Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЛАБОРАТОРНІ РОБОТИ




 

 

Лабораторна робота 1.Визначення потужності дози γ-випромінення, створеного еталонним джерелом 137Cs через захисні матеріали

 

 

Порядок роботи

1) підготувати рентгенометри до роботи згідно з інструкцією; 2) встановити зонд рентгенометра в свинцевий «будиночок»; 3) помістити у свинцевий «будиночок» еталонне джерело 137Cs і провести вимірювання потужності дози γ-випромінення, створеного еталонним джерелом, у мікрорентгенах на годину (мкР/год.) або імпульсах за секунду (імп./с); 4) послідовно ввести в проміжок поміж еталонним джерелом та зондом приладу захисні екрани з алюмінію, просвинцьованої гуми та оргскла і визначити потужність дози, зареєстровану приладом; 5) аналогічні вимірювання

провести із захисними екранами зі свинцю; 6) розрахувати товщину шару половинного послаблення для цього елемента; 7) визначити потенційно можливу дозу ІВ від еталонного джерела за 6-годинний робочий день та при використанні різних захисних екранів; 8) дані досліджень занотувати у таблиці 34; 9) зробити висновки.

 

 

34. Дози іонізуючого випромінення за день при використанні різних захисних екранів

  Тип захисного екрану Потужність дози випромінення, мкР/год   Доза, отримана за день, Р
Без захисного екрану    
Алюміній    
Оргскло    
Свинець    

 

Лабораторна робота 2.Визначення потоку β-частинок від еталонного джерела

 

 

Порядок роботи

1) підготувати один із β-радіометрів («ТИСС», «РУСТ», УІМ-2, КРБ-1, МКС-01-Р, МКС-04М) до роботи згідно з інструкцією; 2) підготувати еталонне джерело β-випромінення на стандартній підложці (32Р, 90Sr); 3) визначити швидкість лічби імпульсів від фону за одну хвилину (Nф); 4) піднести еталон на відстань 1 см до детектора приладу і записати швидкість лічби від еталона і фону в імпульсах за хвилину (Neт + Nф); 5) аналогічне вимірювання провести на відстані 5, 10, 20 см; 6) ввести в результати вимірювань похибку, виконавши підраховування лічби фону

Neт = (Neт +Nф) - Nф


7) розрахувати зниження інтенсивності потоку β-частинок залежно від відстані еталона від детектора; 8) дані розрахунків внести в таблицю 35.

 

 

35. Зміни інтенсивності β-потоку залежно від відстані

 

Відстань від еталона до лічильника, см Швидкість лічби від еталона і фону, (Neт+Nф), імп/хв Nф, імп/хв Neт, імп/хв Коефіцієнти зміни швидкості лічби
       

 

Лабораторна робота 3.Визначення шару половинного послаблення β-

випромінення

 

 

Порядок роботи

1) підготувати радіометри ПС-20, КРБ-1 до роботи згідно з інструкцією; 2) визначити швидкість імпульсів електричного струму, які виникають у детекторі від фону Nф (імп/хв). Час вимірювання 3 хвилини; 3)

на відстані 5 см від детектора розташувати джерело β-частинок (еталон 90Sr) і визначити швидкість підрахунку імпульсів від нього без фону Neт (імп/хв).

Час вимірювання - 3 хвилини; 4) накладати по черзі на еталон (препарат) пластини з фольги, визначаючи після кожної швидкість імпульсів до тих пір, поки значення не наблизиться до показників фону; 5) результати досліджень занести в таблицю 36:

 

 

36. Результати визначення шару половинного послаблення β-випромінення

 

№ вимірюва- ння   К-сть пластин   Neт+ф за 3 хв   Neт+ф, імп/хв   Nф, імп/хв   Noeт, імп/хв
       
       
       

 

6) за результатами вимірювань накреслити графік: на осі ординат відкладають показники швидкості імпульсів (Noeт ), на осі абсцис - кількість пластин. Визначити кількість пластин, що зменшують інтенсивність β- частинок у два рази; 7) визначити шар половинного послаблення (1/2) в одиницях поверхневої густини (мг/см2). Для цього визначити середню масу 1 см2 (мг) фольги і помножити результат (мг/см2) на кількість пластин, що зменшують у два рази інтенсивність потоку β-частинок; 8) провести аналогічні дослідження і розрахунки з пластинами з оргскла; 9) зробити висновки.


Лабораторна робота 4.Робота з приладами індивідуального дозиметричного контролю

 

 

Порядок роботи з фотодозиметром ІФКУ

1. В темній кімнаті нарізати з фотоплівки відповідної марки прямокутники необхідних розмірів. Видати касети працюючим, зробивши відповідну відмітку в журналі.

2. Опромінити контрольні плівки, що взяті з тієї ж партії, що й робочі, експозиційними дозами 0,1 і 1,0 Р джерелом -випромінення 60Со на перевірчому пристрої по ГОСТ 1251 Р-67 або іншим еталонним джерелом.

3. Одночасно обробити робочі й контрольні плівки за рекомендаціями заводу-виробника рентгенівської плівки. Перед обробкою плівок приготувати кювети з проявником, фіксажем та водою.

4. Обробку плівок потрібно проводити у такому режимі: проявка протягом 7,5-8,5 хв.; промивка водою 1-2 хв.; фіксування протягом 18-22 хв.; температура розчинників 19-21оС.

5. Після калібрування вимірювального пульту визначити експозиційну дозу, яка зареєстрована робочими плівками. для цього оброблену плівку вставити у вікно на передній панелі пульту і зняти показники вимірювального приладу.

Порядок роботи з дозиметром ДК-02

1. Ознайомитись з будовою та принципом роботи приладу та зарядного пристрою ЗД-6.

2. Зарядити дозиметр: а) відгвинтити захисну оправу дозиметра; б) повернути ручку зарядного пристрою проти годинної стрілки до кінця; в) вставити дозиметр в зарядно-контактне гніздо ЗД-6; г) за допомогою дзеркала направити джерело світла; д) натиснути на дозиметр і, дивлячись в окуляр, повертати ручку ЗД-6 по ходу годинної стрілки, поки зображення

нитки на шкалі дозиметра не встановиться на "0"; е) витягнувши дозиметр, доторкнутись металевою паличною до його контакту, щоб зняти заряд з діафрагми; з) загвинтити захисну оправу дозиметра.

3. Встановити дозиметр на віддаль 20 см від тієї точки, де буде

розміщене контрольне -джерело. Тривалість опромінення 30 хв.

4. Визначити експозиційну дозу і обчислити її потужність.

Порядок роботи з дозиметрами КІД-2

1. Ознайомитись з будовою дозиметра КІД-2 і зарядно-вимірювального пульту.

2. Відгвинтити захисні ковпачки дозиметра, зарядити камери, по черзі

вставляючи їх в гніздо "Заряд" зарядно-вимірювального пульту. Перевірити заряд на камерах, вставляючи їх послідовно в гніздо "Вимірювання". Знову зарядити обидві камери дозиметра.

3. Провести опромінення приладу в умовах, що аналогічні для ДК-02.


4. Визначити експозиційну дозу, що була отримана протягом заданого проміжку часу. Обчислити потужність експозиційної дози, що була утворена контрольним -джерелом.

Порядок роботи з приладом ДКС-04

1. Ознайомитись з будовою і принципом роботи дозиметра ДКС-04.

2. Ввімкнути дозиметр, поставивши перемикач в положення "Питание". Переконатися, що напруга акумуляторів живлення не нижча за мінімально допустиме значення, для чого натиснути кнопку "Контроль питания - доза",

при цьому повинен загорітися світловий індикатор.

3. Встановити перемикач роду робіт в положення "Поиск". Даний режим використовується для локалізації джерела іонізуючого випромінення.

4. Обчислити потужність експозиційної дози Рх в мілірентгенах за годину (ампер на кілограм) від контрольного джерела за формулою:

Рх = nК1 (Рх = nК2)

де n - показник цифрового табло дозиметра; К1 = 1 мР/год (К2 = 7,16·10-11 А/кг).

Вимірювання потужності експозиційної дози можна проводити при

будь-якому положенні перемикача роду робіт, оскільки накопичення та вимірювання значень експозиційної дози відбувається з моменту вмикання дозиметра.

Для виводу значення накопиченої експозиційної дози слід натиснути

кнопку "Доза". При цьому на цифровому табло зникає крапка після третьої цифри.

При переводі перемикача роду робіт в положення "Порог" дозиметр переводиться в режим сигналізації про накопичення експозиційної дози з інтервалом 1 мР (2,58·10-7 Кл/кг).

При накопиченні експозиційної дози, що дорівнює 4098 мР (1,03·10-3

Кл/кг), вмикається сигналізація у вигляді безперервного звукового та світлового сигналів.

5. Обчислити експозиційну дозу в мР (Кл/кг) за формулою:

Dх = nК3 (Dх = nК4)

де n - показники цифрового табло дозиметра;

К3 = 1 мР (К4 = 2,58·10-7 Кл/кг).

 

Лабораторна робота 5.Вимірювання -фону в приміщеннях та на території радіометром СРП-68-01

 

 

Порядок роботи

1. Перемикач режиму роботи встановити в положення "Выкл". Відвернути гвинти, відкрити кришку батарейного відсіку і вставити комплект елементів живлення, звертаючи увагу на додержання правильної полярності підключення елементів згідно з маркуванням на елементі.


2. Перемикач режиму роботи перевести в положення "Бат" і перевірити напругу живлення (8-15 В). Якщо напруга менша за 8 В, необхідно замінити елементи живлення.

3. Перемикач режиму робіт перевести в положення "5В". Вихідна напруга стабілізатора повинна бути 5±0,03 В.

4. Перемикач режиму перевести в положення "5с" або "2с". Притуливши блок детектування до контрольного джерела 60Со перевірити показання приладу, які повинні відповідати величині, що записана в паспорті або свідоцтві про держперевірку приладу.

Допускається введення в результати вимірювань поправочного коефіцієнту, який визначається за формулою:

K Pкс

Ркр

де Ркс - показання від контрольного джерела, зафіксованого в свідоцтві про держперевірку;

Ркр - показання від контрольного джерела, виміряного до початку роботи.

5. Перевірити платолічильну характеристику ФЕУ, для чого, не

змінюючи положення контрольного джерела на блоці детектування, натиснути кнопку "Контр". Показання приладу при цьому повинні зберегтися

в межах 90% від початкового.

6. Для вимірювання потужності експозиційної дози -фону детектор розміщують вертикально на відстані 80-100 см від поверхні землі. Послідовно перемикаючи діапазони вимірювань від 3000 до 30 мкР/год визначити діапазон вимірювань на якому стрілка амперметру займає середнє положення шкали. Записати показники 10 вимірювань через кожні 10 с і підрахувати середнє значення.

7. Після закінчення вимірювань встановити вихідні положення органів управління "3000 мкР/год" і "Выкл".

 

 

Лабораторна робота 6.Вимірювання поверхневого забруднення радіометром-дозиметром МКС-04Н

 

 

Порядок роботи

1. Поставити перемикач в положення “ 1”, натиснути клавішу СБРОС. У випадку ввімкнення світлодіода РАЗРЯД необхідно зарядити акумулятор. Прилад витримати у ввімкнутому стані 1 хв.

1.1. Вимірювання потужності еквівалентної дози

На вхідне вікно приладу встановити кришку-фільтр. Перемикач

перевести в положення “ 1”.Зняти показання. Знайти середнє значення. Якщо показання на цифровому табло починають мерехтіти, перемикач встановити в положення “ 2”.

1.2. Вимірювання потужності потоку -частинок.


Зняти з вхідного вікна кришку-фільтр. Перемикач перевести в положення “ 1”. Встановити прилад на забруднену поверхню. Записати 5 показань та знайти середнє значення.

 

 

Лабораторна робота 7.Визначення поверхневого забруднення α- та β-

частинками радіометрами КРА-1 та КРБ-1

 

 

Порядок роботи з радіометром КРБ-1

Перед роботою в положенні УСТ НУЛЯ встановити нульове показання приладу. Якщо стрілка приладу відхиляється в положення ПРОВ.ПИТАНИЯ вліво від мітки “D” необхідно замінити акумулятори.

Компенсацію показань від -фону проводити ручкою УСТ.НУЛЯ, для чого необхідно закрити заглушкою робоче вікно. Періодичну перевірку проводити за контрольним -джерелом.

 

 

Порядок роботи з радіометром КРА-1

Радіометр КРА-1 призначений для вимірювання -забруднення поверхонь. Діапазон вимірювання від 1 до 104 розп./хв.·см2.

Перед вимірюванням в положенні УСТ.НУЛЯ встановити нульове

показання приладу. Якщо стрілка приладу відхиляється в бік положення

ПРОВ.ПИТАНИЯ вліво від мітки “D”, необхідно замінити акумулятори.

 

 

Лабораторна робота 8.Вимірювання питомої та об’ємної активності β- випромінюючих радіонуклідів на радіометрі “Бета”

 

 

Порядок роботи

1. Підключити до блоку індикації блок живлення «Електроніка Д 2-

10М» і включити в мережу з напругою 220 В. При відсутності електричної мережі поставити в блок індикації три батареї типу A316 ТУ 16.729. 125-78.

2. Підключити блок детектування до блоку індикації.

3. Установити на робоче вікно блоку детектування захисну кришку зі сталевою пластиною.

4. Перемикачем 5 ввімкнути блок індикації й встановити кнопкою 1 режим роботи 7. У цьому режимі на вхід перерахункового пристрою подаються імпульси з частотою 128 Гц, і на індикаторному табло 4 проводиться підрахунок імпульсів. Послідовна зміна цифр від 00 000 до 9 999 свідчить про нормальне функціонування блоку індикації.

Визначення радіоактивного забруднення різних поверхонь і продуктів

харчування.

1. Встановити на блоці індикації режим роботи «2» або «3».


2. Послідовно натискаючи кнопки 2, «Пуск», виконати три виміри


швидкості обрахунку фонових імпульсів Nф


 

і визначити середнє значення


 

швидкості обрахунку


N ф , с–1.


3. Зняти з робочого вікна блоку детектування захисну кришку зі сталевою пластиною й установити захисну сітку, що охороняє вікно лічильника від механічних ушкоджень. Помістити блок детектування на відстані не більше 1 см від досліджуваного об’єкта, провести три виміри


швидкості обрахунку імпульсів від поверхні


Nп і визначити середню


швидкість обрахунку


N п , с–1.


4. Визначити рівень забруднення поверхні β-активними радіонуклідами за формулою:

P K з (N П N ф )

де Кз – коефіцієнт градуювання; для лічильників СБТ-10 Кз = 3,5.

 

37. Природна β-активність деяких кормів і продуктів, зумовлена 40К, Бк/кг

 

Об’єкт β-активність Об’єкт β-активність
Абрикос Боби сушені
Ікра риби Горох сушений
Капуста Жмих лляний
Картопля Жмих соняшниковий
Крупа гречана Жом буряковий
Крупа вівсяна Конюшина
Крупа ячмінна Люцерна
Кукурудза зерно Морква кормова
Цибуля Сіно лугове
Масло вершкове Сіно люцернове
Молоко Силос
Морква столова Трава лугова
Борошно соєве Овес зерно
Сир твердий Пшениця зерно
Сир Рис зерно
М’ясо свинина Жито зерно
М’ясо яловичина Буряк кормовий
Огірки Буряк цукровий
Риба Сіно конюшини
Сало Сіно лісове
Буряк столовий Трава пасовища лісового
Квасоля Ячмінь зерно

 

Визначення об’ємної і питомої активності β-випромінюючих нуклідів у пробах

1. Підготувати проби до виміру.

2. Підготувати радіометр до роботи зі свинцевим будиночком. Для цього вставити блок детектування у верхній паз будиночка і підключити його до блоку індикації.


3. Встановити режим роботи кнопкою 3. У нижній паз будиночка встановити кювету з бідистильованою водою і провести п’ять вимірів


 

швидкості обрахунку фону


Nф . Обчислити середнє значення швидкості


 

обрахунку фону


N ф , с–1. Фон визначають протягом робочого дня через кожні


1,5-2 год. роботи.

4. Помістити в будиночок кювету з досліджуваною пробою, заповненою до країв, і провести п’ять вимірів швидкості обрахунку в одному


 

з режимів роботи: 3, 4, 5, 6. Визначити середню швидкість обрахунку

4. Розрахувати об’ємну і питому активність за формулою:


N пр ,с–1.


 

 


 

Aпр


N пр Nф

S p


де N пр


 

– середня швидкість обрахунку, обумовлена випромінюванням проби


і фону, імп/с;

N ф – середня швидкість обрахунку фону, імп/с;

S p – коефіцієнт чутливості приладу, визначений при його атестації або

повірці.

 

 

Лабораторна робота 9.Експресне визначення за γ-випроміненням радіонуклідів цезію у воді, ґрунті, продуктах харчування та сільськогосподарській продукції на радіометрі РУБ-01-П6

 

 

Порядок роботи

1. Ввімкнути радіометр в електричну мережу та витримати його ввімкнутим протягом 15 хв.

2. Встановити коефіцієнт нормування Кнорм. 1, для чого на кодовому перемикачі встановити комбінацію цифр 1, 00000.

3. Натиснути кнопку “РЕЖИМ”, при цьому послідовно повинні висвітлюватись світловоди “ОСН”, “К”, “УИ”. В момент висвітлення світловоду “УИ” відпустити кнопку. При цьому з періодичністю 13 с буде вмикатися короткий звуковий сигнал, вимикатися і через 0,2 с знову висвітлюватись світловод , а на цифровому табло висвітлюватиметься число (4,85 + 0,05) с-1, яке вказує на нормальну роботу вимірювального пристрою.

4. Кнопкою % , встановити статистичну похибку одиничного виміру, що дорівнює 6%.

5. Встановити коефіцієнт нормування, рекомендований заводом-

виготовлювачем для даного періоду часу, який складає для сосуду

Марінеллі 28, а для чашки Дента – 22.

6. Кодовий перемикач “ФОН” необхідно перевести в нульову позицію.

Комбінація цифр на кодовому перемикачі буде 2,81000 або 2,21000.


7. Виміряти інтенсивність підрахунку імпульсів струму від фону, Nф. При вимірюванні фону в свинцевий будиночок поставити порожню чисту вимірювальну кювету та встановити режим роботи “ОСН”. Визначити середнє значення фону Nф за результатами 5 вимірювань, які висвітлюються на табло автоматично після звукового сигналу. При реєстрації показників звернути увагу на значення показника ступеню n в останньому розряді світлового табло. Піднести число до вказаного на табло ступеню.

8. Наповнити вимірювальну кювету пробою, що досліджується, визначити масу проби в кг (m, кг) та помістити її в свинцевий будиночок. Кнопкою “РЕЖИМ” показники на табло вивести на нулі та знову встановити режим роботи “ОСН”. Провести вимірювання інтенсивності рахунку імпульсів струму, що зумовлена даною пробою та фоном, Nп + ф. Визначити середнє значення Nп + ф за результатами 5 вимірювань.

9. Обчислити значення визначеної питомої активності, Бк/кг за формулою:


 

 

Задача.


 

А Nп ф Nф п m кг


Визначити вміст 137Cs в білих грибах та придатність їх до вживання згідно ДР-97 урожаю 1991 р., місце збору – с. Христинівка Народицького

району Житомирської області. Маса зразка 15 г.

 

 

Порядок роботи

1. Вимірюємо γ-фон та активність проби з фоном.

Nф Nпр+ф

1 – 1 -

2 – 2 -

3 – 3 -

4 – 4 -

5 – 5 -

Nф середнє – Nф середнє –

 

 

2. Активність вимірюваного зразку розраховуємо за формулою:

 

А Nпр ф Nф п М кг

Визначаємо придатність виміряного продукту до вживання згідно ДР-2006 (табл. 5). Для чого отриманий результат ділимо на значення допустимого рівня для даного продукту. Якщо отриманий результат нижче за значення допустимого рівня, то ділення виконуємо навпаки.


Лабораторна робота 10.Визначення вмісту 137Cs в організмі людини радіометром РУБ-01-П-6

 

 

Порядок роботи

1. Ввімкнути радіометр в електричну мережу та витримати його ввімкнутим протягом 15 хв.

2. Встановити коефіцієнт нормування 1, для чого на кодовому перемикачі

встановити комбінацію цифр 1, 00000.

3. Натиснути кнопку “РЕЖИМ”, при цьому послідовно повинні висвітлюватись світловоди “ОСН”, “К”, “УИ”. В момент висвітлення світловоду “УИ” відпустити кнопку. При цьому з періодичністю 13 с

буде вмикатися короткий звуковий сигнал, вимикатися і через 0,2 с знову висвітлюватись світловод , а на цифровому табло висвітлюватиметься число (4,85 + 0,05) с-1, яке вказує на нормальну роботу вимірювального пристрою.

4. Кнопкою % , встановити статистичну похибку одиничного виміру, що дорівнює 6%.

5. Розмістити детектор на місці, де буде проводитись вимірювання імпульсів від людини.

 

 

Порядок проведення вимірювання та розрахунків

1. Проводимо 10 замірів фону Nф та визначаємо середнє арифметичне. Якщо на табло висвітлюється цифра 0,65 в ступені 2 читається як 65, а якщо

4,95 в ступені 1 – читається як 49,5.

2. Проводимо 5 замірів показників приладу від людини Nл та визначаємо середнє арифметичне.

 

 

Зразок: Фактичні дані вимірювань:

Nф 1 – 65 Nл 1 – 51 Nф 1 - Nл 1 -
2 – 67 2 – 53 2 - 2 -
3 – 66 3 – 52 3 - 3 -
4 – 69 4 – 53 4 - 4 -
5 – 67 5 – 51 5 - 5 -
6 – 65   6 -  
7 – 66   7 -  
8 – 67   8 -  
9 – 67   9 -  
10 – 65   10 -  
Nф середнє – 66,4 Nл середнє – 52 Nф середнє - Nл середнє -

 

3.Величина інкорпорованої активності визначається за формулою: А = (Nлюд – Nф · Кекр) · Кгр = нКі/організм

Кекр та Кгр - знаходимо в таблиці 38.

 

 

Зразок: А = (52 – 66,4 · 0,75) · 13,4 = (52 – 49,8) · 13,4 = 29,48 = 29,5 нКі/організм


Фактично: А =

 

 

38. Значення перерахункових коефіцієнтів в залежності від маси обстежуваного

Маса тіла, кг Коефіцієнт екранування від одиниці маси, Кекр Коефіцієнт градуювання, нКі/о, Кгр
0.90 4.3
0.87 5.2
0.83 6.5
0.82 7.5
0.80 8.4
0.78 9.2
0.77 10.0
0.77 10.7
0.76 11.4
0.76 12.1
0.75 12.8
0.75 13.4
0.74 14.0
0.74 14.7
0.74 15.2
0.74 15.8
0.73 16.4
0.73 16.9
0.73 17.5

 

4. Переводимо цей показник в одиницю системи СІ Бекерель. Для чого отриманий результат множимо на 37 (1 нКі = 37 Бк):

Зразок: 29,5 · 37 = 1091,5 Бк/організм

 

 

Фактично:

 

 

5. Для визначення добового надходження на плато отриманий показник ділиться на 80, тому що при довготривалому надходженні радіонукліду 137Cs через 3 ефективних періоди піввиведення його з організму (в середньому 300 діб) в організмі встановлюється рівновага між надходженням з раціоном та вмістом його в організмі. За цей період кратність накопичення становить 80, тобто в організмі накопичується 137Cs у 80 разів більше, ніж надходить з раціоном.

Зразок: 1091,5 : 80 = 13,7 Бк/добу

 

 

Фактично:

 

Згідно „Норм радіаційної безпеки” (НРБ) допустиме надходження 137Cs

в добовому раціоні становить 137 Бк.

6. Для визначення дози внутрішнього опромінення за рік 137Cs

використовуємо дані “Довідника з радіаційної безпеки” (М.Ф. Козлов, 1987),


де вказано, що при надходженні з раціоном 37000 Бк 137Cs еквівалентна доза за рік становить 21 сЗв. Складаємо пропорцію.:

Зразок: 37000 Бк - 21 сЗв

13,7 Бк - х

Х = (13,7 · 21) : 37000 = 0,008 сЗв

 

 

Фактично: 37000 Бк - 21 сЗв

- х

Х =

 

 

Згідно НРБУ-97 допустимий ліміт дози для осіб категорії В становить

1 мЗв, або 0,1 сЗв.

 

 

Лабораторна робота 11.Визначення забруднення території 137Cs за допомогою радіометра РУБ-01-П6

 

 

Порядок роботи

Підготовку радіометра до роботи проводимо аналогічно лабораторній роботі 10.

1. Висушений грунт розтерти, просіяти через сито та заповнити ним сосуд

Марінеллі.

2. Визначити масу зразка ґрунту шляхом зважування на аналітичних терезах.

3. Визначити об’ємну масу 1 см3 ґрунту.

4. Виміряти показники фону та проби з фоном аналогічно лабораторній роботі 10.

5. Розрахунки забруднення грунту провести за формулою аналогічно лабораторній роботі 10.

 

 

Зразок. Маса грунту 1305 г. Nф – 75 імп. Nпр+ф – 1155 імп.

1. Визначаємо питому масу 1 см3 грунту, для чого отриману масу ділимо на об’єм (1 л = 1000 см3): 1305 г : 1000 см3 = 1,305 г/см3 = 1,3 г/см3

2. Визначаємо вміст 137Cs на 1 м2, якщо товщина забрудненого шару

становила 23 см.

а) вираховуємо масу забрудненого шару, для чого перемножуємо показники площі грунту, товщини шару і об’ємної маси: 100 см х 100 см х 23 см х 1,3 г/см3 = 299000 г = 299 кг

б) знаходимо вміст 137Cs на 1 м2, для чого забруднення 1 кг множимо на визначену масу грунту: 827,6 Бк/кг х 299 кг = 247452,4 Бк = 247,45 кБк

3. Визначаємо забруднення території в Кі/км2, для чого ділимо отримане забруднення на забруднення при 1 Кі (1 Кі/км2 = 37 кБк/м2): 247,45 кБк/м2 : 37 кБк/м2 = 6,7 Кі/км2


Лабораторна робота 12:Прижиттєве визначення вмісту 137Cs в м’язовій тканині сільськогосподарських тварин за допомогою гамма-спектрометру СУГ-1М

 

 

Порядок роботи

1. Встановлюють блок детектування (БД) у положення, що відповідає параметрам тварини за висотою та утримують його протягом вимірювання. Натискують ВВОД, на дисплеї виникає напис :

ИЗМЕРЕНИЕ ФОНА ЖИВОТНЫЕ ВРЕМЯ ИЗМЕРЕНИЯ

0:00:00

0± 0 Бк/кг

починається процес вимірювання фону - через кожні 20 секунд на дисплеї відбражається час, що пройшов з початку вимірювання, і вимірюване значення фону із абсолютною похибкою. Вимірювання фону продовжують поки величина похибки вимірювання не досягне значення менш ніж ± 40

Бк/кг, після чого натискують кнопку СБРОС. Приблизно через 20 секунд вимірювання фону припиняється і в лівому верхньому куті дисплею виникає символ «о».

2. Якщо у цьому місці вже проводилось вимірювання фону, то його

значення вводять за допомогою кнопок ←, →, ↑, i ↓ натискують СБРОС, на дисплеї виникає напис:

НОМЕР ИЗМЕРЕНИЯ ? XX

МАССА? 250 - 300 кг.

3. За допомогою кнопок ↑, i ↓ вводять вагу тварини, яку визначають шляхом зважування, або експертно. Вагу обирають із дискретного ряду:

45-60-75-100-150-200-250-300-350-400^50-500-550-600 кг.

4. Для визначення питомої активності 137Cs у м’язових тканинах тварини встановлюють БД щільно до стегнової частини тварини та натискують кнопку ВВОД.

На дисплеї виникає напис: ИЗМЕРЕНИЕ

ЖИВОТНЫЕ

УДЕЛЬНАЯ АКТИВНОСТЬ ЦЕЗИЯ-1З7, БК/КГ

ВРЕМЯ ИЗМЕРЕНИЯ:

.0:00:00 ДР-97-2006

Набір імпульсів супроводжується звуковими сигналами, частота яких

пропорційна кількості зареєстрованих імпульсів;

3.5. Через час, який не перевищує 100 с (після досягнення необхідної величини похибки), натискують кнопку СБРОС, вимірювання припиняєтся, про що свідчить звуковий сигнал, і на дисплеї виникає значення питомої активності 137Cs в Бк/кг із абсолютною похибкою. Якщо сума вимірюваної активності та абсолютної похибки вимірювання не перевищує 200 Бк/кг (згідно до ДР-2006) на дисплеї виникає запис ЧИСТО, якщо перевищує - запис ГРЯЗНО.


3.6. Для перегляду енергетичного спектру натискують кнопку СБРОС. Маркер має знаходитись в каналі, що відповідає центру фотопіку. Якщо фотопік змістився, за допомогою кнопок ←, →, ↑, i ↓ повертають його до центру фотопіку та натискують кнопку ВВОД. У правому верхньому куті буде відображено уточнене значення питомої активності. Натискують кнопку СБРОС після чого виникає запит:

СОХРАНИТЬ СПЕКТР XXX?

Натискуванням кнопки ВВОД спектр зберігається у флеш-пам’яті, натискуванням кнопки СБРОС спектр знищується. Після натискування будь- яких з цих кнопок прилад переходить до нового виміру - на дисплеї виникає запис:

НОМЕР ИЗМЕРЕНИЯ ? XX МАССА? 250-300 кг.

Номер вимірювання зростає на одиницю після кожного збереження попереднього спектру. Якщо розгляд спектру не є необхідним, після закінчення вимірювання і запису значення питомої активності, натискують

кнопку ВВОД.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 159; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты