Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ford скорочує витрати




Виробники автомобілів США загалом відновили свої конкурентні позиції на глобальному ринку, однак час від часу хтось робить неправильний крок і відстає. Нещодавно таке трапилося з Ford. Тоді як General Motors i Chrysler всередині 1990-х років були першими, витрати Ford вийшли з-під контролю. Менеджери розуміли, що потрібно зробити кардинальні кроки, щоб відновити свої позиції.

Жака А. Нассера, працівника компанії з Австралії, призначено на посаду президента Ford у 2006 р. Йому дали повноваження скоротити витрати. Нассер прийняв виклик і відразу почав втілювати у життя багато планів та ідей, які він уже висловлював. У нього інженерна освіта і він має талант дошукуватися суті проблем, швидко і рішуче діяти.

Одним із його перших кроків було скорочення випуску кількох неприбуткових моделей. Та менеджерам не сподобалася, зокрема, така ухвала щодо Thunderbird, тому що ця назва довго була частиною спортивного іміджу, який Ford намагався культивувати. Проте Нассер швидко і без особливих сентиментів оголосив, що цю модель не випускатимуть доти, доки не буде нової конструкції. І справді, Ford оголосив свої наміри запустити нову версію моделі Тhunderbird у 2008 р.

У міру того, як президент знімав з виробництва нерентабельні моделі, він паралельно розширював випуск моделей, які добре купували. Наприклад, Ford Ехреdition - популярний спортивний автомобіль, був у дефіциті. Нассер зобов'язав цілий завод у Мічигані зайнятися виробництвом Ехреdition і довести прибуток до 10 000 дол. на одиницю продукції.

Нассер також запровадив широкомасштабний план зменшення витрат. У традиціях Ford було вільне витрачання коштів, наприклад, проїзд службовців у першому класі та практично необмежені витрати. Крім того, більшість менеджерів вищого рівня мали особові видаткові рахунки, кошти з яких могли використовувати на цілі, безпосередньо не пов'язані з роботою. Наприклад, ці кошти можна було скерувати на підтримку клубу гравців у гольф, купівлю дорогих подарунків для партнерів тощо. Нассер скоротив бюджет відряджень, обмежив поїздки у першому класі, заморозив особові рахунки до ліпших часів, коли буде розроблено механізм їхнього ефективного використання.

Однак найбільшим досягненням Нассера була перебудова всієї організаційної структури Ford. Александер Тротман, виконавчий директор, недавно запустив амбіційний план "Ford - 2008", який закликав до концентрації більшості міжнародних операцій у філіях з метою підвищення ефективності та координації. Та Нассеру вже було відомо, що цей план не спрацював так, як очікували. Не бажаючи травмувати Тротмана, президент без відома директора тихо, проте наполегливо почав демонтувати цей план і відновив контроль регіональних операцій на більшості ринків по всьому світу.

Які наслідки цих заходів? Принаймні досі плани Нассера були дуже успішними. Наприклад, на початку 2007 р. Ford оголосив мету що­річного зменшення витрат на 1 млрд. дол. Од­нак наприкінці року економія була більшою, ніж запланували, тому поставлено завдання домогтися скорочення ще на 3 млрд. дол. Дивовижно, та це перший випадок в історії Ford, коли річні витрати зменшилися. Однією зі складових успіху Ford у цьому напрямі були європейські підприємства, які скоротили свої витрати більше ніж на 500 млн. дол. Керівництво компанії було задоволене результатами, і захотіло спро­бувати скоротити ще 3 млн. дол. у 2008 р.

Запитання до ситуації

1. Відшукайте у цьому випадку якомога більше форм контролю.

2. Які з форм контролю спрацьовують найліпше? Які з них сприяють довготерміновому успіхові?

3. Скористайтеся Інтернетом, щоб довідатися, як Ford працює сьогодні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты