Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття нормування праці. Об’єкти нормування праці.




 

Будь-яка суспільна організація праці потребує встановлення певних пропорцій у витратах виробничих ресурсів у процесі виробництва, основним серед яких є праця. Необхідно знати наскільки раціональною та ефективною є організація праці, використання знарядь та предметів праці. Це досягається шляхом нормування.

Нормування праці необхідне для правильного розв‘язання питань розподілу і кооперації праці, організації та обслуговування робочих місць, вибору передових методів організації праці, матеріального стимулювання, правильної організації оплати праці і є необхідною умовою і важливим засобом наукової організації праці і виробництва. Нормування праці є важливою ланкою технологічної та організаційної підготовки виробництва, а також оперативного управління ним. Робота з нормування праці тісно пов‘язана з технологією і організацією праці. Кожна їх зміна супроводжується зміною норм.

Об‘єкти нормування законодавчо не встановлюються, хоча зміст окремих з них регламентується державою через міністерства і відомства чи місцеві органи управління, деякі регламентуються міжнародними органами (наприклад ООН, Міжнародною організацією з стандартизації тощо). На рис. 10.1 зображені об‘єкти нормування праці.

Норми умов і охорони праці повинні встановлювати міжнародні і національні органи управління: норми безпеки і екобезпеки - міжнародними, а санітарно-гігієнічні, естетичні, параметрів робочого місця – державними органами.

Норми витрат фізичної і нервової енергії працівників повинні установлювати і контролювати державні органи управління.

Норми витрат робочого часу і співвідношення чисельності та норми результатів праці повинні розроблятися і контролюватися управлінським персоналом організації.

Структура та зміст об‘єктів нормування у кожному конкретному випадку визначається керівництвом організації.

Об’єктом нормування праці є трудовий процес, а предметом – його тривалість у часі.

Рис. 10.1. Об‘єкти нормування праці.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 181; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты