Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Найпоширеніші способи проникнення в квартиру




 

Аналіз ста квартирних розбоїв, що трапилися в обмежений час, виявив наступні цифри:

Один грабіжник проник через горище. Трьох привели в будинок для розпивання спиртних напоїв самі господарі.

Четвертим відкрили двері мешканці, оскільки злочинці назвалися їх знайомими.

П'ять відкрили замки, підібравши ключі.

Шість проникли в приміщення, вибивши вікна.

Вісім злочинців зламали замки на дверях.

Двадцять вісім — зайшли в... відкриті двері (!).

І, нарешті, сорок дев'ять дзвонили і стукали в двері, і господарі відкривали, не питаючи про мету візиту.

Переважна більшість пограбувань відбувається тільки і винятково через надмірну довірливість і неуважність самих мешканців.

Ніколи не залишайте двері відкритої, навіть якщо ви з хвилини на хвилину чекаєте гостей або дитини, що повертається з вулиці. Краще зайвий раз підійти до дверей.

Так само можна позбавитися верхнього гардероба, і вже точно шапок, під час вечірок, коли гості раз у раз бігають на сходи покурити. Хто серед шуму і гаму святкових веселощів пізнає ще одного, непроханого, гостя?

Не рідкість, коли ми через неувагу або квапливості не до кінця закриваємо вхідні двері або залишаємо в замковій щілині ключі. Особливо це властиво вічно поспішаючим, стурбованим своїми справами дітям і немолодим, з ослабленою пам'яттю, дідусям і бабусям. За цими категоріями домочадців необхідний постійний нагляд. А на дверях, разом з іншими замками, бажана автоматична клямка, що закривається самостійно при закритті дверей. Механізм її повинен працювати легко і без капризів.

Що стосується себе самого, треба раз і назавжди виробити звичку, закривши двері, смикнути її за ручку, перевіряючи, чи спрацював замок. Це повинне стати рефлексом, що не вимагає додаткового нагадування.

Збираючись відкрити двері, щоб випустити на вулицю собаку або донести до сміттєпроводу відро, не полінуйтеся заглянути в дверне вічко. Чи не стоїть на сходовому майданчику незнайома людина, яка викликає підозру. Це ще один умовний рефлекс, який може уберегти вас від багатьох неприємностей.

Повертаючись додому — не затримуйтеся довго перед дверима. Цим Ви можете підказати бандиту, що треба почекати, поки ви відкриєте двері, і разом з вами увійти до квартири. Діставайте ключ наперед. Але відкрито в руці не несіть. Краще перекладіть його в близьку кишеню.

При виході з квартири на довгий час її необхідно замкнути на всі замки, закрити всі вікна, кватирки, балкон і закрити штори. Ну і заразом перевірити, чи перекриті крани, газ і чи вимкнені електроприлади.

Інші способи проникнення в квартиру злочинців пов'язані з використовуванням ними сили або хитрощі.

В переважній більшості випадків зловмисники, що розмовляють з вами через двері, представляються знайомими ваших родичів або посадовими, при виконанні службових обов'язків, особами. Діючи таким чином, вони не ховаються, а, навпаки, охоче демонструють у вічко свою добродушну фізіономію, а буває, і відповідну форму.

В таких ситуаціях не варто поспішати відкривати двері. Зовнішній вигляд гостя – ще не привід для довір'я.

Попросіть офіційного візитера піднести документ ближче до дверного вічка і уважно розгляньте його. Особливу увагу звертайте на печатки і штампи. Якщо вони слабо відбиті, розмиті, змазані або недостатньо глибоко заходять на фотографію, насторожіться. Попросіть гостя уточнити місце його роботи, посаду і скажіть, що зараз подзвоните його начальству (до речі, як його прізвище?), щоб взнати, чи є у них такий працівник. Це неважливо, що у вас немає телефону. Вам важлива реакція гостя. Якщо він не йде, але в той же час щось в його поведінці насторожує вас — дзвоніть.

Тільки не користуйтеся телефонним номером, який вам продиктує незнайомець, що стоїть перед дверима. Цілком може бути, що на іншому кінці дроту сидить його спільник, який з радістю підтвердить все, що завгодно. Дізнайтеся телефон по 09. Це буде надійніше.

При розмові з начальством чітко називайте прізвище, ім'я і по батькові, посаду, назву організації і ін. дані, які ви списали з показаного документа.

До речі, швидка демонстрація документа — теж насторожує. Якщо ви потрібні людині, що прийшла, і якщо він дійсно той, за кого себе видає, йому не важко потримати своє посвідчення зайві півхвилини. А якщо він лінується, то ви маєте повне право лінуватися вертіти ключем в замковій щілині. І ніяк інакше!

Взагалі дуже бажано знати, як виглядають документи, що часто пред'являються. Знайдіть спосіб хоча б раз розглянути їх у своїх, що працюють в органах і т.п. організаціях, знайомих і друзів. Тоді не доведеться в небезпечний момент пригадувати, чи в тому місці стоїть печатка або наклеєна фотографія. При сучасному правовому беззаконні і розвитку копіювально-друкарської справи до ознайомлення з документами треба підходити дуже серйозно.

Особливу пильність слід проявляти в ситуаціях, коли раптом замовк домашній телефон. Хто може поручитися, що його наперед, до того як прийти, не відключили злочинці. Випадкові збіги завжди повинні насторожувати.

Трохи складніше йде справа, коли перед вашими дверима топчеться листоноша, лікар «Швидкої допомоги» або електрик з ремонтно-експлуатаційної дільниці. У них далеко не завжди є відповідні документи. Хоча абсолютно не значить, що не повинно бути! Це до того, що вимагати їх все-таки потрібно.

Тут знову виручить телефон. Взнайте прізвище листоноші або сантехніка, подзвоніть на місце його роботи (і знову через 09!) і уточніть, чи є там такий працівник і як він виглядає. Останнє обов'язкове, оскільки просто прізвище і ім'я злочинець міг взнати у балакучих працівників того ж РЕУ. Якщо перед вами лікар «Швидкої допомоги», аварійник газової служби або пожежник в повній амуніції - визирніть у вікно, чи стоїть у крильця відповідного вигляду машина.

Нерідкі випадки, коли злочинці беруть жертву на переляк, вимагаючи відкрити двері для здійснення обшуку і навіть демонструють якийсь папірець, затверджуючи, що це ордер. Такий прийом добре діє на багатих людей, що знають за собою протиправні грішки. Вам, якщо ви чесна людина, боятися нічого і підлабузнюватися перед охоронцями закону немає чого. Сміливо вимагайте їх посвідчення особи і прізвища безпосередніх начальників. І ще як мінімум двох понятих. Без понятих обшуку взагалі бути не може. Зажадайте узяти як понятих ваших, яких ви добре знаєте, сусідів. Адже понятими може бути хто завгодно. А з сусідами здзвоніться і попросіть уважно перевірити документи «міліціонерів», які зараз до них прийдуть.

Якщо ордерів немає або вони виглядають непереконливо, якщо у міліціонерів немає начальства, яке їх знає, і вони не бажають брати ваших понятих, значить, це не обшук, а містифікація. Замикайте двері на всі замки і викликайте справжню міліцію.

Будьте готові до найнесподіваніших легенд. Вам можуть принести телеграму про смерть любимого дідуся або повідомлення, що ваш син п'ять хвилин тому потрапив під машину. Шокові вісті відкривають самі неподоланні двері. Про це дуже добре поінформовані грабіжники.

Вам можуть продемонструвати розкішний букет квітів поряд з фізіономією писаного по кращих кінематографічних канонах красеня. Або просто квіти «у весь екран», за якими ви самі домислите дарувальника. На цю приманку охоче клюють жінки. Букет троянд і пограбування слабо зв'язуються в їх головах воєдино.

Ви можете побачити у вічко необтяжену одягом, що слізно просить про допомогу красуню: «так вже вийшло, розділи, обібрали хулігани. Хоч би прикритися чимось!» Це вже наживка для сильної статі, яку вони заковтують з жадністю голодного карася. Замість того щоб задуматися, чому ця роздягнена пані не попросила допомоги де-небудь на нервом поверсі, а забралася на п'ятнадцятий?

Ще більше вражає дитина, що хлюпаючи носом просить відкрити двері . Тут у будь-кого серце затремтить. Та все ж не поспішаєте, постежте декілька хвилин за хлопчиськом, що плаче: чи не затихає, чи не загальмовується періодично ридаюче хлоп'я, чи не зиркає очима кудись за одвірок.

А ще краще — подзвоніть сусідам навпроти і попросіть їх оглянути сходовий майданчик.

Крім того, вас можуть попросити переповити дитину, дати вмираючій людині таблетку або води, щоб її запити, запустити в туалет, тому що виховання не дозволяє зробити це в під'їзді.

Взагалі слід зрозуміти, що той, хто чекає, що грабіжник матиме явно кримінальний вигляд — квадратну щелепу, фікси, шрам у все обличчя і сотню наколок, — сильно помиляється. З такою зовнішністю злочинець під вічко не встане. Навпаки, ваш кримінальний візитер буде душкою, його погляд світитиметься добротою і співчуттям, як у святих на іконах. Вам дуже захочеться йому довіритися і для більш близького знайомства відкрити двері, на що і розраховують зловмисники. За цим «святим» ви швидше за все побачите ще одного, але набагато менш святого спільника.

Не довіряйтеся зовнішності невідомих вам візитерів, довіряйте документу і здоровому глузду! Відомі випадки, коли грабіжники представлялися далекими родичами мешканців уподобаної ними квартири, називали їх по імені-по батькові, на першу вимогу перераховували імена «загальних», проживаючих в інших містах близьких і повідомляли про ті, що трапилися там недавно подіях. І мешканці відкривали двері, тому що були упевнені, що за дверима свій, раз звертається по імені-по батькові, родичів знає, знає і події і події, що трапилися з ними. З тієї простої причини, що за пару тижнів до злочину знайомилися з поштою, що приходить в призначену до грабежу квартиру. І визнавали всю інформацію з листів.

Тому якщо стукаючи в двері незнайомець представляється вашим родичем, проведіть швидкий допит на предмет знання їм споріднених телекомунікацій, імен родичів і ближніх сусідів.

Якщо скаже, що товариш по службі чоловіка, — пригадаєте імена і прикмети загальних по роботі знайомих, імена начальників і останню договірну роботу відділу, де трудиться ваш чоловік.

Тобто говоріть на теми, які може знати тільки дуже вузьке коло людей. Звичайно, щоб виявити самозванця, буває досить п'яти-шести питань. Інша справа, що багато людей спочатку відкривають двері, а потім починають питати. Але це вже їх особиста дурість, за яку вони самі і розплачуються.

Якщо вас із сльозами на очах благатимуть подзвонити по терміновій справі — не відмовляйте. Але і не відкривайте. Попросіть продиктувати номер телефону і скажіть, що подзвоните самі і все, що потрібне, передасте.

Якщо попросять передати сусідам посилку, скажіть, де вони працюють і як туди швидше добратися, або попросите залишити її в РЕУ, куди ви сьогодні неодмінно зайдете. Подзвоніть сусідам на роботу і взнайте, чи чекають вони яких-небудь послань. Опишіть візитера. Може, сусіди відразу його взнають. Якщо сусідів немає, запропонуйте підняти посилку з вулиці на балкон за допомогою довгого мотузка. Таким же чином можна поступати і у разі передачі термінових телеграм, рекомендованих листів, посилок і повісток. Якщо для звіту буде потрібно ваш підпис, ви можете поставити її, піднявши і знову опустивши реєстраційний журнал.

У всіх випадках, коли візитер викликає у вас підозру, треба дочекатися проходження по сходовому майданчику якого-небудь сусіда або знайомого і у цей момент відкрити двері. Принаймні, ви будете не один перед лицем можливого ворога.

За відсутності у вашій квартирі телефону попросіть жертву нападу подзвонити і в сусідні двері. Постежте, зробить він це чи ні? Якщо ні, якщо продовжуватиме ломитися тільки у ваші двері, значить, швидше за все це інсценування, призначене винятково для ваших очей і не потребуюче додаткових свідків.

Якщо після декількох дзвінків в двері ви, припавши до дверного вічка, нікого не побачили — не надумайтеся відкривати двері, щоб проучити жартівників, що потривожили ваш спокій. Навпаки, закрийте її на додаткові замки і клямки. Якщо це був хуліган — ви не принесете йому задоволення демонстрацією своїх бурхливих реакцій. Якщо грабіжник — ви збережете в цілості своє майно і здоров'я.

Категорично не можна відмикати двері, коли вічко її заклеєно лейкопластиром, ізоляційною стрічкою або пластиліном. Це майже напевно грабують квартири ваших сусідів. В таких випадках звичайно обрізають ще і телефонні дроти. Рекомендувати вступати у відкритий бій із злочинцями тут можна, тільки якщо ви не одні в квартирі і маєте свою в розпорядженні яку-небудь добре знайому вам зброю. Безпечніше, а деколи і багато дієвіше, ніж пряме протистояння, призвати з балкона або з вікна на допомогу вуличних перехожих.

В крайньому випадку влаштуйте біля вікна, що виходить на крильце, наглядовий пункт і постарайтеся якомога уважніше розглянути і запам'ятати всіх людей, що виходять з під'їзду і номери всіх машин, що стоять поблизу. Можливо, це допоможе майбутньому слідству і, значить, поверненню речей господарям.

Не слід виходити з квартири, коли несподівано гасне світло, уривається телефонний зв'язок, перестає поступати вода або газ.

Зрозуміло бажання мешканців негайно з'ясувати причини аварії, порадитися з сусідами, посварити хором бездарну роботу міських комунальних служб. Та ви і самі, напевно, спостерігали масовий вихід мешканців з квартир на сходи при вечірньому відключенні електроенергії.

Та все ж, перш ніж братися за засувку замка, подумайте, чи не персонально для вас організовано це затемнення або осушення водопроводу? Може, не одні тільки сусіди чекають вас за дверима?

Зв'яжіться з мешканцями вашого під'їзду по телефону, взнайте, чи є світло в квартирі навпроти, на майданчику внизу, на майданчику вгорі, в сусідньому під'їзді.

І навіть тоді, коли ви чуєте крики «Пожежа!», бачите смужки диму, що сочаться крізь щілини у вхідних дверях і відчуваєте запах гарі, не поспішайте кидатися до дверей (до речі, і під час справжньої пожежі це робити, не подумавши, не рекомендується). Відомі випадки, коли злочинці буквально викурювали з цікавих їм квартир мешканців, влаштовувавши мікропожежі з повним набором відповідної атрибутики — димом, вогнем, криками і тупотом на сходах. В результаті рятуючи своє добро і себе потерпілі самі вибігали на ловців, затиснувши в руках дорогі домашні речі, гроші і цінності. Злочинцям залишалося тільки узяти їх. В подібному випадку зв'яжіться з сусідами і попросіть подивитися, що робиться біля ваших дверей.

Коли з'ясовується, що люди, що подзвонили в двері, помилилися адресою, не підтримуйте з ними довгих бесід на тему: а де б могла жити розшукувана людина? Відповідайте короткими, односкладовими «так» чи «ні». Цілком можливо, що візитер, який помилився адресою за допомогою непрямих питань: «можливо, поверхом вище? Або нижче? Або в іншому під'їзді?» — намагається розвідати кількісний і якісний склад мешканців сусідніх з вашою квартир. Не полегшуйте його задачу докладною розповіддю про людей, що живуть поряд.

Найбільшою мірою схильні до обману діти. Недостатня критичність відносно дорослих, звичка підкорятися їм часто переважують здоровий глузд і навіть переляк. Достатньо грабіжнику упевнено, в наказовому тоні, зажадати відкрити двері, посилаючись, наприклад, на батька, що забув удома важливі документи, і дитина, навіть розуміючи, що робить щось не те, запускає його в квартиру. Те ж саме відбувається в «слізних» випадках, коли той, що прийшов, просить надати йому якусь допомогу, або при розігруванні сценарію — приїзд далекого родича з села.

Такі дитячі реакції цілком пояснювані і закономірні. Все свідоме життя батьки і вчителі виховували дитину в пошані до дорослих дядечків і тітоньок. Дорослого треба слухати, дорослому треба підкорятися, дорослим треба допомагати і т.п. Ось діти і допомагають в міру своїх сил. Ось і відкривають на першу вимогу двері, ставлячи під загрозу збереження майна і власне життя.

Що стосується вхідних дверей, простіше і дієвіше всього заборонити дитині відкривати її будь-кому, аж до вилучення ключів. Хоча з погляду пожежної небезпеки такий прийом чреватий трагічним результатом для дитини, що залишилася наодинці з вогнем. Що небезпечніше — сказати важко.

Краще всього навчити дитину у всіх сумнівних випадках (всі ті ж листоноші, агітатори, друзі будинку і ін.) дзвонити батькам на роботу і радитися, пустити візитера чи ні.

На крайній випадок дуже зручний радіотелефон або коридорний телефон з подовженим шнуром. Тоді можливо, відкривши двері на ланцюжку (але тільки дуже міцному ланцюжку!), вручити гостеві трубку, щоб він сам напряму переговорив з господарями квартири, а вже ті вирішили, можна йому довіряти чи ні.

При цьому передачу телефону незнайомцю слід визнати за небезпечну операцію, правилам якої дитину треба учити. Надмірно виставлену за двері руку зловмисник може попросту перехопити і, викручуючи і виламуючи пальці або заподіюючи біль іншим способом, примусити відкрити двері. Те ж саме можна сказати про ситуації, пов'язані з передачею в дверну щілину пакетів, листів, записок і т.п. предметів.

Передаючи телефон (рівно як і будь-яку іншу річ), слід знаходитися за дверима, просовуючи в щілину тільки край трубки (або кут кореспонденції, посилки).

До речі, це правило розповсюджується не тільки на дітей, але і в рівному ступені на дорослих членів сім'ї. При такій тактиці передачі господарі ризикують тільки телефонною трубкою, але не всім майном квартири.

При використовуванні радіотелефону можна ризикнути опустити трубку з вікна в двір на мотузку. І не треба лаяти дитину за те, що зловмисник це поніс. Зате речі не поніс! І дитині ніякої шкоди не заподіяв. Отже, вважайте, легко звільнилися!

За відсутності телефону дитина повинна попросити гостя подзвонити сусідам, поговорити з ними і лише потім, побачивши у вічко знайомі обличчя, відкривати двері. У тому числі і з цієї причини рекомендується дружити з ближніми сусідами, а не конфліктувати через дурниці.

Для спрощення телефонного контролю бажано поблизу апарату берегти блокнот із списком телефонів міського і районного відділів міліції, дільничного інспектора, поліклініки, РЕУ, телефонної станції, військкоматів і т.п. організації, від імені яких люблять виступати квартирні грабіжники.

Якщо в сім'ї діти, біля телефону треба повісити таблицю з крупно намальованими цифрами. Двома цифрами - 02 - і заразом вже 01 і 03. І пояснити, в яких випадках по якому телефону дзвонити, що і як говорити. А трохи нижче і так само крупно написати свій робочий телефон, по якому можна дзвонити з будь-якого приводу. І на випадок його поломки — телефон кого-небудь з своїх, у кого телефон до вас ближче, товаришів по службі.

Щоб злочинець не проник у вашу квартиру:

ТРЕБА:

Ø Закривати двері, навіть виходячи з квартири «на хвилинку».

Ø Перед виходом з квартири оглянути у вічко сходову клітку.

Ø Відкриваючи двері, не затримуватися перед нею.

Ø Не проходити в квартиру, не закривши двері.

Ø Йдучи закривати балкон, вікна, кватирки, засмикувати штори.

Ø Перевіряти документи, (через вічко) і перевіряти ще раз повноваження візитерів, що представилися посадовцями, дзвінками в організації, від імені яких вони діють.

Ø Не відкривати двері для проведення обшуку без ордера прокурора і понятих (бажано ваших сусідів).

Ø У разі сумніву попросіть візитера звернутися до сусідів. І перевірте, чи зробив він це.

Ø Незнайомих людей, що представилися далекими родичами або що прийшли від ваших знайомих, перевіряти, розпитуючи про маловідомі факти біографії ваших «загальних знайомих».

Ø При проханні передати посилку сусідам запропонуйте: залишити посилку в РЕУ або у інших сусідів; віднести її їм на роботу (дайте адресу) або підняти вам в квартиру за допомогою мотузка.

Ø В підозрілих випадках дзвоніть в міліцію, стукайте в стіну сусідам або просіть про допомогу перехожих па вулиці.

Ø Навчіть дітей не відкривати двері, хто б і що б їм не говорив. Передбачте аварійні (при відключенні телефону) канали зв'язку дитини з вами і сусідами. Це може бути мобільний телефон, локальна телефонна лінія, сирена, стукіт в стіну і інш.

НЕ МОЖНА:

Ø Забувати в дверях ключі.

Ø Впускати в квартиру держслужбовців (міліціонерів, працівників РЕУ і інш.), не перевіривши їх документи.

Ø Відкривати двері, коли: замовк телефон, потухло світло, у вічко нічого не видно.

Ø Відкривати двері, якщо незнайомі люди принесли звістку про смерть ваших близьких, просять подзвонити або переповити дитину і інш.

Ø Відкривати двері при криках «Пожежа!» і запаху диму. Негайно дзвоніть 01!

Як підготовка до відбиття атаки злочинців:

ТРЕБА:

Ø Укріпити двері і косяки.

Ø Встановити вічко і засувку.

Ø Закріплювати ланцюжок за допомогою міцних болтів безпосередньо до металу косяка і дверей.

Ø Встановити сигналізацію сповіщення або відлякування.

Ø Виготовити додаткові пристосування для фіксації дверей в причиненому положенні — стопор або штир, що вставляється в отвір в підлозі.

При спробах силового проникнення у вашу квартиру:

ТРЕБА:

Ø Кричати, свистіти, звати на допомогу, тобто чинити якомога більше шуму.

Ø Підставити під ручку дверей швабру.

Ø Накинути на ланцюжок одяг, щоб злочинець не міг її перекусити кусачками.

Ø Забарикадувати вхідні двері (наприклад, обрушивши шафу) і додзвонитися до міліції або відступити в кімнати.

Ø Забарикадувати меблями кімнатні двері і, вибивши вікно, призивати на допомогу перехожих.

Ø Нацькувати на злочинця собаку.

Ø Стукати в стіни і батареї для привернення уваги сусідів або розбити їм вікна, кинувши з балкона яку-небудь важку річ.

Ø Знеструмити квартиру і спробувати сховатися.

Ø При загрозі для життя можна спробувати спуститися на розташований нижче балкон.

Ø При відбитті атаки злочинців застосовувати промислову і імпровізовану зброю.

НЕ МОЖНА:

Ø Загрожувати злочинцям.

Ø Перелазити на нижні балкони, якщо ви з поручнів свого не дістаєте руками до карниза балкона, розташованого вище.

Ø Виходити з квартири після припинення нападу.

При виявленні злочинців у власній квартирі:

ТРЕБА:

Ø Викликати на сходовий майданчик сусідів. І озброїтися будь-якою зброєю.

Ø Подзвонити в міліцію.

Ø Заблокувати двері, закривши її і зламавши в замковій щілині ключ, вставити в ручку дверей трубу, ніжку стільця, прив'язати двері до поручнів сходів.

Ø Зібрати біля дверей сусідських собак.

Ø Забарикадувати двері під'їзду, наприклад, підігнавши до неї машину.

НЕ МОЖНА:

Ø Входити в квартиру, де можуть бути грабіжники.

Ø Намагатися протестувати, якщо з вашої квартири виносять речі. Пройдіть мимо і викличте по телефону або через ліфтового диспетчера міліцію.

Коли у вашій квартирі озброєний злочинець:

НЕ МОЖНА:

Чинити опір озброєному грабіжнику, якщо йому потрібні тільки гроші. Сперечатися з грабіжниками, загрожувати їм, соромити їх, дивитися їм в очі.

ТРЕБА:

Ø Якщо злодії вважають, що ви спите, або не помітили вас, продовжувати «спати» і ніяк не видавати своєї присутності.

Ø Згадуйте про близькі до вас предмети, які можна використовувати як зброю. Спробуйте непомітно дістати їх.

Ø Знайдіть більш надійний притулок, наприклад, спустившись з ліжка під ліжко.

Ø Якщо вас знайшли озброєні грабіжники, віддайте їм гроші і цінності без опору.

Ø Постарайтеся непомітно скористатися кнопками тривожної сигналізації.

Ø Якщо вас катують — симулюйте серцевий припадок.

Ø Коли ви підозрюєте, що вас не залишать в живих, виманюйте злочинців на вулицю, наприклад запропонувавши їм провести їх до тайника з цінностями. На вулиці більше шансів одержати допомогу.

Ø Приспіть пильність злочинців і, відкривши вхідні двері, кричіть: «Пожежа!», на крики «Вбивають!» сусіди вийти побояться.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты