Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інформаційний менеджмент




Інформаційний менеджмент у зовнішньополітичній сфері як керування інформаційними потоками. Менеджмент та адміністрування: принципові відмінності. Менеджмент процесів опрацювання оперативної інформації як зміст документаційного забезпечення керування й управління у сфері зовнішньої політики. Повідомлення, комунікація та комунікативний аналіз зовнішньополітичної інформації.

Особливості аналітики, експертизи й консалтингу у відкритому та закритому суспільствах. Інформація як стратегічний та оперативний ресурс у зовнішньополітичних комунікаціях. Сутність та структура діяльності у сфері зовнішньополітичного інформаційно-комунікативного менеджменту, у глобальних та локальних інформаційних мережах та сучасна публічна мережева дипломатія.

Сутність та структура інформаційно-комунікативного менеджменту у зовнішньополітичній сфері. Зовнішньополітичні комунікації: прямі їй зворотні, позитивні та негативні, лінійні й нелінійні, вертикальні (ієрархічні) та горизонтальні.

Мережеві комунікації епохи інформаційної революції. Способи систематизації й аналізу відкритих, напіввідкритих та закритих джерел інформації в зовнішньополітичних комунікаціях. Використання інформації з метою цілеспрямованого впливу на зовнішню аудиторію та з метою формування ефективної комунікативної політики. Зовнішньополітичний інформаційно-комунікативний менеджмент як сфера: обміну інформацією; регулювання інформаційних потоків й структурування зовнішньополітичної інформації за категоріями її споживачів та каналами її отримання; організації системи зворотного зв'язку, за допомогою якого орган зовнішньополітичного управління своєчасно отримує інформацію щодо поточного стану об'єкта управління; впровадження у зовнішньополітичній сфері сучасних інформаційних технологій.

Зовнішньополітична інформаційна логістика як пошук оптимальних моделей інформаційної діяльності, які відображають практично виправдані взаємозв'язки між інформаційними потоками.

Особливості зовнішньополітичного інформаційно-комунікативного менеджменту у спеціалізованих дипломатичних установах та міжнародних й наддержавних організаціях. Зовнішньополітичний інформаційно-комунікативний менеджмент на рівні формальних та неформальних між персональних контактів та засобів масової комунікації (медіа-дипломатія). Друковані й електронні інтерактивні засоби інформаційно-комунікативного менеджменту. Іміджеві комунікації, дипломатичні «ритуали» та зовнішньополітичні технології PR. Реалізація інформаційно-комунікативних ресурсів та зовнішньополітичних можливостей про урядових та опозиційних партій, рухів, громадських організацій, економічних та фінансових угрупувань. Формальний й неформальний інформаційно-комунікативний менеджмент на рівні міжнародних організацій, в межах міжнародних форумів та міжнародних зустрічей.

Зовнішньополітичні інформаційні ресурси та аналітика. Зовнішньополітичний контент-аналіз. Аналітика й decision-making. Особливості аналітики на етапах підготовки рішення, його прийняття та запровадження в життя. Поняття стратегічної інформації. Інформаційні ресурси та принципи керування ними. Документи та документоутворюючі ознаки в процесі підготовки та прийняття рішень. Критерії корисної та якісної зовнішньополітичної інформації. Потреба у “якісній” інформації у процесах прийняття зовнішньополітичних рішень та способи її задоволення. Аналітика як процес перетворення інформації у форми, придатні для прийняття рішень. Політика й політична аналітика: спільне й відмінне.

Логічні прийоми пошуку інформації та її обробки: Ідентифікація; Порівняння; Аналіз; Синтез; Абстрагування; Конкретизація. Логічний поділ інформації та її класифікація. Пошук аналогій і моделювання. Формалізація і математизація (алгоритмізація). Тексти й події. Контент-аналіз та івент-аналіз.

Інформаційно-аналітичні тексти у зовнішній політиці. Аналіз і синтез. Аналогія і моделювання. Форма і формалізація. Стратегічні та тактичні рішення у їх співвідношенні із стратегічною та тактичною аналітикою. Аналітика й політична експертиза. Аналітика й політичний консалтинг. Інформаційний менеджмент та зовнішньополітичний маркетинг. Види, форми та джерела інформації: відкриті й закриті, первинні та вторинні.

Змістовні та формальні методи зовнішньополітичного моніторингу. Моніторинг – Прогнозування – Управління. Моніторинг та його функціональна роль у діяльності інформаційно-аналітичних служб в дипломатичних організаціях. Об’єкти зовнішньополітичного моніторингу. Багатосценарні підходи до організації зовнішньополітичного моніторингу.

Керування збором та накопичення інформації й боротьби з “інформаційним сміттям”. Моніторинг в умовах прозорості та непрозорості інформації. Моніторинг в процесі інформаційного протиборства.

Моніторинг мас-медіа як складова масових зовнішьополітичних комунікацій. Якісні та кількісні методи моніторингу мас-медіа. Моніторинг та контент-аналіз. Особливості моніторингу й аналізу друкованих та електронних, мережевих і немережевих мас-медіа. Моніторинг, аналітика й альтернативні стилі журналістики "оцінок" та "фактів".

Менеджмент інформаційної безпеки у зовнішньополітичних комунікаціях. Зовнішньополітична інформація й стратегічна розвідка. Типові способи захисту конфіденційної та таємної зовнішньополітичної інформації та критерії оцінки її достовірності й надійності. Криптографія й криптологія у дипломатії. Критерії виявлення дезінформації.

Хакери та організовані напади на інформаційні системи. Інформаційна зброя та інформаційні війни. Комп’ютерні віруси. Антивірусні бази. Технічні методи захисту комп’ютерної інформації та правила безпечної роботи з індивідуальними ПК та в локальних і глобальних інформаційних мережах.

Внутрішня та зовнішня, політична й економічна, тактична та стратегічна розвідка. Розвідка й контррозвідка. Криптографія й криптологія. Критерії захищеності зовнішньополітичної інформації відповідно управлінським цілям державних та недержавних структур.

Іміджева та рекламна інформація у зовнішньополітичній сфері. Психосемантичні прийоми її конструювання й аналізу. Аналіз зовнішньополітичної інформації як іміджеве аналогове моделювання. Зовнішньополітичний менеджмент у контексті проблем формування позитивного іміджу держави, її політичних лідерів та її зовнішньополітичних організацій. Інформація в процесах зовнішньополітичного маніпулювання й застосування маніпулятивних технологій в сучасних інформаційних війнах та спецопераціях.

Психосемантичні прийоми конструювання й аналізу іміджевої інформації. Інформація та імідж держави. Комерційні та політичні бренди. Зовнішньополітичний брендинг. Специфіка психолого-політичного аналізу зовнішньополітичної інформації. Текст політика та його характер. "Жанр" політичного портрету. Типові психосемантичні прийоми побудови "іміджу" та його "деконструкції".

Системно-структурний аналіз інформаційного змісту зовнішньополітичної реклами в інтеграційних процесах (на прикладі проблем вступу України до НАТО та ЄС). Комплексний та вибірковий аналіз рекламного зовнішньополітичного "ринку". Специфіка досліджень зовнішньополітичного маркетингового середовища.

Проблеми інформаційно-аналітичного забезпечення зовнішньополітичних інститутів в сучасній Україні в умовах їх реформування. Зовнішньополітичні інформаційно-аналітичні установи у розвинених країнах світу та в сучасній Україні: порівняльний аналіз їх впливу на формування та трансформацію зовнішньополітичного курсу держави.

Аналітичні установи МЗС, РНБОУ, Секретаріату Президента, Верховної Ради України. Особливості консалтингу та аналітики в українських дипломатичних представництвах. Провідні експерти та недержавні експертні установи в Україні.

Традиції зовнішньополітичних think-tanks у США та країнах ЄС. Вітчизняні think-tanks та труднощі їх становлення й функціонування. Технології аналізу у контексті політичної соціалізації й виховання зовнішньополітичної культури.Аналітика й системні технології оптимізації організаційного розвитку багаторівневих зовнішньополітичних структур. Інформація й зовнішньополітичний «інженірінг». Аналітика й забезпечення європейських та євроатлантичних інтеграційних процесів в сучасній Україні.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 133; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты