Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Пограбування. Хуліганство.




У вас виникла необхідність подорожі по місту в нічний час.

Тоді візьміть лист паперу і намалюйте карту свого маршруту. При цьому пам'ятаєте, що в нічному місті прямий шлях не найкоротший і не найшвидший. Які об'єкти можуть забезпечити нашу безпеку. Відділення міліції. Опорний пункт пожежної команди. КПП військової частини або військового училища. Будка ДАІ. Будівля банку, у вікна якого можна запустити уламок цеглини, щоб викликати охорону з пістолетами. Диспетчерська тролейбуса. Ворота цілодобової пекарні. Гуртожиток школи міліції. І так аж до обліку працюючих вуличних ліхтарів і справних телефонів-автоматів. Тому що маршрут уздовж справних автоматів безпечніше і, значить, переважніший, ніж уздовж несправних. При пересуванні по нічному місту виключіть з вашого маршруту темні підворіття, прохідні двори, нескінченні, які не оббіжиш, забори, пустирі, паркі, новобудови, місця нічних зборів бомжів.

Подивіться, як ви одягнені. Давайте залишимо туфлі на високому каблуці і надінемо на ноги легкі кросовки. Якщо туфлі, тоді важкі, з масивним носком і гострим каблуком, які можуть стати в нагоді в ближньому бою. Якщо відбиватися ногами.

Одяг переважніше облягаючий. Щоб вас не можна було за нього схопити. Але тільки не спідниця! Спідниця повинна бути широка, дозволяюча робити повний крок.

Залиште сумки. По-перше, вони привертають увагу потенційного злодія. По-друге, займають руки. Як ви відбиватиметеся від грабіжника, коли ви руки підняти не можете? Під час нічних прогулянок руки повинні бути вільні.

Гроші і цінності заховайте. Знайдіть на собі яке-небудь місце понадійніше.

Розпоріть підкладку плаща, піджака або жакета, засуньте туди гроші і зашийте. Тільки не суньте гроші стопкою, так їх можна помітити. Краще розкладіть на декілька тонких пачок. Ще надійніше використовувати не піджак, а штанини брюк або поділ спідниці. Туди взагалі ніхто, окрім насильника, не сунутиметься. Засуньте гроші під устілку черевика. Зашийте в головний убір. Там ніхто ніколи шукати не здогадається. Заштовхайте по одній купюрі в краватку і притисніть затиском. Засуньте в одну з половин розірваних пополам колготок і примотайте в будь-якому місці до тіла.

Ювелірні прикраси можна засунути в той же черевик, але тепер уже пробивши підошву, в порожнистий каблук.

Булку хліба або батон з родзинками можна розрізати пополам, видавити поглиблення, покласти туди гроші або цінності і скласти половинки разом. Або втопити кільця і гроші в поліетиленових мішках з крупою, в банку із сметаною. В стаканчику з йогуртом. В кілограмі тіста.

Частину грошей треба залишити, тому що жоден грабіжник не повірить, що ви вийшли в місто без копійки грошей. І почне шукати. І знайде. Отже залиште частину грошей для того, щоб відкуповуватися від злочинців. Краще втратити частину, ніж все.

Загальне правило при загрозі нападу грабіжника або хулігана — попередження дій злочинця. Якщо так можна сказати, боротьба за ініціативу. Ви завжди повинні прагнути йти на півкроку, на чверть кроку попереду подій.

Проходячи по нічній вулиці, ви побачили підозрілого типа в підворітті. Виходьте з гіршого — припускайте, що він чекає саме вас, тоді як більшість людей навпаки, в стані напівнепритомності наближаючись до небезпечної зони, сподіваються, що все обійдеться.

Оцініть його фізичні можливості, постарайтеся роздивитися, один він чи ні, чи є при ньому зброя або відсутня. Одночасно оцініть топографію місцевості — куди при необхідності бігти, де ховатися, що використовувати як імпровізовану зброя, як закликати на допомогу.

Така мозкова прокрутка можливих в найближчому майбутньому подій і є метод попередження кримінальної події. Злочинець ще не знає, нападе на вас або дочекається наступну жертву, а ви вже готові до оборони!

Тепер про саму дію. Перед вами злочинець, до нападу, ви упевнені, залишилися секунди, піти ви вже не встигнете. Спробуйте в швидкій, атакуючій манері заговорити з вірогідним супротивником. Тільки не шепочіть, говоріть упевнено, в повний голос. Можливо, він чекає від вас зовсім інших реакцій — ви ж жертва, вам треба боятися. Збийте його з толку. Попросіть закурити. Запитайте час — заразом подивитеся, коли він задере руку, чи немає у нього зброї. Попросіть підказати, де знаходиться певний будинок. Втягуйте його в бесіду, чекайте підходу інших перехожих. До речі, чим довше ви на дружній ноті ведете розмову, тим важче йому напасти на вас. Знеособлених людей вбивати і калічити легше. Тільки не робіть різких рухів, не лізьте в кишеню, щоб не налякати його.

Далі бесіда із злочинцем може розвиватися або в агресивному, якщо ви відчули в ньому слабке місце, або в слізно-прохальному, якщо уловили нотку сумніву, тоні.

Коли злочинець, замість того щоб відразу бити або демонструвати зброю, починає загрожувати — це хороша ознака. Це значить, що він не готовий до злочину і намагається за допомогою загроз і лайок розігріти себе. Відповідайте йому словом за слово. Зберіться, повірте у власну силу.

Якщо ви правильно розігрували роль, він вас переслідувати не буде. Краще дочекається іншої, менш агресивної жертви. Можливо, він навіть, якщо був готовий до бійки не на життя, а на смерть, відчує полегшення.

На агресивно налаштованого грабіжника, особливо істерика (це, до речі, сама небезпечна категорія), кричати не варто. Навпаки, слід приглушити полум'я ненависті, що роздувається їм, спокійним, розсудливим голосом пояснити, чому саме вас і саме сьогодні грабувати або бити не можна: у вас немає грошей, ви йдете до вмираючої дружини в лікарню, у вас згоріла квартира, медики знайшли у вас рак, вас кинула дружина, ви взнали, що ваша розтрата розкрита або ті три трупи, які ви зарили в парку, знайшла міліція. Коротше, що завгодно, лише б збити його агресію і заразом переконати у вашій для нього даремності.

При зустрічі з грабіжником-професіоналом найрозумніше, що ви можете зробити, це віддати йому гроші. Професіоналу-грабіжнику ваше життя ні до чого, йому цінності потрібні. І втратити перше, тобто життя, ви можете тільки за власною ініціативою, намагаючись захистити друге, тобто своє добро. Одержавши бажане без опору з вашої сторони, грабіжник, швидше за все, вважатиме за краще сховатися, можливо, відваживши вам пару стусанів.

У разі, коли вам жалко втрачати своє майно і гроші, розділіть їх на дві частини. Одну тримаєте ближче, іншу заховайте глибше. Можливо, грабіжник попадеться на таку, що рекомендується західними поліцейськими вудку і, задовольнившися одержаною половиною, залишить вам іншу. В ситуаціях, коли вас зупиняють з хуліганських спонуці і, значить, злочинців цікавить не ваш гаманець, а ви самі, або коли грабіжник не задовольняється тільки грошима і цінностями, допустимо застосувати активні способи захисту.

Спробуйте, відбігши на декілька кроків убік, пронизливо закричати, вирвати із забору або лавки кіл поважче, демонструючи свою відчайдушну рішучість захищатися до кінця, — тільки кричати при цьому не припиняйте. Злочинці не люблять зайвого шуму і, можливо, вважатимуть за краще ретируватися.

Ще переконливіше діє камінь, кинутий у вікна найближчого, житлового будинку або розбита тим же каменем магазинна вітрина. Можливо, грабіжник втече, а ви у гіршому разі заплатите за розбите скло. Не найвища платня за врятоване життя або здоров'я.

Зупинити нападаючого злочинця можуть постріли з газової і «нелетальної» зброї, направлені в очі бризки газових, дратівливої дії балончиків, косметичні і побутові аерозолі (лаки, дихлофоси і ін.) і просто різко пахнучі і їдкі рідини: оцет, нашатир, цибульні розчини, і сипкі речовини: перець, сіль. Тільки застосовувати всі ці засоби вимушеної оборони треба уміючи. Треба твердо засвоїти, що балончики і т.п. імпровізовані засоби захисту призначені не для шантажу, а для атаки. Причому однієї - єдиної! Якщо перша не вдалася, другої може не бути!

Заговоріть грабіжника, відверніть його увагу, примусьте поглянути убік і миттєво вихопіть засіб захисту.

Так само миттєво і якомога ближче піднесіть його до очей ворога. Чим далі відстань, тим більше шансів промахнутися. І ще враховуйте напрям вітру, щоб потім самим не плакати, якщо він дме у вашому напрямі.

Якщо супротивників двоє — починайте з того, у якого зброя. Другого, якщо не вдасться окропити, спробуйте зупинити нестямним криком і загрожуючими випадами руки, в якій затиснений балончик або електрошокер.

Пам'ятайте, будь-яка дія дратівливої газової зброї короткочасна. І, «відключивши» супротивника, треба виграний час використовувати з толком — або від нього тікати, або його «добивати».

Тікати краще на жваві ділянки доріг, до добре освітлених вітрин, в місця можливого скупчення людей — зупинкам, кінотеатрів і ін. Якщо ви хочете звернутися по допомогу — намагайтеся потривожити сон сторожів ближніх контор або мешканців нижніх поверхів будинків. Намагайтеся повідомити про подію в міліцію з будь-якого телефону-автомата, які з «02» з’єднаються без жетона.

У будь-якому випадку прагніть втекти якнайдалі від місця нападу. Якщо переслідувач відстав і вас не бачить, спробуйте змінити напрям руху.

Звичайно страх веде нас по прямій, про що чудово обізнані злочинці. Спробуйте звернути в бічні вулиці.

При явній нерівності сил, коли спочатку ясно, що відірватися від переслідувача не вдасться, спробуйте сховатися в темноті найближчого підворіття або сквері. Але це лише за умови, що злочинець хоча б на секунду втратив вас із виду.

При затаюванні важливо враховувати, що будь-який, найменший рух на фоні застиглого навколишнього пейзажу відразу привертає увагу, а ось повна нерухомість може бути непомітна навіть поблизу.

Як притулок можна використовувати затінені ями, у тому числі заповнені водою, каналізаційні колодязі (куди, навіть знайшовши вас, не кожний грабіжник ризикне забратися), хащі чагарників, низькі лавки, під якими темно і в той же час достатньо місця для лежачої людини, високий травостій. В дворах — сміттєві баки, між якими можна встати і в які можна влізти і навіть заритися в сміття (коли йде мова про життя - не до гидливості), отвори підвальних вікон, простір, за розкритими під'їзними дверима.

Завжди слід віддавати перевагу схованкам, з яких можливий вихід в будь-яку сторону, і уникати притулків-тупиків.

Ховаючись в схованці, не треба намагатися зберегти в цілості і чистоті одяг. Вам дорога кожна мить! Поки ви шукаєте місце чистіше та посухіше, злочинець може помітити вашу фігуру, що ворушиться в тіні. Зачаївшись, ви повинні бути нерухомі, як би близько лиходій не підійшов. Навіть почувши в метрі від себе розмову — не схоплюйтеся, не кричіть і не намагайтеся ще глибше забратися в схованку. Будь-що, найменший шум або рух можуть розкрити ваше місцезнаходження. Терпіть скільки можливо! Приборкайте свій страх! Тільки абсолютна нерухомість і мовчання можуть врятувати вас!

В крайньому випадку, якщо ви підозрюєте, що ще крок-два — і бандит неодмінно вас побачить, спробуйте, використовуючи чинник раптовості, напасти на нього першим. Краще всього для цього по ходу гонитви озброїтися якою-небудь імпровізованою колючо-ріжучою або просто важкою зброєю, що потрапила під руку: палицею, виламаною з лави жердиною, обламаннями цегли, камінням, пляшками і т.п. В крайньому випадку, використовуйте як зброю які-небудь предмети, що завалялися в кишенях: складані ножі, гострі авторучки, затиснені на зразок кастета зв'язки англійських ключів або небезпечний, як стилет, великий ключ від під’їзда . Навітьзвичайний журнал, якщо скрутити його в щільну трубочку і ударити вузьким кінцем супротивника в обличчя або горло, може заподіяти нападаючому серйозні тілесні пошкодження. Тому що у такому вигляді він стане твердим, як дошка.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты