядування;

- звертатися з пропозиціями, заявами, клопотаннями до адміністрації відповідного рівня та органів студентського самоврядування всіх рівнів стосовно питань, що належать до кола повноважень цього органу, та отримувати відповіді щодо порушених питань, що стосуються компетенції цього органу;

- вести конструктивний діалог з адміністрацією ЗНУ щодо дій посадових осіб, керівників структурних підрозділів, органів студентського самоврядування, якщо вони обмежують, порушують права студентів, чи принижують їх гідність та подавати скарги на їх дії відповідно до Закону України «Про звернення громадян», вимагати реагувати на скаргу згідно з чинним законодавством;

- організовувати зустрічі з представниками ректорату та адміністрації ЗНУ (не менше ніж один раз на місяць);

- делегувати представників до Всеукраїнської студентської ради при Міністерстві освіти і науки України.

- делегувати представників до Всеукраїнської студентської ради при Кабінеті Міністрів України.

2.6. Органи студентського самоврядування зобов'язані:

- чітко дотримуватися цього Положення;

- забезпечувати дотримання прав та обов’язків студентів і сприяти виконанню студентами своїх обов’язків;

- порушувати проблеми студентів перед адміністрацією ЗНУ;

- надавати допомогу адміністрації ЗНУ щодо виконання завдань навчально-виховної роботи;

- сприяти розвитку та вдосконаленню студентського самоврядування;

- забезпечувати регулярне інформування студентів з усіх питань студентського життя ЗНУ у студентських засобах масової інформації, в тому числі електронних;

- координувати свою діяльність у ЗНУ з іншими студентськими об’єднаннями, осередками тощо;

- вирішувати інші питання, що потребують розгляду на засіданнях колегіальних та робочих органів ЗНУ;

- звітуватися перед студентською громадою відповідного рівня щодо проведеної роботи не рідше 2 разів на рік або на вимогу адміністрації ЗНУ.

 

3. КОНФЕРЕНЦІЯ СТУДЕНТІВ ЗАПОРІЗЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

3.1. Повноваження Конференції студентів Запорізького національного університету.

Вищим органом студентського самоврядування ЗНУ є Конференція студентів ЗНУ, на якій:

- ухвалюють Положення про студентське самоврядування у Запорізькому національному університеті, в якому визначається структура, повноваження та порядок обрання виконавчих органів студентського самоврядування, порядок звітності та інформування студентів про поточну діяльність органів студентського самоврядування;

- формують і затверджують склад виконавчого органу студентського самоврядування та обирають його голову, визначають термін дії їх повноважень;

- спільно з первинною профспілковою організацією студентів та Науковим товариством студентів і аспірантів визначають порядок обрання представників із складу студентів до вищого колегіального органу громадського самоврядування, Вченої Ради ЗНУ та їх структурних підрозділів;

- не менше одного разу на рік заслуховують звіти органів та членів студентського самоврядування і виносять ухвалу щодо ефективності їх діяльності;

- розглядають найважливіші питання життєдіяльності студентів, окреслені основними завданнями органів студентського самоврядування.

У разі незадовільної оцінки діяльності або систематичного невиконання своїх обов’язків органами та членами студентського самоврядування, Конференція студентів ЗНУ має право ініціювати проведення позачергових виборів голови Студентської Ради ЗНУ та інших членів органів студентського самоврядування (представників у органах громадського самоврядування університету та Вченої Ради ЗНУ).

3.2. Види Конференцій студентів Запорізького національного університету.

3.2.1. Конференція студентів Запорізького національного університету може бути звичайною та Звітно-виборчою. Звітно-виборча конференція студентів ЗНУ скликається для заслуховування звіту голови Студентської Ради ЗНУ та обрання нового голови Студентської Ради ЗНУ.

3.2.2. Конференція студентів Запорізького національного університету може бути черговою та позачерговою.

3.2.3. За організацію та проведення звичайної конференції студентів Запорізького національного університету несе відповідальність Студентська Рада Запорізького національного університету, а проводить конференцію голова Студентської Ради ЗНУ.

3.2.4. За організацію та проведення Звітно-виборчої конференції студентів Запорізького національного університету несе відповідальність Тимчасова виборча комісія з обрання голови Студентської Ради ЗНУ, а проводить конференцію голова Тимчасової виборчої комісії.

3.3. Скликання чергової звичайної Конференції студентів ЗНУ.

3.3.1. Звичайна чергова Конференція студентів ЗНУ скликається у перший понеділок грудня кожного року.

3.3.2. Обов’язковим питанням порядку денного чергової Конференції студентів ЗНУ є заслуховування звітів органів студентського самоврядування загальноуніверситетського рівня (НТСА, профспілкового комітету). Інші питання порядку денного затверджуються за два тижні до проведення Конференції на засіданні Студентської Ради Запорізького національного університету.

3.3.3. Загальна кількість делегатів на будь-якій Конференції студентів ЗНУ складає 250 осіб. До складу конференції входять за посадами: Голова студентської ради ЗНУ, голови секторів студентської ради ЗНУ, голови студентських рад факультетів та відокремлених структурних підрозділів ЗНУ, студентські коменданти гуртожитків. Кількість інших представників від студентських рад факультетів є пропорційною від кількості студентів, що навчаються на факультеті. На конференції мають право бути присутніми представники адміністрації ЗНУ (в якості спостерігачів).

3.3.4. Направлення запиту до керівника відділу з навчальної роботи ЗНУ для з’ясування кількості студентів денної та заочної форми навчання кожного з факультетів, затвердження квот факультетів, прийом протоколів, витягів з протоколів засідань студентських рад факультетів про обрання делегатів на конференцію, формування та затвердження списку делегатів, підготовка наказу ректора про участь делегатів у звітно-виборчій конференції, форми мандатів делегатів, формування Мандатної комісії Конференції студентів ЗНУ покладається на робочу групу, яка складається з голів студентських рад факультетів.

3.3.5. Робоча група звичайної Конференції студентів ЗНУ створюється за місяць до дня проведення конференції. Головує на першому засіданні робочої групи, до обрання її голови, заступника голови та секретаря, голова Студентської Ради ЗНУ. На всіх інших засіданнях робочої групи головує її голова або заступник голови. Повноваження робочої групи звичайної Конференції студентів ЗНУ припиняються одразу після відкриття конференції.

 

3.4. Скликання позачергової звичайної Конференції студентів ЗНУ.

3.4.1. Позачергова звичайна Конференція студентів ЗНУ скликається на вимогу не менш як десяти відсотків студентів ЗНУ, або на вимогу двох третин від складу Студентської Ради ЗНУ.

3.4.2. Позачергова звичайна Конференція студентів ЗНУ не може бути скликана за місяць до чергової Конференції студентів ЗНУ, або в перший же місяць після закінчення роботи попередньої Конференції студентів ЗНУ.

3.4.3. Для збору підписних листів про скликання позачергової звичайної Конференції студентів ЗНУ будь-який студент ЗНУ може організувати ініціативну групу, про створення якої робиться спільна заява на ім’я голови Студентської Ради ЗНУ. До підписних листів включаються, окрім підписів студентів, відомості про прізвища, імена та по батькові студентів, факультет навчання, курс навчання, номер академічної групи. Кожний підписний лист має містити підписи ініціативної комісії та дату збору підписів студентів. Готові підписні листи вручаються голові Студентської Ради ЗНУ, який зобов’язаний перевірити кількість підписів, звірити їх з офіційними даними про кількість студентів ЗНУ та прийняти рішення про скликання позачергової Конференції студентів ЗНУ або про повернення підписних листів до ініціативної групи з метою усунення неточностей.

3.4.4. Формування порядку денного позачергової звичайної Конференції студентів ЗНУ покладається на ініціативну групу. До порядку денного, наданого ініціативною групою голові Студентської Ради ЗНУ, не можуть бути внесені зміни, окрім тих, які пов’язані з незаконністю самих питань порядку денного.

3.4.5. На найближчому засіданні після вручення голові Студентської Ради ЗНУ підписних листів та порядку денного Конференції студентів ЗНУ, що скликається, Студентська Рада ЗНУ має обрати робочу групу з підготовки позачергової звичайної Конференції студентів ЗНУ. Порядок організації та роботи робочої групи визначено в пунктах 3.3.4, 3.3.5 цього Положення. Додатково до складу робочої групи входять три представники від ініціативної групи.

3.5. Скликання Звітно-виборчої конференції студентів ЗНУ.

3.5.1. Чергова Звітно-виборча конференція студентів ЗНУ проводиться в останню середу лютого другого року повноважень голови Студентської Ради ЗНУ.

3.5.2. Порядок скликання позачергової Звітно-виборчої конференції студентів ЗНУ визначений в пунктах 3.4.1, 3.4.2 та 3.4.3 цього Положення. Єдиними питаннями порядку денного, що виноситься на позачергову Звітно-виборчу конференцію студентів ЗНУ, можуть бути: заслуховування позачергового звіту голови Студентської Ради ЗНУ про свою роботу, та перевибори голови Студентської Ради ЗНУ.

3.5.3. Для організації та проведення чергової та позачергової Звітно-виборчої конференції студентів ЗНУ створюється Тимчасова виборча комісія, яка складається з представників від факультетів відповідно до квоти - один представник від одного факультету. Протоколи про обрання членів комісії голови студентських рад факультетів мають надати голові Студентської Ради ЗНУ не пізніше як за п’ять тижнів до дня відкриття Конференції студентів ЗНУ. Про обрання члена комісії від факультету мають бути повідомлені старости академічних груп.

3.5.4. Перше засідання Тимчасової виборчої комісії голова Студентської Ради ЗНУ зобов’язаний скликати не пізніше як за місяць до дня відкриття Конференції студентів ЗНУ. На першому засіданні Тимчасової виборчої комісії обов’язково розглядаються питання про обрання голови, заступника голови та секретаря Тимчасової виборчої комісії - зі складу членів Тимчасової виборчої комісії. Одразу після їх обрання на засіданні Тимчасової виборчої комісії починає головувати голова Тимчасової виборчої комісії або його заступник.

3.5.5. Засідання Тимчасової виборчої комісії проводяться відкрито. Право голосу на засіданнях Тимчасової виборчої комісії мають лише члени комісії. Засідання Тимчасової виборчої комісії є повноважним за присутності більшості від її складу. Законні рішення Тимчасової виборчої комісії, прийняті відкритим голосуванням простою більшістю, є обов’язковими для виконання органами студентського самоврядування та рекомендаційними щодо виконання їх адміністрацією ЗНУ.

3.5.6. Тимчасова виборча комісія на своїх засіданнях:

- обирає свого голову, заступника та секретаря, знімає їх з посад;

- звертається із запитами до голови Студентської Ради ЗНУ про надання протоколів обрання на посади осіб, які беруть участь у Звітно-виборчій конференції студентів ЗНУ за посадою;

- звертається з запитами до голів студентських рад про надання протоколів обрання делегатів на Звітно-виборчу конференцію студентів ЗНУ;

- приймає заяви, автобіографії та програми кандидатів на посаду голови Студентської Ради ЗНУ;

- направляє до керівника відділу з навчальної роботи звернення з проханням перевірити факт академічної заборгованості у кандидатів на посаду голови Студентської Ради ЗНУ;

- надсилає кандидатам на посаду голови Студентської Ради ЗНУ у разі виявлення у них академічної заборгованості попередження про те, що вони в день виборів мають надати документ, який підтверджує відсутність у них академічної заборгованості (залікову книжку, довідку з деканату), і що в разі ненадання такого документу вони не матимуть права бути кандидатами на посаду голови Студентської Ради ЗНУ;

- повертає кандидатам на посаду голови Студентської Ради ЗНУ подані ними документи у разі, якщо вони надані з порушенням вимог, а саме: заява складена не на ім’я голови Тимчасової виборчої комісії, у документах відсутні дати та (або) підписи кандидатів, - та пропонує усунути недоліки, попереджаючи, що у протилежному разі вони не матимуть права бути кандидатами на посаду голови Студентської Ради ЗНУ;

- відмовляє кандидатам на посаду голови Студентської Ради ЗНУ у прийнятті заяв, автобіографій та програм у разі, якщо заява була подана пізніше, аніж за два тижні до дня проведення Конференції студентів ЗНУ;

- затверджує зразок виборчого бюлетеня;

- затверджує зразок мандата делегата Конференції;

- затверджує квоти направлення факультетами делегатів на Конференцію, для чого направляє до керівника Відділу з навчальної роботи звернення з проханням надати дані про кількість студентів денної та заочної форми навчання на кожному з факультетів;

- затверджує детальний список делегатів Конференції та кандидатів на посаду голови Студентської Ради ЗНУ;

- запрошує представників адміністрації ЗНУ та засобів масової інформації до участі у Конференції в якості спостерігачів;

- визначає дату, час та порядок проведення дебатів між кандидатами на посаду голови Студентської Ради ЗНУ;

- обирає Мандатну комісію Звітно-виборчої конференції студентів ЗНУ;

- відповідає спільно з адміністрацією ЗНУ за матеріально-технічне забезпечення процесу виборів голови Студентської Ради ЗНУ.

3.5.7. До Тимчасової виборчої комісії протягом трьох днів з моменту оголошення результатів виборів голови Студентської Ради ЗНУ можуть бути подані скарги на дії чи бездіяльність головуючого на засіданні, Мандатної комісії, Лічильної комісії - від будь-якого делегата Конференції, кандидата на посаду голови Студентської Ради ЗНУ, спостерігача на Конференції. Такі скарги підлягають розгляду протягом одного дня від їх надходження до Тимчасової виборчої комісії на її засіданні, за результатом якого виноситься відповідне рішення. Рішення Тимчасової виборчої комісії за результатами розгляду скарги є остаточним та оскарженню не підлягає. У випадку прийняття рішення про проведення переголосування Конференція скликається вдруге через тиждень після проведення попередньої Конференції.

3.5.8. Повноваження Тимчасової виборчої комісії припиняються, якщо протягом трьох днів з дня проведення Конференції студентів ЗНУ до неї не надійде жодної скарги.

 

3.6. Правовий статус делегата Конференції студентів ЗНУ.

3.6.1. Делегати конференції від факультетів обираються на відкритому засіданні студентської ради факультету.

3.6.2. Делегати Конференції є виразниками інтересів студентської громади, яка їх обрала.

3.6.3. Повноваження делегата Конференції починаються з моменту першого урочистого засідання Конференції і закінчуються в момент припинення повноважень Конференції. Повноваження делегата Конференції підтверджуються мандатом, який видається делегату Мандатною комісією Конференції студентів ЗНУ.

3.6.4. Делегат має право знайомитися з будь-якими офіційними документами, що стосуються студентського самоврядування, робити виписки, копіювати їх.

3.6.5. Делегат зобов’язаний брати участь у засіданні відповідної Конференції. На час засідання делегат звільняється від навчального процесу відповідним наказом ректора, Проект якого розробляє тимчасова виборча комісія.

3.7. Правомочність засідання Конференції студентів ЗНУ та порядок прийняття нею рішень.

3.7.1. Конференція студентів ЗНУ є правомочною за умови присутності 50 відсотків та одного делегата.

3.7.2. Рішення Конференції ухвалюються шляхом прямого відкритого голосування простою більшістю голосів присутніх делегатів Конференції та мають обов'язковий характер для Студентської Ради ЗНУ. Рішення Конференції щодо обрання голови Студентської Ради ухвалюються шляхом прямого таємного голосування простою більшістю голосів присутніх делегатів Конференції.

3.7.3. Протокол Конференції затверджується підписами головуючого та секретаря тимчасової виборчої комісії.

3.8. Правовий статус Мандатної комісії Конференції студентів ЗНУ.

3.8.1. Мандатна комісія Конференції складається з 5 чоловік. Склад комісії формує на своєму засіданні Тимчасова виборча комісія. Кандидатури подаються на засіданні Тимчасової виборчої комісії шляхом самовисування. У випадку, якщо кандидатури не пропонуються, їх пропонує голова або заступник голови комісії (головуючий на засіданні). Члени Мандатної комісії, у їх складі – Голова та секретар Мандатної комісії обираються Тимчасовою виборчою комісією простою більшістю від складу членів комісії.

3.8.2. За годину до відкриття Конференції голова Мандатної комісії оголошує про початок реєстрації делегатів та запрошує їх для отримання мандатів. При реєстрації та отриманні мандата кожен делегат має перевірити наявність у студента документа, що посвідчує його особу — це паспорт громадянина України (або інший документ згідно з Законом України «Про громадянство України»), також - студентський квиток або залікова книжка. За десять хвилин до початку Конференції голова Мандатної комісії запрошує всіх делегатів, які прийшли на конференцію, перевірити наявність мандата, а кому потрібно, зареєструватися та отримати мандат. На початку Конференції голова Мандатної комісії переконується в тому, що бажаючих зареєструватися вже немає, і оголошує про припинення реєстрації та закриття списків. Після цього він знищує мандати, які не було видано делегатам, виставляє прочерки у графах підписів відсутніх делегатів. Голова Мандатної комісії оголошує протокол в якому зазначено: загальна кількість делегатів, кількість виданих мандатів, кількість делегатів які не з'явились. Оголошує про запрошених присутніх осіб та пропонує членам комісії підписати акт реєстрації делегатів. Після цього голова Мандатної комісії передає слово головуючому на засіданні.

3.9. Порядок формування Лічильної комісії Звітно-виборчої конференції студентів ЗНУ.

3.9.1. Лічильна комісія конференції складається з 5 чоловік. Більша кількість допускається у випадку реєстрації більше 5 кандидатів на посаду голови студентської ради зну. Кандидатів на посаду членів комісії висувають кандидати на посаду голови студентської ради ЗНУ. Після запропонування п’ятого кандидата відбувається відкрите голосування абсолютною більшістю голосів шляхом підняття мандатів. У випадку неприйняття складу Лічильної комісії відбувається повторне висування кандидатів, але голосування проводиться по кожному кандидату окремо. Лічильна комісія є обраною з моменту обрання останнього члена комісії.

3.9.2. Після обрання складу Лічильної комісії проводиться відкрите голосування делегатів конференції абсолютною більшістю голосів щодо обрання голови та секретаря Лічильної комісії. Кандидати на посади голови та секретаря Лічильної комісії висуваються з числа членів комісії.

3.10. Порядок проведення виборів голови Студентської Ради ЗНУ.

3.10.1. Виступи кандидатів на посаду голови Студентської Ради ЗНУ та відповіді на запитання.

3.10.1.1. Кожен кандидат на посаду голови Студентської Ради ЗНУ має право виступити перед присутніми на конференції протягом десяти хвилин та представити свою передвиборчу програму.

3.10.1.2. Після закінчення запитань від кандидатів на посаду голови Студентської Ради ЗНУ делегати Конференції мають право задати свої запитання кандидату, що виступив. Регламент запитань визначається конференцією студентів зну.

3.10.1.3. Кандидати на посаду голови Студентської Ради ЗНУ виступають в порядку, визначеному жеребкуванням, яке проводиться перед початком виступів.

3.10.1.4. За дотриманням кандидатами та студентами, які задають запитання, часових вимог, слідкує головуючий на Конференції - голова Тимчасової виборчої комісії.

3.10.2. Перевірка виборчих бюлетенів та урн Лічильною комісією.

3.10.2.1. Після вирішення всіх питань порядку денного, за якими проводиться відкрите голосування, головуючий надає слово голові Лічильної комісії, який роз’яснює процедуру голосування. Голова Лічильної комісії підходить до урни, відкриває та перегортає її. Переконавшись у тому, що урна порожня, голова комісії закриває її та запечатує. Таким чином голова комісії робить з кожною наявною на засіданні урною.

3.10.2.2. Після перевірки та опечатування урн голова Лічильної комісії перевіряє цілісність конверту з виборчими бюлетенями та розпечатує конверт, після чого перераховує кількість бюлетенів та переконується в тому, що їх видано двісті п’ятдесят примірників, про що оголошує всім присутнім.

3.10.2.3. У випадку виявлення порушень цілісності конверту або кількості бюлетенів питання про проведення на цій підставі перевиборів Голови Студентської Ради ЗНУ виставляється головуючим за поданням голови Лічильної комісії на розгляд делегатів конференції. Виступи делегатів з цього питання тривають до 15 хвилин, при цьому один виступ не може перевищувати 2 хвилини. Після виступів делегатів головуючий ставить на голосування питання про проведення перевиборів, і у випадку, якщо за це не проголосувала більшість делегатів від складу Конференції, то потрібно вважати продовження виборів схваленим Конференцією студентів ЗНУ, про що робиться запис у протоколі Конференції.

3.10.3. Отримання делегатами конференції виборчих бюлетенів.

3.10.3.1. Після перевірки урн та бюлетенів починає працювати мандатна комісія. При цьому делегати підходять до столів мандатної комісії і отримують під підпис бюлетені для таємного голосування. При отриманні виборчого бюлетеня в делегата мандат не забирається. Після видачі останньому студенту бюлетеня голова запитує всіх делегатів, чи всі отримали бюлетені. Переконавшись у цьому, голова Мандатної комісії знищує невидані бюлетені і вносить дані про кількість виданих бюлетенів та кількість знищених бюлетенів у акт прийому мандатів та видачі бюлетенів.

3.10.4. Проведення таємного голосування.

3.10.4.1. Після отримання бюлетеня делегат має паво піти до кабінки голосування, де виставляє позначку навпроти прізвища кандидата, якого обирає. У випадку, якщо він не поставить жодної позначки, або поставить кілька позначок, або поставить позначку у невстановленому місці, бюлетень буде визнано недійсним. Після голосування делегат, не затримуючись, виходить із кабінки та опускає бюлетень в урну.

 

3.10.5. Закінчення голосування, підрахунок голосів та оголошення результатів виборів.

3.10.5.1. Після того, як учасники конференції зайняли свої місця, голова Лічильної комісії запитує в делегатів, чи всі проголосували. Впевнившись в тому, що всі проголосували, голова підходить почергово до урн, розпечатує їх та висипає увесь їхній вміст на спеціально підготовлений чистий стіл, на якому не повинно бути ніяких предметів та паперів. На столі мають бути лотки та таблички з прізвищами кандидатів та табличка «недійсні бюлетені», які слугують для складування підрахованих бюлетенів.

3.10.5.2. Після висипання вмісту останньої урни за стіл запрошуються члени Лічильної комісії і починають вголос рахувати бюлетені, викладаючи їх по стопках в лоточки. Жодна особа, окрім члена Лічильної комісії, не може втручатися в підрахунок голосів. Офіційно запрошені на засідання спостерігачі (представники адміністрації ЗНУ, кандидатів на посаду голови студентської ради зну) мають право знаходитися на відстані не менш як два метри від краю стола, за яким працює лічильна комісія, і наглядати за ходом підрахунку, при цьому не закриваючи собою стіл від присутніх делегатів.

3.10.5.3. Після завершення підрахунку голосів Лічильна комісія складає протокол підрахунку голосів, в якому вписує:

- загальна кількість бюлетенів;

- кількість бюлетенів, що було видано делегатам;

- кількість бюлетенів що було знищено ;

- кількість бюлетенів, що знаходилася в урнах;

- кількість бюлетенів, які визнані недійсними;

- кількість дійсних бюлетенів;

- кількість голосів, відданих за кожного з кандидатів;

- прізвище, ім’я, по батькові, факультет, курс та групу студента, якого обрано Головою Студентської Ради ЗНУ.

3.10.5.4. Протокол підписується всіма членами лічильної комісії (включаючи голову та секретаря). Бюлетені складаються у конверти та запечатуються. В одному конверті мають знаходитися недійсні бюлетені, в інших — бюлетені з голосами по кожному з кандидатів окремо.

3.10.5.5. Після підписання протоколу підрахунку голосів голова Лічильної комісії оголошує зміст цього протоколу та роз’яснює суб’єктам виборчого процесу їхнє право на оскарження дій чи бездіяльності головуючого на засіданні, Мандатної комісії, Лічильної комісії протягом трьох днів до Тимчасової виборчої комісії, і надає слово головуючому, який оголошує засідання Конференції закритим.

3.10.5.6. У випадку, якщо кандидат на посаду голови студентської ради зну, який переміг, набрав менше половини голосів, тимчасова виборча комісія готує другий тур виборів, який відбувається через тиждень. списки делегатів від факультетів не можуть бути змінені.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты