Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Задача 1. 10 липня 2004 року громадянин Я




10 липня 2004 року громадянин Я. звернувся до травматолога другої поліклініки з приводу укусу собаки. При обстеженні виявлено на лівій руці рану 3х4 см. Потерпілому було надано необхідну допомогу і з метою попередження захворювання сказом лікар призначив введення спеціальної вакцини.

На другий день у місці введення вакцини з’явилась припухлість, посиніння шкіри і місцеве підвищення температури. Лікар, оглянувши хворого, дав розпорядження сестрі продовжувати введення вакцини. Під час лікування Я. постійно скаржився на поганий загальний стан, сильний біль, підвищення температури, припухлість живота. Після введення 15-ої ін’єкції вакцини у хворого наступило загально-токсичне ускладнення, внаслідок чого настало порушення функції тазових органів та ніг.

Я. визнаний інвалідом І групи зі 100% втратою професійної працездатності. Проведеною за постановою органів прокуратури судово-медичною експертизою встановлено, що лікар не здійснював контролю за введенням вакцини, сестра не повідомляла лікаря про незвичайну реакцію на введення вакцини.

Не знаючи, що хворий після 15-ої вакцини знаходиться на стаціонарному лікуванні, лікар у звіті записав, що Я. прийняв повний курс вакцини без будь-яких ускладнень. При розгляді цивільного позову потерпілого про відшкодування шкоди, завданої працівниками лікарні, представник лікарні позову не визнав і просив суд звернути увагу на висновок судово-медичної експертизи, згідно з яким причиною захворювання Я. є індивідуальна несприйнятливість ним даної вакцини.

Чи є підстави для покладення відповідальності на лікаря? Проаналізуйте кожну із підстав, передбачених законом.

 

Запитання до самоконтролю:

1. У чому може полягати протиправна поведінка стосовно шкоди, завданої недоліками товарів, робіт (послуг)?

2. Яка структура правовідносин із відшкодування шкоди завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)?

3. У чому полягають тенденції розвитку прав споживачів?

4. Яке коло осіб несе відповідальність за шкоду завдану внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)?

5. Чи застосовується позовна давність до вимог про відшкодування шкоди завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)? Якщо так, то яка тривалість цього строку?

6. Які строки відшкодування шкоди завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)?

7. Які підстави внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)?

8. Які особливості відшкодування шкоди завданої внаслідок недоліків товарів, що є рухомим майном?

9. Що означає поняття « ведення продукції в обіг»?

10. Яким нормативно – правовими актами регулюється питання щодо відшкодування шкоди завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)?

 

ТЕМА 22: НАБУТТЯ, ЗБЕРЕЖЕННЯ МАЙНА БЕЗ ДОСТАТНЬОЇ ПРАВОВОЇ ПІДСТАВИ. КОНДИКЦІЙНІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ.

Терміни та поняття до теми:кондикційне зобов’язання, набуття майна, збереження майна, майно, зобов’язання, відшкодування.

Література:[ 2, 3, 15, 21, 30, 55, 63, 68, 81 112, 124,132,149].

 

Практичне заняття 4 до теми 22:„ Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Кондикційні зобов'язання. ” – 2 години.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты