Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості побудови мікропроцесорних систем керування




Відмінними рисами МП СК перетворювачами є висока гнучкість, обумовлена можливостями програмної реалізації керування. Остання дозволяє реалізувати за допомогою однієї і тієї ж СК різні закони регулювання без яких-небудь змін у принциповій схемі тільки за рахунок зміни керуючих програм, по яких МП обробляє цифрові коди. Взаємна відповідність між величинами, функціональними блоками і перетворювальними операціями для аналогових, цифрових і мікропроцесорних систем керування наведена в табл. 4.

Таблиця 4

  Аналогові ФСП Цифрові ФСП МП ФСП
Рівень електричного сигналу Частота електричного сигналу Цифровий код
Напруга порівняння Повна ємність чи лічильника задане число імпульсів Цифровий код
Джерело напруги, що порівнює Генератор частоти, регістр. Осередок ЗП чи регістра МП
ЗП Схема порівняння кодів чи схема задавання і порівняння кодів Команда порівняння цифрових кодів, що зберігаються в ЗП чи в регістрах МП (CPM r, CMP m)
Дільник напруги Дільник частоти Програмна затримка даних у МП
Інтегратор + схема порівняння Лічильник імпульсів Підпрограма інтегрування і команди порівняння цифрових кодів
Запам'ятовування миттєвого значення напруги інтегратора за допомогою пристрою вибрання-збереження та подача його на суматор Перенос числа з одного лічильника імпульсів на інший лічильник (регістр) Команда введення даних з ІОП (інтерфейсу обчислювальних пристроїв) у регістри МП

 

Оскільки МП СК є цифровими, процеси розрахунку часового положення імпульсу керування описуються рівняннями (10)-(12). Найбільше поширення серед МП СК одержали системи, що реалізують ШІМ-I, у відповідності до рівняння (10). Це викликано тим, що функції дільника частоти, лічильника імпульсів, схеми порівняння кодів, що виконує МП (табл. 4), а точніше, його арифметико-логічний пристрій, для ШІМ-І виконується найбільш просто.

Для реалізації ШІМ-II необхідно паралельно вести формування опорних сигналів, відслідковувати зміну керуючих сигналів і порівнювати їх, тому реалізація на МП таких способів є більш складною.

Мікропроцесор в СК обчислює значення по рівнянню (10). Однак унаслідок обмеженої швидкості обчислень воно може бути визначене за час , що є співрозмірним з . Тому рівняння (10) перетвориться до виду:

(13)

.

де час обчислень положення імпульсу керування.

Кінцевий час обчислень може служити джерелом додаткової похибки СК. Значення може бути відпрацьовано системою точно, але із запізнюванням на один такт регулювання, що погіршує динамічні властивості системи.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 151; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты