Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методика для вивчення психофізіологічного стану школярів.




 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

Методика являє собою опитувальник, який призначений для вимірювання загального психофізіологічного стану людини. Не дивлячись на те, що методика розроблялась спеціально для робітників гарячих цехів металургійної промисловості, вона має власну цінність, хоча й не має нормативів для великих виборок. Що ж стосується вибірки, на якій будувалась методика, то результати вимірювань наведено нижче в Додатках 1.1.1.2 і 1.1.1.3.

При виборі питань укладачі методики виходили з того, що психофізіологічний стан залежить, в основному, від емоційного фону (група стану А), рухливості нервових процесів (група В) і психологічно-трудових особливостей учнів (група С). В опитувальник включено по 10 пар питань, які характеризують:

А) емоційний фон (питання в опитувальному листі № 1—10);

В) рухливість нервових процесів (N 11—20);

С) психологічно-трудові особливості (N 21—30).

Психологічно-трудові особливості містять такі показники:

а) сила, витривалість (питання в опитувальному листі № 21);

б) вплив змінності уроків на працездатність (N 22);

в) виконання розпоряджень вчителя (N 23);

г) додержання правил безпеки праці (N 24);

д) взаємостосунки з однокласниками (N 25);

е) уважність і зосередженість (N 26);

ж) вплив сімейних стосунків на працездатність (N 27);

з) турбота за стан свого здоров'я (N 28);

і) вплив несприятливих гігієнічних факторів на працездатність (N 29);

к) рівень працездатності на протязі навчання (N 30).

За цими показниками і проводиться вивчення психофізіологічного стану учня. Для того, щоб говорити про нормальні чи незадовільні психофізіологічні стани школяра, необхідно мати відповідно нормативні дані по кожному показнику для вікових груп учнів. Тому спочатку на групі відібраних школярів певного класу напрацьовуються середні показники, які в наближеному варіанті можуть виступати як нормативні.

НЕОБХІДНІ МАТЕРІАЛИ: “Опитувальний лист психофізіологічного стану учнів”, інструкція, “Бланк опитувальника ПФС” (для кожного оптанта), вказівки до обробки результатів дослідження, таблиця зведених результатів вивчення ПФС групи учнів і таблиця результатів розрахунків статистичних показників ПФС групи учнів.

 

ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ.

Вивчення психофізіологічного стану учнів доцільно проводити один-два рази на рік під час комплексного медичного обстеження перед до уроків трудового навчання. Воно може виконуватися як індивідуально, так і колективно. Учням роздаються “Опитувальні листи ПФС” і зачитується інструкція: “Вам необхідно уважно прочитати кожну пару питань “Опитувальника ...”і визначити, яка відповідь в найбільшій мірі відповідає Вашому стану на сьогодні. Для цього необхідно закреслити одну з цифр, які розташовані між парами питань. Цифра 3 як праворуч, так і ліворуч означає, що Ваш стан точно відповідає питанню; цифра 2 - середній стан; цифра 1 - незначною мірою відповідає питанню; 0 закреслюється в тому випадку, коли Ви не можете оцінити свій стан. Необхідно при роботі над “Опитувальником ...”закреслити тільки одну цифру в горизонтальному рядку. Позитивні характеристики розташовані з лівого боку, негативні —з правого.

Відповідайте на кожний пункт “Опитувальника ...”, не пропускайте жодного питання. Якщо у Вас виникають запитання, відразу їх задавайте. Час на заповнення “Опитувальника ...”не обмежується.”

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты