Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Маса і розміри молекул. Основні поняття МКТ.




Виміряти розміри молекул шляхом прямого вимірювання так само неможливо, як і неможливо визначити її масу за допомогою терезів.

Приблизна оцінка розмірів – дослід нім. фізика Рентгена та англ. Релея. Якщо пустити краплю олії відомого об’єму на поверхню чистої води то вона розпливається, утворюючи тонку плівку, яка складається з одного шару молекул. Тому граничну товщину цієї плівки можна прийняти за діаметр молекули. Виміривши площу утвореної плівки, визначимо її товщину, тобто діаметр молекули. Наприклад, результат одного з дослідів такий: об’єм краплі олії 3,6·10-5 см3, площа поверхні плівки 90 см2, отже, товщина плівки:

Молекули і атоми настільки малі, що уявити їх розміри можна тільки шляхом порівняння. Так атом Ферруму у стільки разів менший за волоський горіх, у скільки горіх менший за Місяць.

Однак маси молекул й атомів виміряні досить точно. Вони виражаються дуже малими числами. Наприклад маса молекули кисню дорівнює 53,5·10-27 кг, водню 3,34·10-27 кг.

Ці числа незручні для практичного використання, тому з аодиницю вимірювання маси атомів і молекул прийнята атомна одиниця маси (а.о.м.).

З 1961 р. за атомну одиницю маси обрано маси атому Карбону, оскільки Карбон входить до складу дуже великої кількості хімічних сполук.

Відносна атомна маса Ar – це маса атому, виражена в атомних одиницях маси. Це відношення маси атому даної речовини до маси атому Карбону :

.

Воно показує у скільки разів масса атому данного елементу більша за маси атому Карбону.

Якщо речовина складається не з атомів, а з молекул, то її відносна молекулярна маса дорівнює сумі відносних атомних мас атомів, які утворюють молекулу. Приклад…

Експериментально встановлено, що 1 а.о.м.=1,660·10-27 кг

Кількість речовини – число молекул речовини в будь-якому тілі

Моль – одиниця кількості речовини. Моль дорівнює кількості речовини системи, яка містить стільки ж частинок, скільки міститься атомів в 0,012 кг карбону 12С (6.022·1023частинок).

Стала Авогадро – число молекул в 1 моль – відношення числа молекул речовини до кількості цієї речовини.

NA = 6.022·1023моль-1. =>

Молярна маса - маса 1 моль речовини, чисельно рівна відношенню маси речовини до кількості речовини.

Одиниця:

 

=> =>

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 266; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты