Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Звичайне розслідування




Якщо відбувся легкий або важкий нещасний випадок з одним працівником, тоді свідок (або сам потерпілий) зобов'язаний повідомити керівника підрозділу, який, у свою чергу, організовує медичну допомогу потерпілому і повідомляє про нещасний випадок власника підприємства, в профспілкову організацію та зберігає обстановку нещасного випадку до прибуття комісії (якщо це не загрожує життю і здоров'ю людей, не створює небезпечну ситуацію).

Якщо потерпілий самостійно звернувся до лікувальної установи без напряму підприємства, то ця установа протягом 1 доби сповіщає власника про нещасний випадок.

Власник, одержавши повідомлення, повідомляє про нещасний випадок відповідний робочий орган виконавчої дирекції Фонду державного соціального страхування від нещасних випадків, організовує розслідування, для чого наказом призначає комісію, до складу якої входять:

1) керівник (спеціаліст) служби охорони праці (голова комісії);

2) керівник структурного підрозділу, де трапився нещасний випадок;

3) представник профспілкової організації або уповноважений трудового колективу потерпілого.

За погодженням приймати участь у роботі комісії може представник робочого органу виконавчої дирекції Фонду соцстрахування. Потерпілий або його довірена особа також має право приймати участь у розслідуванні.

При необхідності до складу комісії входять представники санепідемстанції та пожежної охорони.

Комісія протягом 3 діб розслідує обставини нещасного випадку: обстежує місце нещасного випадку; опитує свідків; отримує пояснення потерпілого; проводить оцінку відповідності умов праці вимогам нормативних актів з охорони праці; встановлює причини нещасного випадку і винних осіб; розробляє заходи щодо попередження подібних нещасних випадків; складає акт розслідування нещасного випадку за формою Н-5 в 2-х примірниках і акт про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, за формою Н-1 або НТ в 6-ти примірниках, які затверджує власник; до акту Н-1 додаються: пояснення свідків, потерпілого, витяги з експлуатаційних документів і нормативних актів, схеми, фотографії, медичний висновок про стан здоров'я потерпілого, документи про знаходження в крові алкоголю, наркотичних і отруйливих речовин та ін.

Власник зобов'язаний протягом доби затвердити акти Н-1 і протягом 3 діб направити їх:

- потерпілому (або особі, що представляє його інтереси);

- керівникові структурного підрозділу;

- відповідному робочому органу виконавчої дирекції Фонду (додається акт розслідування);

- інспектору Держнаглядохоронпраці;

- профспілковій організації;

- керівнику служби охорони праці підприємства разом зі всіма матеріалами розслідування.

Копії актів Н-1 направляють:

- місцевим органам виконавчої влади;

- санепідемстанції у разі профзахворювання або отруєння.

Після закінчення часу непрацездатності або у разі смерті потерпілого власник спільно з головним бухгалтером в 10-ти денний термін готують Повідомлення про наслідки нещасного випадку.

Акт Н-1 зі всіма документами і матеріалами розслідування зберігається на підприємстві 45 років, а у разі ліквідації підприємства – у державному архіві.

Якщо потерпілий своєчасно не повідомив про нещасний випадок або втрата непрацездатності наступила не відразу, то незалежно від терміну, нещасний випадок розслідується протягом 1 місяця після заяви потерпілого (або особи, що представляє його інтереси). У разі незгоди з вирішенням комісії питання вирішується комісією по трудовим суперечкам.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты