Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Контроль господарської діяльності продовольчої служби.




Контроль господарської діяльності продовольчої служби військової частини і з'єднання здійснюється в строгій відповідні за вимог Положення про військове господарстві Збройних Сил України і Посібника з обліку озброєння, техніки й інших матеріальних засобів у Збройних Силах України (розділ VII частини I зазначеного Керівництва) і має на меті перевірити організацію всебічного і своєчасного продовольчого забезпечення частини (з'єднання) і визначити законність витрати службою матеріальних і коштів, установити стан служби, виявити недоліки в її діяльності, намітити шляхи і засоби їх усунення, визначити позитивний досвід роботи служби для його поширення, перевірити ділові якості посадових осіб служби.

Основними завданнями контролю є: перевірка правильності і своєчасності виконання законів, постанов Уряду України, наказів і директив Міністра оборони України, його заступників і інших посадових осіб, статутів, положень, постанов, посібників, інструкцій та інших керівних документів з питань продовольчого забезпечення військ; перевірка забезпеченості продовольством, технікою і майном служби, організації харчування, повноти, якості і своєчасності забезпечення особового складу гарячою їжею; перевірка фактичної наявності і якісного стану матеріальних засобів служби і забезпечення їхнього озброєння; перевірка законності зроблених службою господарських операцій, дотримання господарсько-фінансової дисципліни і режиму економії у витраті продовольства, техніки, майна і коштів, правильності ведення обліку і звітності по службі; виявлення і вивчення причин недоліків і порушень, що призводять до втрат продовольства, техніки і майна; а також вжитих заходів щодо своєчасного відшкодування заподіяного збитку; виявлення внутрішніх резервів і вжиті заходи по використанню їх в інтересах служби; перевірка знань і виконання особовим складом служби своїх обов'язків, а також організація його бойової і спеціальної підготовки; вивчення досвіду практичного застосування чинних положень, настанов, инструкцій та інших керівних документів, що визначають норми, порядок продовольчого забезпечення, ведення обліку і складання звітності по службі; надання практичної допомоги посадовим особам в організації продовольчого забезпечення і харчування особового складу, правильному застосуванні законів, наказів і директив з питань продовольчої служби.

За видами контроль господарської діяльності продовольчої служби військової частини (з'єднання) може бути попереднім і наступним. Попередній контроль здійснюється в період, що передує підписанню первинних документів і проведенню за ними прибуткових, видаткових операцій та інших робіт, пов'язаних з витратою матеріальних і коштів. Основна мета попереднього контролю - попередити незаконну і недоцільну витрату матеріальних засобів чи коштів, не допустити здійснення господарських операцій, що суперечать чинним законоположенням.

Цей контроль здійснюється кожним командиром (начальником) у порядку виконання своїх обов'язків і в межах наданих йому прав (під час підписання первинних і інших документів, затвердженні планів і т.д.).

Однак одного попереднього контролю недостатньо. Командир військової частини (з'єднання), будучи єдиноначальником, несе відповідальність за стан продовольчої служби і повинен бути переконаний у дотриманні встановленого порядку господарської діяльності служби, у законності і доцільності господарських операцій, які проводяться. Для цього, крім попереднього контролю, здійснюється систематичний наступний контроль. Наступний контроль за діяльністю служби може висуватися в таких формах: інвентаризація матеріальних засобів; перевірка господарської діяльності; документальна ревізія. Перераховані форми наступного - контролю взаємозалежні і найчастіше застосовуються в комплексі. Інвентаризація - одна з важливих форм контролю, якісного стану матеріальних засобів, правильного ведення складського господарства і поточного обліку по продовольчій службі. Вона проводиться щорічно як самостійна форма контролю з метою перевірки фактичної наявності і якісного стану матеріальних засобів, їхньої комплектності, а також відповідності обліковим даним діловодства. Крім того, інвентаризація проводиться і при перевірці господарської діяльності і документальної ревізії служби. Інвентаризація проводиться за обов'язкової участі матеріально відповідальних осіб.

Перевірка господарської діяльності продовольчої служби військової частини (з'єднання) полягає в аналізі стану всієї діяльності служби і дотримання законності у витраті матеріальних коштів. При цьому перевіряються правильність і своєчасність виконання законоположень з питань засобів продовольчого забезпечення; планування, організація і стан підготовки особового складу служби, а також стан її бойової готовності; повнота і якість планування господарської діяльності продовольчої служби і виконання заходів, передбачених річними, місячними і частковими планами; забезпеченість матеріальними засобами служби, які встаткованіпо нормами і табелями; фактична наявність, якісний стан, умови і порядок збереження матеріальних засобів служби, правильність експлуатації і ремонту техніки; стан об'єктів продовольчої служби; організація харчування, повнота і якість доведення до особового складу належних норм продовольчих пайків; доцільність і ефективність витрати матеріальних засобів і коштів служби; дотримання соціалістичної законності і режиму економії у витраті матеріальних і коштів, правильність ведення обліку і звітності; своєчасність і якість організації і проведення контролю засобів господарської діяльності служби з боку командирів і посадових осіб, що відають військовим господарством, і внутрішньої перевірочної комісії; стан роботи і заходи з метою попередження нестач і незаконної витрати матеріальних засобів і коштів; знання і виконання посадовими особами військової частини (з'єднання) функціональних обов'язків по керівництву продовольчою службою і контролю засобів; стан вагозмірювальних приладів і своєчасність їхньої перевірки технаглядом; виконання пропозицій і усунення недоліків за актами попередніх інвентаризацій, перевірок і ревізій, а також указівок вищестоящих органів та інші питання.

З цього випливає, що перевірка господарської діяльності продовольчої служби охоплює всю діяльність служби включаючи інвентаризацію (перевірку наявності і якісного стану матеріальних засобів), тому вона більш об'ємна, ніж інвентаризація, і її задачі більш великі. При документальній ревізії продовольчої служби крім питань перевірки господарської діяльності, перевіряються: наявність прибуткових і видаткових документів, правильність їхнього оформлення і законність проведених операцій; запису в книгах обліку і звірення їх з наказами і справжніми документами, на підставі яких зроблені записи прибуткових і видаткових операцій; своєчасність і повнота оприбуткування матеріальних засобів служби, правильність складання актів прийому й оформлення відповідними документами виявлених нестач і псування, своєчасність запису виявлених нестач у книгу обліку нестач, одержання інспекторських свідчень і стягнення з винних вартості нанесеного збитку; правильність і своєчасність записів прибуткових і видаткових документів у книгах і картках обліку; правильність перерахування техніки, майна в нижчі категорії і списання з обліку; правильність ведення обліку матеріальних засобів у підрозділах служби (на складі, у їдальні, на хлібозаводі і т.д.); правильність і якість складання звітності і дотримання термінів її представлення; законність зарахування на забезпечення і зняття з нього особового складу; правильність збереження прибуткових і видаткових документів, книг обліку і бланків суворого обліку.

Таким чином, документальна ревізія являє собою форму глибокої і всебічної перевірки на підставі справжніх первинних документів і записів у книгах обліку і є вищою формою наступного контролю продовольчої служби. При цьому якщо перевірки господарської діяльності продовольчої служби можуть бути повними (суцільними) і неповними (з окремих питань), та документальна ревізія у всіх випадках проводиться тільки в повному обсязі і, як правило, комплексно, тобто одночасно по всіх службах і під єдиним керівництвом.

Контроль господарської діяльності продовольчої служби військової частини (з'єднання) здійснюється в порядку виконання посадовими особами своїх функціональних обов'язків, передбачених Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України.

Відповідно до вимог Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України командир військової частини (з'єднання) здійснює контроль за забезпеченістю продовольчої служби матеріальними коштами, законністю і доцільністю їх витрати утримання в справному стані і правильному використанні техніку і майно. З цією метою, він особисто або через призначені ним чи комісією посадовими особами проводить планові чи позапланові перевірки служби. Крім того, він зобов'язаний періодично особисто перевіряти якість приготовленої їжі. Заступник командира військової частини (з'єднання) по тилу перевіряє наявність і стан збереженого продовольства, техніки і майна служби на складах і в підрозділах не рідше одного разу в три місяці. Він організовує проведення інвентаризації всіх матеріальних засобів по службі, особисто контролює повноту доведення належних норм постачання до кожного військовослужбовця і якість харчування особового складу. Начальник продовольчої служби військової частини перевіряє наявність і якісний стан продовольства, техніки і майна на складі й у їдальні не рідше одного разу на місяць, контролює повноту доведення покладених продовольчих пайків до кожного військовослужбовця і якість харчування особового складу.

Контроль господарської діяльності продовольчої служби може бути плановим і позаплановим. Плановий контроль здійснюється відповідно до річних планах контрольно-ревізійної роботи з'єднання й об'єднання. Позапланові (раптові) перевірки господарської діяльності і документальні ревізії продовольчої служби проводяться за рішенням командира військової частини (з'єднання) і вищестоящих командирів (начальників) при наявності сигналів про зловживання, великі нестачі в діяльності служби, скарг військовослужбовців, а також в інших необхідних випадках. Терміни і порядкового проведення позапланових перевірок встановлюються особами, що їх призначили.

Для проведення інвентаризації матеріальних засобів і перевірки господарської діяльності військової частини і з'єднання. призначається внутрішня перевірочна комісія з підкомісіями по службах. Комісія призначається терміном на один рік. Склад комісії віддається наказом командира частини (з'єднання) за місяць до початку календарного року.

Головою внутріперевірочної комісії призначається офіцер за посадою не нижче командира роти, а членами комісії офіцери, прапорщики (мічмани) і сержанти (старшини) надстрокової служби, а також робітники та службовці військової частини чи з'єднання, що знають організацію і порядок ведення військового господарства і не зв'язані в службовими стосунками з посадовими особами, що перевіряються. На час роботи голова і члени комісії звільняються від виконання своїх службових обов'язків.

Внутрішня перевірочна комісія при проведенні інвентаризації і перевірки господарської діяльності продовольчої служби має право перевіряти на складах, у їдальнях, у підрозділах, парках і на інших об'єктах служби наявність, якісний стан і умови збереження матеріальних засобів; перевіряти всі документи, книги обліку матеріальних засобів, звіти і службове листування по службі; вимагати від начальника служби представлення необхідних довідок (даних) і пояснень; при виявленні зловживань вилучати документи і додавати їх до акта чи інвентаризації перевірки господарської діяльності; знімати копії з документів, а у випадках необхідності опечатувати справи з документами, а також склади сховища.

Інвентаризація як самостійна форма наступного контролю у військовій частині (з'єднанні) проводиться внутрішньою перевірочною комісією в такі терміни: продовольства, техніки і майна продовольчої служби один раз у рік за станом на 1 січня; тварин (молодняку, на відгодівлі, у нагулі, кроликів), птахів, родин бджіл — не менш одного разу в квартал. Наявність і стан обліку бланків суворого обліку обов'язково повинні перевірятися один раз на місяць.

Крім того, перевірка фактичної наявності матеріальних засобів обов'язково проводиться при прийомі (здачі) посади матеріально відповідальними особами, а також при вибутті їх у відпустку, при перепідпорядкуванні, переході на забезпечення в іншу військову частину (з'єднання), при розформуванні військової частини (з'єднання).

Планова перевірка господарської діяльності продовольчої служби військової частини (з'єднання) внутрішньою перевірочною комісією проводиться один раз у рік за станом на 1 липня. Така сама перевірка може проводитися за наказом (розпорядженням) вищестоящих командирів (начальників) і здійснюватися силами і засобами цих командирів (начальників) у терміни, передбачені їхніми планами контрольно-ревізійної роботи.

Документальна ревізія проводиться на підставі наказу (розпорядження) вищестоящого командира (начальника) і здійснюється штатними ревізорами (інспекторами) чи спеціально уповноваженими на це посадовими особами, що виконують обов'язки і користуються правами, встановленими для штатних ревізорів (інспекторів). Зокрема, документальна ревізія продовольчої служби військових частин, що входять до складу з'єднання, проводиться начальником продовольчої служби з'єднання.

Документальна ревізія проводиться тільки в повному обсязі (суцільна) і, як правило, комплексно. При ревізії продовольчої служби з'єднання в повному обсязі перевіряється не тільки продовольча служба з'єднання, але і служба військових частин, кількість яких визначається начальником, що організзовує ревізію. Документальна ревізія продовольчої служби проводиться у військовій частині щорічно, а в з'єднанні - один разів у два роки без попередження про те командування військової частини (з'єднання). При цьому ревізія повинна охоплювати діяльність за час з моменту закінчення попередньої документальної ревізії. До участі в проведенні документальної ревізії обов'язково залучається внутрішня перевірочна комісія (підкомісія з продовольчої служби), а також можуть брати участь особи з групи народного контролю військової частини.

Проведення інвентаризації, перевірки господарської діяльності і ревізії служби вимагає завчасної підготовки. Перед початком роботи внутрішньої перевірочної комісії розробляється план інвентаризації чи перевірки, командир військової частини (з'єднання), заступник командира по тилу чи призначена посадова особа проводить інструктаж про мету завдання і порядок роботи комісії; члени комісії вивчають накази, директиви, статути, положення, настановлення, посібники й інструкції з питань організації продовольчого забезпечення,обліку і звітності, знайомляться з листуванням служби з питань продовольчого забезпечення, висновками вищого органу по представлених звітах, а також з актами й матеріалами попередньої інвентаризації, перевірки, чи ревізії, підготовляють бланки відомостей наявності і якісного стану матеріальних засобів. У розроблювальному плані вказуються об'єкти, що підлягають інвентаризації чи перевірці (склад, їдальня, хлібозавод, підсобне господарство і т.д.); час початку і закінчення роботи по кожному об'єкту; питання, що підлягають перевірці; час представлення акта на затвердження.

План узгоджується з заступником командира військової частини по тилу і начальником служби, підписується головою внутрішньої перевірочної комісії і затверджується командиром військової частини (з'єднання).

Ревізори (інспектори) або спеціально уповноважені для проведення ревізії чи перевірки посадові особи до виїзду на ревізію чи перевірку знайомляться з матеріалами, що характеризують стан продовольчої служби, яка перевіряється, складають завдання з указівкою цілей, задач, обсягу робіт і термінів проведення ревізії чи перевірки. Це завдання підписує той командир чи начальник, що організує ревізію чи перевірку. Після прибуття до військової частини (з'єднання) ревізор під час представлення командиру з'єднання (військової частини) зобов'язаний ознайомити його з завданнями, обсягом і термінами проведення ревізії чи перевірки, врахувати у своїй роботі побажання командира, що сприяють успішному проведенню ревізії. Потім ревізор знайомиться з посадовими особами, розпорядком дня, виконуваними військовою частиною задачами, об'єктами служби, умовами розміщення, особливостями періоду господарської діяльності, діяльністю служби, що перевіряється, і т.д. З урахуванням цього він складає робочий план, у якому в хронологічній послідовності викладаються всі роботи, терміни виконання і виконавці. Під час ознайомлення з об'єктами служби ревізор зобов'язаний опечатати сховища з матеріальними засобами.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 187; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты