Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Кількісне визначення «лікарських» отрут




Кількісне визначення токсичних речовин, виділених з біологічного матеріалу, є заключним етапом хіміко-токсикологічного аналізу. Кількісне визначення токсичних речовин виробляється після їхньої ідентифікації. При ідентифікації можуть бути виявлені токсичні речовини, що прийняті померлим перед смертю в терапевтичних дозах (з лікувальною метою) і не були причиною отруєння. Дозу отрути, що поступила в організм, можна оцінити тільки на підставі результатів кількісного визначення.

В хіміко-токсикологічному аналізі для кількісного визначення токсичних речовин, виділених з біологічного матеріалу й інших об'єктів, застосовуються чутливі фотоколориметричні, спектрофотометричні, газохроматографічні і деякі інші методи. Через малу чутливість гравіметричних і титриметричних методів вони практично не застосовуються в хіміко-токсикологічному аналізі. Виділені з біологічного матеріалу речовини, що піддаються кількісному визначенню, повинні бути добре очищені від білкових сполук, продуктів їхнього розкладання, які утворюються в трупному матеріалі, і від інших домішок.

Незважаючи на велике значення результатів кількісного визначення отруйних речовин, виділених з біологічного матеріалу, для розв’язку питання про отруєння в ряді випадків результати цих визначень можуть бути занижені. Це пояснюється рядом причин.

Токсичні речовини в організмі деякою мірою піддаються метаболізму. Речовини, що викликали отруєння, нерівномірно розподіляються в органах і тканинах організму. В одних органах ці речовини знаходяться в великих кількостях, ніж в інших, а в деяких органах і тканинах ці речовини можуть бути відсутні. Тому результати хіміко-токсикологічного аналізу залежать від правильного вибору органів і тканин, які направляються на дослідження. Отруйні речовини в організмі зв'язуються з білковими й іншими сполуками. Кількість речовин, які виділяються і які переходять у витяжки з біологічного матеріалу, залежить від застосовуваного методу виділення токсичних речовин з відповідних об'єктів. Кількість токсичних речовин, виділених з біологічного матеріалу, залежить і від ступеня гнильного розкладання досліджуваних об'єктів. Вплив зазначених вище факторів на виділення токсичних речовин необхідно враховувати при оцінці результатів кількісного визначення отрут, виділених з біологічного матеріалу в ході хіміко-токсикологічного аналізу.

 

Тема: ХІМІКО-ТОКСИКОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ «ЛІКАРСЬКИХ»


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 168; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты