Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичні рекомендації до виконання завдання 31




Матриця „зростання ринку – частка ринку” Бостонської консалтингової групи (рис. 8) враховує два критерії: темп росту базового ринку (індикатор привабливості ринку) та частку ринку підприємства по відношенню до ведучого конкуренту (характеризує конкурентоспроможність).

Кожний з чотирьох квадрантів матриці відповідає своєї конкурентній ситуації. Так, торгові марки, що знаходяться в квадранті „Дійні корови” зазвичай приносять більші коштів, ніж потрібно на підтримку їх ринкової позиції. З огляду на це вони становляться джерелом коштів для диверсифікаційних програм та розвитку підприємства на інших ринках. Пріоритетна стратегія – „збирання врожаю”. „Собаки” займають невелику частку повільно зростаючого ринку. Це най не вигідніша позиція. Підтримка таких марок зазвичай марна трата коштів. Приоритетна стратегія - ліквідація або поступове зменшення інвестицій. Торгові марки, що належать квадранту „Важкі діти”, мають малі частки ринку по відношенню до ведучого конкуренту та знаходяться на швидко зростаючому ринку. Не зважаючи на відставання від лідера, вони все ж таки мають шанс збільшити свою частку ринку, тому що ринок ще не сформувався остаточно. Однак підтримка таких торгових марок потребує значних коштів. В ситуації відсутності підтримки „Важкі діти” переходять в категорію „Собаки”. Таким чином, в даному випадку є альтернатива: збільшення частки ринку або ліквідація. Торгові марки з високим темпом росту та великою часткою ринку – „Зірки” – торгові марки лідери. Така позиція також потребує фінансування, однак „Зірки” приносять й значні прибутки.

Рис. 8. Матриця „зростання ринку - частка ринку” Бостонської консалтингової групи

Позиція кожної торгової марки продуктового портфелю в матриці дозволяє оцінити положення підприємства на ринку та надати рекомендації щодо покращення положення кожної торгової марки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты