Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Перспективний економічний аналіз




Попередній аналіз вивчає майбутні процеси і явища. Він проводиться для опрацьовування проектів, обґрунтування бізнес-пла­нів, визначення оптимальних розмірів виробництва, раціонального використання наявних ресурсів, підвищення ефективності виробництва з метою запобігання схваленню економічно неефективних, хоч і технічно прогресивних рішень. Він пов’язаний з прогнозуванням, перспективним і поточним плануванням, з вибором і обґрунтуванням варіантів планів і управлінських рішень: його проводять до початку будь-яких господарських операцій. Головним завданням попереднього аналізу є вивчення тенденцій, оцінка варіантів і пошуки найліпшого з них, виявлення недоліків, утрат, непродуктивних витрат і запобігання таким. На підставі аналізу обґрунтовується економічна стратегія управлінських рішень, перспективних і планових прогнозів; досліджується забезпеченість матеріальними, трудовими та фінансовими ресурсами перед початком виробництва, опрацьовуються запобіжні щодо можливих недоліків заходи, виявляються причини та фактори, які можуть негативно впливати на результати, вивчається попит на продукцію і досліджується портфель замовлень.

Основна функція попереднього аналізу — сприяння підвищенню ефективності виробництва, його інтенсивності і конкурентоспроможності підприємства.

 

Питання для самоконтролю:

1. Які класифікаційні ознаки видів економічного аналізу?

2. Розкрийте зміст стратегічного аналізу.

3. Визначте особливості та дайте характеристику оперативного економічного аналізу.

4. Дайте характеристику зовнішнього та внутрішнього аналізу.

5. У чому особливості макроекономічного та мікроекономічного аналізу?

6. Розкрийте зміст та виділіть основні напрями ретроспективного аналізу.

7. Назвіть особливості управлінського та фінансового аналізу.

8. Охарактеризуйте етапи функціонально-вартісного аналізу.

 

Тема8. Система комплексного економічного аналізу і пошук резервів підвищення інтенсифікації й ефективності виробництва

 

Мета: розкрити сутність системного підходу до аналізу господарської діяльності; розглянути методику комплексної оцінки інтенсифікації й ефективності виробництва; класифікувати фактори і резерви підвищення ефективності виробництва.

 

Питання

1. Системний підхід до аналізу господарської діяльності

2. Методика комплексної оцінки інтенсифікації й ефективності виробництва

3. Класифікація факторів і резервів підвищення ефективності виробництва

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты