Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розрахунок базових виробничо-економічних показників підприємства




Базові показники підприємства - це показники на початковій стадії господарювання. При створенні підприємства його засновники задаються вихідними параметрами на старті виробничої діяльності, у відповідності з видом передбачуваної продукції і послуг, галузевої приналежності підприємства, на основі вивчення умов виробництва в обраному секторі ринку, рівня рентабельності в даній галузі .

Базові проектні параметри підприємства в курсовій роботі задаються відповідно до варіанта завдання (табл. 1):

1. Визначення мінімального розміру статутного капіталу.

2. Базове (початкове) співвідношення основних фонів і оборотних коштів, сформованих за рахунок статутного капіталу (пункт 1 табл. 1).

3. Приймається (задається) структура основних виробничих фондів підприємства (пункт 2 табл. 1).

4. Визначення чисельності працівників підприємства (мінімальної) на початковій стадії утворення підприємства, у тому числі співвідношення керівників (фахівців) і робітників (пункт 3 табл. 1 ).

5. Виходячи з галузевої приналежності проектованого підприємства, за досвідом і звітними даними щодо сформованої структури витрат у складі собівартості продукції діючих підприємств галузі, приймається проектна норма (ресурсний коефіцієнт) співвідношення витрат на матеріально-енергетичні ресурси і заробітну плату робітників у складі валових витрат (собівартості) (пункт 4 табл. 1).

Відправним пунктом розрахунків базових показників підприємства є визначення необхідного і достатнього розміру статутного капіталу.

Більший, ніж мінімально необхідний для реєстрації розмір статутного капіталу, підприємство може запроектувати за рахунок пайових внесків інших підприємств.

У курсовій роботі розрахунки економічних показників проводяться для підприємства, створеного у організаційно-правовій формі Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ).

У прикладі розрахунків Статутний капітал для ТОВ визначається в мінімальному розмірі:

СК = 100 х МЗП = 100 х 460 = 46 000 грн.

Відповідно до пункту 1 Таблиці 1 співвідношення основних фондів і оборотних коштів у статутному капіталі відповідно 60 % і 40 %.

Звідси:

- вартість основних виробничих фондів підприємства в базових розрахунках:

ОВФук = 46 000 х 0,6 = 27 600 грн.

- вартість оборотних коштів:

ОКук = 46 000 х 0,4 = 18 400 грн.

Для базових розрахунків величина валових доходів приймається рівною величині витрат, тобто одержання прибутку не передбачається.

У даному розрахунку необхідно визначити точку беззбитковості, тобто мінімально необхідний «критичний» обсяг доходів (Qкр) для покриття суми постійних (З) і змінних (V) витрат:

Qкр = C + V (1.1)

Всі розрахунки в курсовій роботі проводяться для середньомісячних показників.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты