Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Реакції бензену




 

 

1. Горіння.За складом бензен має значний вміст Карбону, тому горить кіптявим полум'ям.

2. Часткове окиснення.Завдяки наявності стабільного ядра, бензен виявляє стійкість проти дії окисників, не знебарвлює розчин калій перманганату.

3. Заміщення.Як і насичені вуглеводні, бензен вступає в реакції заміщення, внаслідок чого атоми Гідрогену можуть заміститись на атоми, наприклад, Хлору чи нітрогрупу.

Галогенування бензену відбувається під дією каталізатора. При цьому можуть заміщуватися не лише один, а всі шість атомів Гідрогену:

Нітрування бензену відбувається під дією суміші нітратної та сульфатної кислот ( нітруюча суміш).

4. Приєднання.Зважаючи на формальну ненасиченість молекули бензену, можна припустити, що він вступає в реакції приєднання. Проте на відміну від ненасичених вуглеводнів бензен реагує в особливих умовах. За наявності каталізатора до молекули бензену приєднуються шість атомів Гідрогену. Бромна вода не знебарвлюється, якщо її добавити до бензену і суміш збовтати, бром переходить у верхній шар без змін, отже реакція не відбувається за звичайних умов. Але під дією ультрафіолетового випромінювання до молекули бензену можуть приєднатися шість атомів Хлору. При цьому утворюється гексахлороциклогексан, або гексахлоран, відомий як засіб боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур (нині його використання скорочується через високу токсичність).

Бензен вступає як у реакції приєднання, так і в реакції заміщення. Причому реакції приєднання у нього відбуваються важче, ніж у ненасичених вуглеводнів, а заміщення – легше, ніж у насичених вуглеводнів.

 

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 112; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты