Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Аркадій ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ




Добровольський Аркадій Захарович народився 14 листопада 1911 р. в с. Клекотина нинішнього Шаргородського району, Вінницької області в сім’ї хлібороба. Після закінчення семирічки 1925 р. вступив на механічне відділення Барської індустріально-технічної профшколи, яке 1927 р. змушений був покинути через матеріальну скруту. Працював ;слюсарем на Юзефо-Миколаївському цукровому заводі, пізніше — на ваговому заводі ім. Дзержинського у Києві. В цей час почав писати вірші, які друкував у журналі «Молодий більшовик», «Життя й революція», «Глобус». В 1930 р. вступив до творчого об’єднання комсомольських письменників «Молодняк». Восени 1931 р. А. Добровольський став студентом літературно-лінгвістичного факультету Київського інституту народної освіти, де провчився лише одну зиму. Деякий час працював завідуючим Будинком літераторів у Києві, опісля — на Київській кіностудії художніх фільмів, де з великими перервами працював редактором-консультантом і штатним сценаристом до 1936 р., після чого вступив у Всесоюзний державний інститут кінематографії.
В цей період Добровольський написав кілька сценаріїв. Зокрема, написаний у співавторстві з Помєщиковим сценарій «Полюшко-поле» став основою фільму «Трактористи» (1936). Підготував до друку збірки поезій «Квітнуть жита» і оповідань «Подільські агронавти», проте видати не встиг.
Молодший лейтенант управління Держбезпеки Гольдфарб і сержант Лейбович 15 січня 1937 р. заарештували А. Добровольського на квартирі у Помєщикова. Трус був проведений і в кімнаті гуртожитку, де студент проживав у Москві. Його звинувачували у контрреволюційній націоналістичній та терористичній діяльності. На допитах, які вів слідчий Давидов, тільки під впливом «фізичних методів» визнав вину.
Військовий трибунал Київського військового округу на судовому засіданні 10 квітня 1937 р. виніс вирок: 7 років ув’язнення і 5 років позбавлення в політичних правах. Вирок вступив у силу 16 квітня 1937 р. Покарання відбував в тресті «Дальбуд». Після відбуття строку військовий трибунал військ НКВС знову засудив його на 10 років позбавлення волі і наступним п’ятирічним пораженням у правах. Підставою став вірш «Мудрый Кролик», в якому вбачали натяк на культ вождя.
Після закінчення строку ув’язнення залишився на Колимі як вільнонайманий. У селищі Ягідне 8 червня 1957 р. його знову заарештували. Звільнили 2 вересня 1958 р., коли прокуратура Магаданської області закрила його справу.
Військова колегія Верховного Суду СРСР 7 вересня 1957 р. скасувала вирок 1937 р. щодо А. Добровольського, а військовий трибунал Далекосхідного військового округу 4 грудня 1957 р. анулював вирок 1944 р.
На Україну А. Добровольський повернувся в 1959 р. Працював у сценарній майстерні Київської кіностудії ім. О. Довженка. У співавторстві з Ліною Костенко написав кіносценарій «Перевірте свої годинники», відзначений премією на республіканському конкурсі. Перекладав художні твори з англійської (Д. Голсуорсі, А. Сілітоу), французької (Жорж Гові) для журналу «Всесвіт», редагував переклади з польської для видавництва «Радянський письменник».
Помер 10 червня 1969 р.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты