Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Наочні методи




Показ вправ. Серед методів навчання найдоступнішим є показ. У наочних методах показ вправи займає провідне місце.

Застосування наочності взагалі, а показу зокрема, необхідні у навчанні учнів молодшого віку.

Щоб показ був більш ефективним, треба добре організувати дітей і створити умови для спостереження. Демонструвати вправи треба з місця, яке добре видно усім учням, і якщо дозволяють умови, то вчителю краще зайняти місце на підвищенні.

Коли вправу показують перед розімкнутою колоною, то попереду повинні стояти діти меншого зросту, якщо вчитель демонструє вправи під час руху учнів, то він повинен іти їм назустріч, а коли в колі, то стояти поряд з учнями.

Показуючи вправи, вчитель може повернутися до учнів обличчям, спиною, боком.

Показ вчителем повинен бути зразковим, що спонукає дітей до наслідування. Однак до показу вправ можна залучити й учнів, які засвоїли вправи і можуть бути прикладом для інших. Такий прийом позитивно впливає на дітей. Вони бачать, що вправу робить їх товариш, значить, і вони зможуть її виконати. Дуже важливо перед показом залучити дітей до активного стеження, вказавши їм, на що слід звернути увагу.

Показ завжди поєднується з поясненнями. Поєднання показу з поясненням буває в різних варіантах:

• спочатку вправа демонструється, потім даються пояснення до неї;

• спочатку вправа пояснюється, потім демонструється;

• демонстрування супроводжується поясненням.

В роботі з учнями молодших класів застосовується спочатку показ, а потім пояснення. Так само робить вчитель і на уроці з старшими при ознайомленні їх з новим матеріалом. Поясненню передує показ у тому випадку, коли дітей треба підготувати до спостерігання (щоб воно було цілеспрямованим). Найдоцільніше це застосовувати при повторенні вправ або вдосконалювання. Вправи, що складаються з кількох елементів, на кожному з яких треба зосередити увагу дітей, звичайно одночасно показують і пояснюють.

Для створення правильного уявлення про рух часто використовується наочне приладдя. Це можуть бути картини, таблиці, малюнки, фотознімки. їх можна розглядати на уроці під керівництвом учителя або самостійно, в позаурочний час, коли вони будуть вивішені в класі або в залі.

Приладдя повинне бути барвистим, простим, цікавим. їх можна придбати в магазині або виготовити в школі.

Велику увагу слід приділяти предметним орієнтирам, які створюють реальні умови для виконання вправ.

Відомо, що діти охоче виконують вправи, пов'язані з певним результатом: дістати, переплигнути, перекинути, залізти, влучити в ціль і т. д. Цьому багато в чому допоможуть предметні орієнтири.

Предметні орієнтири сприяють кращому оволодінню технікою рухів. Урок проходить цікавіше, емоційніше.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты