Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


КЛАСИФІКАЦІЯ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ за системою ТNМ




ТХ.ТО - стандартні значення

ТІ5 - преінвазивна карцинома, або хвороба Педжета соска без наявності пухлинного вузла

ТІ - пухлина до 2см в найбільшому вимірі

ТІ а - до 0,5см в найбільшому вимірі

ТІ в - до 1см в найбільшому вимірі

Т 1с - до 2см в найбільшому вимірі

Т2 - пухлина до 5см в найбільшому вимірі

ТЗ - пухлина понад 5см в найбільшому вимірі

Т4 - пухлина будь-якого розміру з прямим поширенням на грудну стінку

Т4а - поширення на грудну стінку

Т4Ь - набряк, виразкування шкіри, сателіти в шкірі молочної залози

Т4с - 4ав

Т4d - запальна форма рака

N - регіонарні лімфатичні вузли

Ж),МХ- стандартні значення

МІ - метастази в рухомих пахвових лімфовузлах

М2 - метастази в фіксованих між собою пахвових лімфовузлах

N3 - метастази у внутрішніх лімфатичних вузлах на боці ураження

М - віддалені метастази

МО - немає ознак для визначення віддалених метастазів

МІ - є віддалені метастази (враховуючи і метастази у надключичних лімфовузлах).

Групування за стадiями

  T1 T2 T3 T4 M1
N0 I IIA IIБ IІІБ IV
N1 IIА IIБ IIIA IІІБ IV
N2 IІІА IІІА IІІА IІІБ IV
N3 IІІБ IІІБ IІІБ IІІБ IV
M1 IV IV IV IV IV

Розміри первинного вогнища дають чітку уяву про своєчасність діагностики раку молочної залози і являються важливим прогностичним фактором, що дозволяє визначити план лікування. Як правило, але далеко не завжди, наявність метастазів в периферійних лімфовузлах залежить від розмірів первинного вогнища. Можливі випадки, коли при "мінімальних" раках визначаються не тільки регіонарні, але і віддалені метастази.

Суттєвий вплив на визначення лікувальної тактики справляє і локалізація пухлини в молочній залозі, розміри самого органа. Найчастіше метастазують пухлини ,що виходять з центральних квадрантів залози, звідки метастази "йдуть" в позагрудинні лімфовузли, як і від пухлин, що розташовані в медіальних квадрантах.

Лімфогенне метастазування більш характерне для високо диференційованих форм з низьким ступенем злоякісності. Проте наявність метастазів у більш ніж 4 регіонарні лімфовузли значною мірою погіршує прогноз.

Гематогенними метастазами раку молочної залози найчастіше вражаються кістки, легені, печінка, яєчники. Рідше головний мозок, шкіра та інші органи.

Гістологічна класифікація раку молочної за ВООЗ:

1. Неінвазівні (внутрішньопротокова карцинома, долькова карцинома).

2. Інвазивні (інвазивна протокова, інвазивна долькова, солідна, слизиста, скірозна, медулярна, папілярна, залозиста, апокринова, метапластична) карциноми.

3. Хвороба Педжета соска, особливі гістологічні варіанта-медулярні, капілярні, решітчасті, слизові, долькові, плоскоклітинні.

Серед патогенетичних форм захворювання В.Ф.Семіглазов (1989) виділяє:

1. Гіпотіреоїдна форма (5%). Зустрічається у віці до 35 років. Особливості форми - гіпотіреоз, ожиріння, менархе після 16 років, наявність фолікулярних кіст та гіперплазії тека-тканини. Прогноз несприятливий через бурхливий перебіг та швидке метастазування.

2. Яєчникова форма (45%). Особливості - хворі у віці 35-45 років, фіброаденоматоз, пізні пологи, сексуальні порушення, запальні та гіперпластичні процеси яєчників та матки, хронічна гепатопатія протягом 10 років, рання менархе до 12 років.

3. Надниркова форма (40%). Хворі середнім віком 45-55 років, хворіють на гіпертонічну хворобу, ожиріння, гіперхолестерінемія, порушення ендокринної фукції підшлункової залози, пізня менопауза, фіброміома матки.

4. Інволютивна (стареча) форма (біля 9%). Зустрічається у жінок у глибокій менопаузі. Перебіг хвороби відносно сприятливий.

5. Особливою формою є рак, що розвивається на фоні вагітності, лактації, аборту. Прогноз вкрай несприятливий.

Клінічно прийнято розрізняти 3 клінічні форми РМЗ: вузлову, дифузну та рак Педжета. Дифузний рак в свою чергу включає набряково-інфільтративну, бишихоподібну, маститоподібну та панцирну форми.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 109; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты