Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завдання 2. 1. Відобразити операції з надходження об’єктів нематеріальних активів на рахунках бухгалтерського обліку.




 

1. Відобразити операції з надходження об’єктів нематеріальних активів на рахунках бухгалтерського обліку.

2. Визначити первісну вартість придбаних (створених) об’єктів нематеріальних активів .

Матеріал для виконання завдання

 

Ситуація 1. Придбання нематеріальних активів

ТОВ «Оптовик» придбало ліцензію на оптову торгівлю алкогольними виробами. Термін дії ліцензії п'ять років, вартість – 250000 грн. Плата за ліцензію вноситься протягом п'яти років рівними частками – по 50000 грн. щороку.

Амортизація ліцензії нараховується за прямолінійним методом.

 

Ситуація 2. Придбання об’єкту нематеріальних активів

ТОВ «Оріон» уклало договір з веб-студією «Терен» на виготовлення макету веб-сайту. Вартість макету попередньо оплачена з поточного рахунку і складає 3600 грн. (в т.ч. ПДВ - 600 грн.). Підписано акт виконаних робіт. Крім того, підприємство:

· перерахувало з поточного рахунку попередню оплату провайдеру за реєстрацію доменного імені – 900 грн. (у т.ч. ПДВ - 150 грн.). Отримано акт виконаних робіт за реєстрацію доменного імені;

· перерахувало з поточного рахунку оплату провайдеру за розміщення веб-сайту в Інтернет за 3 місяці (із розрахунку 420 грн. на місяць) – 1260 грн., (у т.ч. ПДВ – 210 грн.)

Веб-сайт введено до експлуатації за актом введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів.

 

Ситуація 3. Придбання об’єкту нематеріальних активів

ТОВ «Дарина» придбаває право власності на торгову марку у іншого підприємства. За договором про придбання права власності :

· Сплачено з поточного рахунку збори (за реєстрацію даних про зміну власника об’єкта інтелектуальної власності, за публікацію таких даних) – 2000 грн.

· Вартість майнових прав на торгову марку – 300000 грн., крім того ПДВ – 60000 грн. Перераховано оплату за право на торгову марку.

Права на торгову марку зараховано до складу активів за актом введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів.

Ситуація 4. Отримання об’єкту нематеріальних активів в результаті розробки

ТОВ «Сатурн» прийняло рішення розробити комп’ютерну програму для управлінських потреб виробничого підприємства. В процесі створення програми понесені наступні витрати:

· Нарахована оплата праці розробникам комп’ютерної програми 12000 грн.;

· Нараховано єдиний соціальний внесок за ставкою 40%;

· Відображена та сплачена з поточного рахунку вартість послуг по оформленню авторського права – 900 грн.;

· Нараховано відсотки по кредиту банку, отриманого для фінансування створення нематеріального активу – 400 грн.

Комп’ютерна програма введена до експлуатації за актом введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів. Реалізацію авторського права підприємство планує здійснити шляхом створення та продажу екземплярів комп’ютерної програми іншим особам протягом 3-х років.

Ситуація 5. Отримання об’єкту нематеріальних активів в якості внеску до статутного капіталу

ТОВ «Орис» отримує від засновника патент на винахід, справедлива вартість якого 120000 грн.

Патент на винахід зараховано до складу активів за актом введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 51; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты