Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зв’язок астрономії з іншими науками. Астрономія та астрологія




Сучасна астрономія - одна з фундаментальних наук про природу. Вона має свій, тільки їй властивий предмет дослідження, а також характерні для неї інструменти (перш за все телескопи) і методи дослідження. Астрономія виникла з практичних потреб людини. Вона виникла раніше від інших наук, так як була, за словами Енгельса, "... вже через пів року абсолютно необхідна для пастуших і землеробських народів", Маріс підкреслював, що «необхідність обчислювати періоди підйому і спаду води в Нилі створила єгипетську астрономію ...». Дійсно, ще сім тисяч років тому єгиптяни навчилися узгоджувати свій календар із зіркою Сиріус, зауваживши, що приблизно в день нового року, що починається з моменту розливу Нілу, Сиріус з'являється над горизонтом перед самим сходом Сонця. Розвиток сухопутних і морських подорожей було неможливо без орієнтування. З давніх пір в далеких подорожах люди використовували для орієнтування вночі зірки, а вдень - Сонце.

Проходили століття і тисячоліття, а астрономія продовжувала служити людям. Астрономічні спостереження і зараз використовуються для вирішення таких важливих практичних питань, як вимірювання часу, складання точних географічних карт і виконання різноманітних геодезичних робіт. Спеціальні розділи практичної астрономії - морехідна і авіаційна - необхідні штурманам морських і повітряних кораблів. Однак цим далеко не вичерпується в даний час практичне значення астрономії. Нові вимоги до астрономії пред'являє і космонавтика. Потрібно вміти з великою точністю визначати відстані до різних тіл Сонячної системи і розраховувати оптимальні траєкторії польоту космічних ракет. Орієнтирами при польотах космічних кораблів служать Сонце, найяскравіші зірки. Земля та інші планети. Вивчення Місяця, комет і планет Сонячної системи грає дедалі зростаючу роль у вивченні Землі. А з штучних супутників Землі і орбітальних наукових станцій тепер вивчають Землю тими ж методами (візуальні спостереження, фотографування, спектральні і радіофізичні дослідження), які зазвичай застосовують в астрономії.

Астрономія пов'язана з фізикою та математикою, космонавтикою і геофізикою, хімією та біологією, філософією і науковим атеїзмом. Виключне значення для розвитку астрономії мали винахід телескопа, відкриття спектрального аналізу,: появи радіофізичних методів дослідження і запуски штучних супутників Землі і космічних ракет.

Одна з провідних областей астрономії - астрофізика. Вона, виникла ще в минулому столітті, але зараз, у період науково-технічної революції, розвивається особливо бурхливо. Астрофізиці не тільки використовує досягнення земної фізики, а й збагачує останню цінними відомостями про стани речовини, що знаходиться в умовах дуже високих і дуже низьких температур. тисків, щільності, гравітаційних і магнітних полів. Всесвіт як би стає грандіозної космічної лабораторією, де сама природа дає можливість вивчати на основі знань людиною законів фізики поведінку речовини а умовах, що різко відрізняються від земних.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 470; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты