Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методика дослідження функціональної рухливості нервових процесів за допомогою ХРОНОРЕФЛЕКСОМЕТРА




І. Призначення

Прилад призначений для діагностики психофізіологічних особливостей людини з метою професійного відбору на спеціальності, для яких є важливою функціональна рухливість нервових процесів. Ця характеристика має суттєвий вплив на швидкість сприйняття і обробки інформації, яка пов’язана з оперативністю прийняття рішень.

ІІ. Технічні дані і будова приладу

Хронорефлексометр містить робоче поле, мілісекундомір, клавіатуру, електромеханічний комутатор і блок живлення. На передній панелі приладу розташоване робоче поле, вікно контрольної цифри, індикатор мілісекундоміра, клавіші: «пуск», «Скидання», «стоп», «вимикач мережі». Робоче поле містить 10 цифрових індикаторів.

Мілісекундомір побудований на основі кварцового генератора, розділювача з дешифраторами, трьохрозрядного індикатора і дозволяє вимірювати швидкість реакції вибору з точністю до сотих долей секунди.

Електромеханічний комутатор виконаний на базі електромагнітного крокового двигуна, керується клавішею «пуск» і здійснює переключення індикатора контрольної цифри й індикаторів цифр робочого поля за випадковим законом.

ІІІ. Робота приладу

Після вмикання приладу і його запуску за допомогою клавіші «пуск» у вікні контрольної цифри висвічується цифра (від 0 до 9) за законом випадковості. Оптант шукає цю цифру на робочому полі і натискає як можна швидше кнопку біля неї. Мілісекундомір відраховує час латентного періоду реакції вибору від моменту натиску кнопки «пуск» до моменту натиску потрібної клавіші на робочому полі. Цей час визначає латентний період реакції вибору.

Для того, щоб підготувати прилад для наступного вимірювання, потрібно натиснути клавішу «Скидання». Випробування проводиться одним піддослідним 10 разів. Результати досліду заносяться до таблиці 1.1.2.2.

 

Таблиця 1.1.2.2.

№ з/п П.І.Б. Стать Рік народження Результати одиничних дослідів, Т (сек.) Середнє арифме-тичне Примітка
                               

 

ІV. Порядок роботи

1. Підключити прилад до мережі.

2. Ввімкнути прилад за допомогою вимикача.

3. Натиснути клавішу «пуск», у вікні контрольного знаку висвічується випадкова цифра.

4. Віднайти якомога швидше на робочому полі цифру, яка відповідає контрольній, і якнайшвидше натиснути клавішу біля неї.

5.Показання мілісекундоміра занести до таблиці 1.1.2.2. у відповідну колонку

6. Підготувати прилад до повторного випробування, натиснувши клавішу «Скидання».

7. Повторити випробування в послідовності, описаній в пунктах 4, 5, 6 (випробування виконати 10 раз, всі результати заносяться до таблиці 1.1.2.2).

8. Визначити середнє арифметичне значення реакції вибору піддослідного, результат занести в таблицю 1.1.2.2.

9. Зробити висновок стосовно рівня розвитку сенсомоторної реакції вибору у визначеного піддослідного та визначити тип рухливості нервових процесів учня і врахування його при виконанні трудової діяльності.

V. Заходи із забезпечення безпеки праці.

1. Перед початком роботи з приладом необхідно познайомитись з технічним описом та інструкцією.

2. Всі підключення блоків приладу і відключення повинні здійснюватися тільки у знеструмленому стані.

3. При підготовці до роботи прилад потрібно заземлити.

 

ДОДАТОК 1.1. 2.3.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты