Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Бур'яни




Видовий склад бур'янів величезний. По суті, будь-яка рослина, яка виросла на газоні (крім спеціально висіяних газонних трав), є бур'яном. Це можуть бути і декоративні рослини, що «втекли» з клумби, і поросль зростаючих поблизу чагарників і дерев. Ми ж зупинимося на засмічених рослинах дикої флори, найбільш типових для газонів України.

Однорічні бур'яни . Безліч однорічних бурянів з'являються на газоні через кілька днів після посіву. Пікульнік і лобода, димянка і ромашка - їх видовий склад залежить від того, де був узятий грунт для складання грунтової суміші, а кількість - від якості передпосівної підготовки грунту. На перших етапах росту молодого газону однорічні бур'яни можуть становити значну небезпеку, конкуруючи зі слабкими ще сходами злакових трав за світло, вологу та поживні речовини, тому протягом 1-2 місяців після посіву їх необхідно виполювати. У подальшому, при регулярних стрижках газону ці види бур'янів зникнуть самі. На мавританських ж і однорічних квітучих газонах виполювати однорічні бур'яни доведеться постійно.

На зрілому газоні найбільшу проблему становлять багаторічні бур'яни. За зовнішнім виглядом і характером розповсюдження на газоні їх можна розділити на наступні групи. Бур'яни, що утворюють розетки або компактні кущики, не «розповзаються» по газону. Але розетки їх досить великих листів сильно виділяються на газоні, псуючи його зовнішній вигляд. Якщо такі бур'яни вчасно не виполоти, то газонна трава під ними починає гинути, в результаті чого після прополки залишаються некрасиві залисини.

Одним з перших бур'янів цієї групи на газоні з'являється чистяк весняний. Правда, вік цієї рослини недовгий - до середини літа вона зникає. Слідом за чистяком у другій половині травня повсюди в безлічі розцвітають кульбаби. Їх численні яскраво-жовті квіти виключно мальовничо розцвічують поля і луки, і деякі любителі не проти їх залишити на своїх ділянках. Але на високоякісних газонах, особливо партерних, їх присутність абсолютно неприпустима.

Слідом за кульбабами з'являються і починають активно рости розетки подорожників (великого, малого, середнього, перистого), скерди, що вкорінюється, кульбаби осінньої. На ділянках з кислим грунтом можна зустріти щавель малий. Нерідко на газоні зустрічаються і більші бур'яни - щавель кінський, осот польовий, різні види кураю. Всі ці рослини потрібно періодично видаляти з газону за допомогою прополок або обробок гербіцидами. При прополці важливо якомога глибше підрізати і видалити корінь рослини. Зробити це можна за допомогою спеціальної вилочки для прополки газону або ножа.

Ґрунтопокривні або сланкі бур'яни утворюють широкі куртини, розростаючись за допомогою численних пагонів, повзучих по землі і що вкорінюється у вузлах або по всій довжині. Різні види лютиків (особливо жовтець повзучий), люцерна хмелевидна, нечуйвітер волосовидний, вероніки (ниткоподібні, дубравні, перські), вербейник монетчатий, будра плющевидна, деревій звичайний, горець пташиний, перстач (гусячий і повзучий) можуть швидко розповсюдитися по газону, витісняючи газонні трави. На тіньових газонах чималу шкоду можуть принести мокриця звичайна і чорноголовка звичайна.

Конюшина біла, або повзуча іноді використовується як компонент газонних сумішей для звичайних газонів, але на партерних, спортивних та звичайних газонах першого класу вона абсолютно неприпустима. Те ж можна сказати і про маргаритку багаторічну: цю рослину іноді спеціально висівають на газонах, але в більшості випадків вона є газонним бур'яном.

Боротися з грунтопокривними бур'янами непросто. Виполювати ці рослини треба ретельно і акуратно, намагаючись видалити з трави всі пагони. При сильному поширенні бур'янів подібного типу доводиться вдаватися до обробки газону гербіцидом.

Кореневищні бур'яни - снить звичайна, пирій повзучий, кропива дводомна можуть швидко зайняти великі площі, розростаючись вшир за допомогою довгих кореневищ. Виполювати ці види з газону дуже складно, та й не завжди потрібно - кропива і снить з часом зникають самі, не витримуючи частих стрижок. Найефективніше видаляти ці рослини не на газоні, а навколо нього, щоб не допустити їх повторного проникнення на газон. Що стосується пирію повзучого, то в деяких видах газонних травосумішей він мало помітний. У партерних ж газонах, що складаються з вузьколистих злаків, пирій неприпустимий - знищити його необхідно ще на стадії підготовки грунту під газон.

З інших різновидів бур'янистих рослин необхідно відзначити різні види мохів, лишайників, а також моховатку лежачу. Для боротьби з цими рослинами існують хімічні засоби, проте впоратися з мохами можна і без їх застосування. Потрібно лише створити умови, сприятливі для росту трав: вчасно аерувати грунт, підгодовувати і поливати газон, а також збільшити висоту зрізу трави при стрижках.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 127; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты