Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Коротка характеристика теми. З метою впливу на інфекційний чинник (мікрофлору), при інструментально недоступних кореневих каналах




З метою впливу на інфекційний чинник (мікрофлору), при інструментально недоступних кореневих каналах, особливо системи мікроканальців, використовують імпрегнаційні засоби: резорцин-формалінову рідину і розчини азотнокислого срібла.

Імпрегнаційний метод застосовують при опрацюванні важко прохідних і викривлених кореневих каналів жувальних зубів; для стерилізації кореневих каналів, що не витримали герметичного закриття, при лікуванні періодонтитів молочних і постійних зубів у дітей. Механізм дії цієї суміші базується на знищенні мікроорганізмів парами формальдегіду і припікальній властивості резорцину. Рідина легко заповнює кореневі канали, глибоко дифундує у дентинні канальні й після полімеризації блокує їх. Проникаючи у періодонт, рідина руйнує епітеліальні клітини та грануляційну тканину. Реактивне запалення, що виникає, закінчується рубцюванням і утворенням кісткової тканини. Негативною властивістю резорцин-формалінової рідини є профарбовування тканин зуба у рожевий колір. Після обробки кореневих каналів імпрегнаційним методом їх пломбують резорцин-формаліновою пастою або цементами.

Техніка приготування резорцин-формалінової рідини:

Суміш готують безпосередньо перед застосуванням: послідовно змішують дві частини формаліну, дві частини резорцину, одну частину їдкого натру – утворюється суміш темно-вишневого кольору. Через кілька годин, ця рідина набуває в’язкої, маслянистої консистенції, потім твердне і робиться склоподібною.

Методика застосування: у попередньо підготовлений кореневий канал, на ватній турунді, або з допомогою зонду вводять рідину і зволожують нею стінки каналу. Після заповнення каналу рідиною над вічками залишають ватну кульку, просякнуту тим же розчином, для того, щоб рідина не відсмоктувалася з кореневого каналу. Зверху кладуть суху ватну кульку і порожнину закривають герметичною повязкою із штучного дентину.

Через 3-5 діб, з кореневого каналу, за допомогою пульпоекстрактора, видаляють полімеризовану резорцин-формалінову суміш, а канал пломбують пастою.

Стерилізація кореневих каналів методом сріблення ґрунтується на властивості азотнокислого срібла глибоко дифундувати у дентинні канальці, чинити виражену бактерицидну дію (олігодинамія), обтурувати дентинні канальці шляхом утворення плівки (реакція срібного дзеркала). Вадою методу є зміна забарвлення (потемніння) зуба, розчини солей срібла можуть викликати опіки слизової оболонки порожнини рота.

1. Метод Пеккера. 30% водний розчин азотнокислого срібла нагнітають у кореневі канали впродовж 3 хв., потім цей розчин замінюють новим, який аналогічно вводять у кореневі канали. Маніпуляцію повторюють 3 рази. Загальний час впливу азотнокислого срібла на тканини кореня становить 9 хв. Після цього, у кореневі канали вводять відновлювач металевого срібла – 4% розчин гідрохінону. Порожнину заповнюють змоченою у гідрохіноні ватною кулькою та герметично закривають штучним дентином. Впродовж лікування, дану методику повторюють від 1 до 5 разів в залежності від ступеня проходження кореневого каналу.

2. Метод Платонова. Відмінність даного методу полягає у тому, що, замість 30% водного розчину азотнокислого срібла, застосовують суміш розчину 30% водного азотнокислого срібла і 25-30% розчин нашатирного спирту, а у якості відновлювача - 10% розчин формаліну. Методика проведення: 2-3 краплі азотнокислого срібла наносять на вічка кореневих каналів і нагнітають у кореневі канали протягом 3 хв, потім вносять нову порцію, аналогічно, після чого в опрацьовані канали вводять 1-2 краплі 25% нашатирного спирту, після нього – 2 краплі 10% розчину формаліну. Порожнину заповнюють змоченою у розчині срібла ватною кулькою та герметично закривають штучним дентином.

Депофорез – новітній метод лікування зубів із поганопрохідними кореневими каналами. Поєднує медикаментну обробку і пломбування кореневого каналу. Підвищує надійність пломбування каналів і ефективність лікування періодонтиту, кістогранульом, зубів з відламками інструментів. Спосіб розроблений і науково обґрунтований німецьким вченим-хіміком професором А. Кнаппвостом.

Показання до застосування:

- поганопрохідні, або сильно зігнуті канали зуба;

- облітеровані кореневі канали;

- у випадку зламаного ендодонтичного інструменту у кореневому каналі;

- при наявності кістогранульом або кист періапікальної ділянки;

- при неможливості повного розпломбування каналу, який був пломбований фосфат-цементом або резорцин-формаліновою пастою.

Протипоказання до застосування:

- вагітність;

- гнійні процеси періапікальних тканин;

- індивідуальна непереносимість міді.

Методика базується на вираженій бактерицидній дії і глибокому проникненні стабілізованої системи гідроксиду міді-кальцію, що складається з трьох активних компонентів: іонів гідроксикупрату, іонів колоїдного гідроксиду міді та гідроксильних іонів.

Гідроксид міді-кальцію ефективний проти аеробних, анаеробних бактерій і грибів; його полівалентна бактерицидна дія іонами міді Сu++ або [Сu(OH)4]2- забезпечується завдяки:

- протеолітичній дії ОН-іонів;

- руйнуванню гідроксикупратом білків мікроорганізмів шляхом виділення сірки з амінокислот;

- дезінтеграції мембран мікроорганізмів і їх спорових форм.

Під час лікування, під дією електричного поля з ділянки підвищеного вмісту (депо) суспензії гідроксиду міді-кальцію (в основному кореневому каналі) відбувається примусова дифузія гидроксид-іонов (що володіють сильною бактерицидною дією) та іонів гидроксикупрату до всієї канальної системи, включаючи бічні мікроканали, мікроотвори. Це призводить до складних хімічних, біохімічних реакцій, процесів за участю біологічних тканин і мікроорганізмів. Після проведення 2-3 сеансів депофорезу (по 5-7 хвилин на кожен канал) канал пломбують спеціальним матеріалом - атацамітом. Атацаміт – це лужний цемент з повільним періодом тверднення.

Завдяки проведенню депофорезу, корінь зуба стає стерильним, повністю закритим від потрапляння мікроорганізмів і може слугувати опорою для подальшої реставрації або протезування. Метод також використовується при лікуванні хронічного періодонтиту. За багаточисельними даними, метод депофорезу призводить до позитивних результатів в 92% випадків і тому часто є єдиною альтернативою видалення зуба.

 

Контрольні питання поточного матеріалу

 

1. Пояснити термін „імпрегнація кореневого каналу”, мета застосування.

2. Який механізм дії імпрегнуючих препаратів на тканини кореня зуба?

3. Перелічити, у яких випадках для обробки кореневих каналів застосовують резорцин-формалінову суміш.

4. Написати пропис і розповісти методику застосування резорцин-формалінової рідини для обробки кореневих каналів.

5. Які ускладнення можуть виникнути при застосуванні резорцин-формалінового методу обробки каналу зуба?

6. Які Ви знаєте властивості розчинів для сріблення кореневого каналу?

7. У чому полягає механізм дії розчинів для сріблення кореневих каналів?

8. Описати методику сріблення кореневих каналів за Пеккером.

9. Яка існує відмінність між методиками сріблення кореневих каналів за Платоновим і Пеккером?

10. Перерахуйте ускладнення, що можуть виникнути при застосуванні методу сріблення кореневого каналу зуба.

11. Депофорез – загальна характеристика

12. Показання та протипоказання до застосування депофорезу гідроксиду міді-кальцію.

13. У чому полягає полівалентна бактерицидна дія іонів міді Сu++ або [Сu(OH)4]2-

14. Описати механізм дії гідроксиду міді-кальцію на систему макро- та мікроканальців кореня зуба.

15. Опишіть методику проведення депофорезу гідроксиду міді-кальцію.

16. Дати характеристику атацаміту.

17. Яким матеріалом рекомендовано пломбування кореневого каналу після проведення депофорезу гідроксиду міді-кальцію? Описати методику.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 462; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты