Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Проведеного в _____ класі «___» _______ 201_ р.




Завдання уроку:

1. Навчання техніки виконання перекиду вперед, стійки на лопатках з положення в упорі присівши, «міст» з положення лежачи.

2. Навчання шикування та перешикування з однієї шеренги в дві.

3. Вивчення рухливих ігор «Бездомний заєць», «М’яч середньому».

Мета уроку:

· Познайомити учнів з технікою виконання перекиду вперед, стійки на лопатках з положення в упорі присівши, «міст» з положення лежачи.

· Розвивати почуття упевненості, окомір.

· Виховувати інтерес до занять фізичними вправами, старанність.

Тип уроку:Ознайомлення з новим матеріалом

Методи навчання:

словесні:пояснення, команда, розпорядження

наочні: показ вправ, показ наочних посібників, предметні орієнтири

практичні:практичне виконання вправ учнями

Методи ведення уроку:фронтальний

Місце проведення уроку: спортивна зала

Час:45 хвилин

Обладнання:гімнастичні мати, волейбольні м’ячі, свисток, годинник

Література: …

План уроку Зміст навчального матеріалу Дозування навантаження Організаційно методичні вказівки
І. Підготовча частина   5-10 хв.    
Організація класу Приводжу клас до спортивної зали та вишиковую в одну шеренгу. Шикування класу в одну шеренгу 30 сек. Для шикування в шеренгу подаю команду: «В одну шеренгу – ставай!»  
Рапорт Після шикування в шеренгу черговий здає рапорт. Приймаю рапорт, вітаюся і даю дозвіл черговому стати в стрій. 1 хв. Перед рапортом подаються команди: «Рівняйсь!», «Струнко!», «За порядком – розподілись!». Звертаю увагу на зовнішній вигляд учнів.  
Повідомлення завдань уроку Повідомляю завдання уроку: на сьогоднішньому уроці ми будемо навчатися техніці виконання перекиду вперед, стійки на лопатках з положення в упорі присівши, «міст» з положення лежачи. Навчимося шикуванням та перешикуванням з однієї шеренги в дві. Вивчимо рухливі ігри «Бездомний заєць», «М’яч середньому». 30 сек.    
Стройові вправи По моїй команді учні виконують повороти праворуч, ліворуч кругом різними способами 1,5 хв. Команди: «Право-руч!», «Ліво-руч!», «Кру-гом!». Під час поворотів слідкую щоб діти не розмахували руками, зберігали правильну поставу.  
Ходьба та її різновиди Після поворотів, по моїй команді учні ідуть в обхід.   «Наліво в обхід, кроком – руш!»  
· Ходьба на ноках, руки за голову. 10-15 м. «Руки за спину став, на носках – руш!» Слідкувати за поставою  
· Ходьба на п’ятках, руки за спину. 10-15 м. «Руки за спину став, на п’ятках – руш!» Слідкувати за поставою  
· Ходьба на зовнішній стороні стопи, руки на пояс. 10-15 м. «Руки на пояс став, на зовнішній стороні стопи – руш!» Слідкувати за поставою  
· Ходьба на внутрішній стороні стопи, руки в сторони. 10-15 м. «Руки в сторони став, на внутрішній стороні стопи – руш!» Слідкувати за поставою  
Прискорена ходьба. 10-15 м. «Прискореною ходьбою – руш!»  
Біг та його різновиди По моїй команді діти переходять з ходьби на біг      
Звичайний біг 20-30 м. Подаю команду «Бігом – руш!». Під час бігу звертаю увагу на правильне дихання.  
Біг з високим підніманням стегна, руки на пояс 10-15 м. «Руки на пояс – став!», «З високим підніманням стегна – руш!» Під час бігу звертаю увагу на правильне дихання.  
Біг з закидом гомілки, руки за спину 10-15 м. «Руки за спину – став!», «З закидом гомілки – руш!» Під час бігу звертаю увагу на правильне дихання.  
Звичайний біг 20-30 м. «Бігом – руш!». Темп бігу середній. Під час бігу звертаю увагу на правильне дихання.  
Ходьба Після бігу учні переходять на ходьбу та виконують вправи на заспокоєння дихання. 1-2 Руки через сторони вгору, вдих 3-4 Руки через сторони вниз, видих 10-15 м. «Кроком – руш!» Темп виконання вправи повільний  
Перешикування Перешиковую клас з колони по одному, в колону по три 30 сек. «Наліво в колону по три – руш!». «півкроку!», «Клас, на місці!», «Стій!», «Право-руч!»  
Розмикання Розмикаю учнів на довжину рук в сторони 30 сек. «Клас, від правофлангового (середини) на довжину рук в сторони, приставними кроками розім – кнись! ».  
Виконання комплексу загально-розвиваючих вправ        
· Потягування В.п. – о.с. 1. руки в сторони. 2. руки вгору. 3. руки в сторони. 4. в.п. 7 – 8 раз «В.п. – прийняти!», «Вправу почи – най!» Рахунок 1, 2, 3 – стій! Слідкую за правильним положенням рук  
· Нахили голови В.п. – стійка ноги нарізно, руки на пояс. 1. нахил вперед. 2. в.п. 3. нахил назад. 4. в.п. 5. нахил вліво. 6. в.п. 7. нахил вправо. 8. в.п. 7 – 8 раз «В.п. – прийняти!», «Вправу почи – най!» Рахунок 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 – стій! Слідкую за правильною поставою.    
· Ривки руками В.п. – стійка ноги нарізно, руки перед грудьми. 1-2. ривки перед грудьми. 3-4. ривки руки в сторони, долонями догори 5-6 раз. «В.п. – прийняти!», «Вправу почи – най!» Рахунок 1, 2, 3 – стій!    
· Колові оберти руками В.п. – стійка ноги нарізно, руки до плечей. 1-4. оберти вперед. 5-8. оберти назад. 7 – 8 раз «В.п. – прийняти!», «Вправу почи – най!» Рахунок 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 – стій!    
· Нахил тулуба В.п. – широка стійка ноги нарізно, руки за голову. 1. нахил вперед. 2. в.п. 3. нахил назад. 4. в.п. 5. нахил вліво. 6. в.п. 7. нахил вправо. 8. в.п. 7 – 8 раз «В.п. – прийняти!», «Вправу почи – най!» Рахунок 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 – стій!    
· Колові оберти тулубом В.п. – стійка ноги нарізно, руки на пояс. 1-4. оберт вліво. 5-8. оберт вправо. 7 – 8 раз «В.п. – прийняти!», «Вправу почи – най!» Рахунок 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 – стій!  
· Випади В.п. – о.с., руки на пояс. 1. випад лівою, руки в сторони. 2. в.п. 3. випад правою, руки в сторони. 4. в.п. 5-6 раз. «В.п. – прийняти!», «Вправу почи – най!» Рахунок 1, 2, 3 – стій!    
· Стрибки В.п. – о.с. 1-4. стрибки на лівій. 5-8. стрибки на правій. 5-6 раз. «В.п. – прийняти!», «Вправу почи – най!» Рахунок 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 – стій! Слідкую щоб діти виконували стрибки на носках.  
· Ходьба на місці Після виконання стрибків учні переходять на швидку ходьбу на місці з поступовим її уповільненням 30 сек. Слідкувати за правильним диханням  
ІІ. Основна частина   25-30 хв.    
Перешикування Перешиковую клас з трьох шеренг в колону по одному 20 сек. «Зліва, наліво в обхід кроком – руш!»  
Акробатичні вправи        
· Перекид вперед Виконується з упору присівши, розгинаючи ноги, поставити руки вперед, нахилити голову, перевернутися, торкаючись лопатками, згрупуватися, перекатом уперед прийти в упор присівши. Послідовність навчання · З упору присівши перекат назад і перекатом уперед сід в угрупуванні. · З упору присівши перекид уперед у сід в угрупуванні. · З упору присівши перекат назад і перекатом уперед упор присівши. · З упору присівши перекид уперед в упор присівши. 5-7 хв. При навчанні перекиду часто трапляються такі помилки: ü Недостатнє групування при перевертанні. ü Неправильне положення рук в упорі присівши (руки при опорі розміщені близько до ніг). ü Відсутність поштовху ногами. ü Обпирання головою об опору. ü Втрата напрямку, відхід вбік. Страховка У разі потреби підтримувати за плече  
· Стійка на лопатках Перекотившись назад і торкнувшись лопатками підлоги, упертися руками в поперек і випрямити тіло так, щоб тулуб і ноги були на одній прямій. Ця вправа виконується з групування лежачи, а також з сіду і з упору присівши перекатом назад. 5-7 хв. Послідовність навчання: ü З упору сидячи позаду перекатом назад згинаючи ноги стійка на лопатках зігнувши ноги ü З упору сидячи позаду перекатом назад стійка на лопатках ü З упору присівши перекатом назад стійка на лопатках Страховка: Притримувати за гомілку  
· «Міст» із положення лежачи на спині Із положення лежачи на спині, сильно зігнути ноги і розвести їх (на довжину стопи), носки розвернути назовні, руками обпертися біля плечей. Одночасно випрямляючи руки й ноги, прогнутися, сильно нахилити голову назад. У положенні «міст», розгинаючи ноги в колінах, перенести вагу тіла на руки. Згинаючи руки та ноги і нахиляючи голову вперед, повільно опуститися на спину у вихідне положення, випрямити руки й ноги. 5-7 хв. Послідовність навчання: ü Розім’яти м’язи спини та плечового пояса ü Стоячи ноги нарізно біля гімнастичної стінки, опанувати вихідне положення та нахил голови назад ü З положення лежачи на спині виконати «міст» спочатку з допомогою а потім самостійно ü Звертати увагу на те, щоб ступні повністю стояли на підлозі, а плечі були на рівні кистей Страховка: Стоячи з боку, притримувати однією рукою під спину біля лопаток, іншою під поперек  
Перешикування Перший спосіб а)розрахувати клас на «перший-другий»; б) подати команду «Другі номери, два кроки назад кроком – руш!» або «Перші номери два кроки вперед кроком – руш!». У цьому разі діти розташуються шаховим порядком. Другий спосіб а) розрахувати клас на «перший-другий»; б) подати команду «В дві шеренги на два відліки – ставай!» За цією командою другі номери з правої ноги роблять крок назад-вправо і стають за першими номерами. Третій спосіб а) розрахувати клас на «перший-другий»; б) подати команду «В дві шеренги – ставай!». За цією командою другі номери роблять лівою ногою крок назад, правою – крок в право, приставляють ліву ногу і стають позаду перших номерів. 20 сек. Під час навчання учнів міняю місцями. Слідкувати за правильною поставою та чіткістю виконання команд.  
Рухлива гра «Бездомний заєць» Учні, крім двох, стають парами по колу (обличчям один до одного) взявшись за руки. Один з гравців – «Заєць», другий – «Вовк». Заєць, рятуючись від переслідування, стає в середину пари. Той, до кого заєць стає спиною, вважається бездомним. Якщо вовк заквацав втікача, вони міняються місцями. 5 хв. Варіант: пари розміщуються не по колу, а довільно на майданчику, ведучі бігають між парами.  
Перешикування Перешиковую клас з однієї шеренги в коло 20 сек. « В коло тримаючись за руки – ставай!»  
Рухлива гра «М’яч середньому» Діти утворюють кілька кіл. В середині кожного кола – середній, який по черзі кидає м’яч своїм товаришам по команді, а ті передають його назад. Діставши м’яч від останнього гравця, середній піднімає м’яч угору. Виграє команда, яка першою закінчила передавати м’ячі. 5 хв. Варіант: перекидання м’ячів продовжується два-три рази підряд; гравці, крім середніх, сидять на підлозі; побудова – два півкола, середні – в центрі; після перекидання м’яча всіма учнями в команді відбувається швидка зміна середнього – перший стає середнім, а середній стає на місце першого, і гра триває доти, поки всі гравці не побувають середніми.  
ІІІ. Заключна частина   3-5 хв.    
Організація класу Шикування класу в одну шеренгу 15 сек. «Клас, в одну шеренгу – ставай!»  
Перешикування Перешиковую клас з однієї шеренги в коло 20 сек. « В коло тримаючись за руки – ставай!»  
Рухлива гра «Пузир» Діти стоять у колі пліч-о-пліч. За сигналом керівника вони беруться за руки і, ступаючи дрібним повільним ритмічним кроком назад, разом з керівником розширюють коло, декламуючи: «Роздувайся пузир, Роздувайся великий, Залишайся такий, Та не лопайся. От такий!» Діти роблять велике коло, витягуючи руки і не відпускають їх, поки керівник не скаже: «Пузир лопнув». Тоді всі діти присідають і, плескаючи в долоні, промовляють: «Лоп», після цього відразу підіймаються. Далі керівник каже: « З пузиря виходить повітря», і діти дрібним кроком сходяться до центру ( повертаючись у вихідне положення), промовляючи: « Т-с-с.». Гра повторюється кілька разів. 2 хв. Правило: якщо хтось з дітей відпустить руки раніше команди керівника, він вибуває з гри.  
Підведення підсумку уроку та організоване повернення в клас. На сьогоднішньому уроці ми вивчили техніку виконання перекиду вперед, стійки на лопатках з положення в упорі присівши, «міст» з положення лежачи. Навчилися шикуванням та перешикуванням з однієї шеренги в дві. Вивчили рухливі ігри «Бездомний заєць», «М’яч середньому». 30 сек.    
Домашнє завдання Удосконалювати техніку виконання перекиду вперед, стійки на лопатках з положення в упорі присівши, «міст» з положення лежачи. 30 сек.    
Організований вихід зі спортивного залу Вивожу дітей зі спортивного залу в клас 30 сек. «Право - руч!», « Наліво в обхід кроком-руш!», «На вихід з залу-руш!»  

Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 96; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты