Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Системний підхід до аналізу господарської діяльності




Економічний аналіз господарської діяльності в умовах ринкової економіки усе більш здобуває характер системного аналізу. При проведенні системного аналізу виділяють шість етапів. На першому етапі об'єкт дослідження представляється як система, для якої визначають мети й умови функціонування. Добір показників, що характеризують виробничу діяльність підприємства, здійснюється на другому етапі аналізу. На третьому етапі проведення системного аналізу складається загальна схема системи, установлюються її головні компоненти, функції, взаємозв'язки, розробляється схема підсистем, що показує супідрядність елементів. На четвертому етапі - визначаються всі основні взаємозв'язки і фактори, що дають кількісні характеристики. На п'ятому етапі будується модель системи на основі інформації, отриманої на попередніх етапах. У неї вводять конкретні дані про роботу якого-небудь підприємства й одержують параметри моделі в числовому вираженні. Завершальний шостий етап аналізу — робота з моделлю. Цей етап містить у собі об'єктивну оцінку результатів господарської діяльності, комплексне виявлення резервів для підвищення ефективності виробництва.

Головна цінність системного економічного аналізу полягає в тому, що в процесі його проведення будується логіко-методологічна схема, що відповідає внутрішнім зв'язкам показників і факторів, що відкриває широкі можливості для застосування електронної обчислювальної техніки і математичних методів.

Взаємозв'язок основних груп показників господарської діяльності підприємств визначає схему і послідовність проведення їхнього комплексного економічного аналізу як сукупності локальних аналізів. При цьому особливе значення має об'єктивна основа формування показників.

Головне в комплексному аналізі — системність, ув'язування окремих розділів — блоків аналізу між собою, аналіз взаємозв'язку і взаємної обумовленості лихий розділів і висновок результатів аналізу кожного блоку на узагальнюючі показники ефективності.

Методика комплексного економічного аналізу для цілей керування повинна містити наступні складені елементи: визначення цілей і задач економічного аналізу; сукупність показників для досягнення цілей і задач; схему і послідовність проведення аналізу; періодичність і терміни проведення управлінського аналізу; способи одержання інформації і її обробок; способи і методи аналізу економічної інформації; перелік організаційних етапів проведення аналізу і розподіл обов'язків між службами підприємства при проведенні комплексного аналізу; систему організаційної й обчислювальної техніки, необхідної для аналізу; порядок оформлення результатів аналізу і їхню оцінку; оцінку трудомісткості аналітичних робіт, підрахунок економічного ефекту від проведеного аналізу.

Системний підхід — важлива вимога до економічного аналізу як функції керування виробництвом. Ефективність господарської діяльності характеризується порівняно невеликим колом показників. Але на кожен такий показник впливає ціла система факторів. Для системного підходу характерна комплексна оцінка впливу різнопланових факторів, цільовий підхід до їхнього вивчення. Знання факторів виробництва, уміння визначати їхній вплив на прийняті показники ефективності дозволяють впливати на рівень показників за допомогою керування факторами, створити механізм пошуку резервів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 150; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты