Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РАК ШЛУНКА.




Рак шлунка в Україні займає третє місце в структурі онкологічної захворюваності серед чоловіків та четверте серед жінок. У 1998 році захворюваність складала 30,5 на 100 тис. населення. В Росії ця патологія сягає до 40 хворих на 100 тис. нас,в Японії-59,Фінляндії-49, США-7,2. За частотою захворюваємості всі країни можна розділити на чотири групи (Соudry):

1. Країни з найбільш високою захворюваністю (Японія, Фінляндія, Ісландія)

2. Країни з високою захворюваністю (Коста-Ріка, Швейцарія, Данія.Росія, Україна)

3. Країни з низькою захворюваністю (Парагвай, Тайланд, США)

4. Країни з самою низькою захворюваністю (Індонезія, Нігерія)

Частіше хворіють чоловіки майже в 2 рази.У всьому світі і особливо в розвинених країнах захворюваність на РШ має тенденцію до зниження в останні роки.У Києві в 1997 році зафіксована захворюваність 26 на 100 тис.,це в порівнянні з 1987роком, 10 років назад, на 14% відсотків менше проти ЗО на ІООтис. Звертає увагу питома вага хворих із 1-2 стадіями -36%, а відсоток занедбаних стадій становив 38.8. В результаті такої ситуації смертність від РШ становить 20 на ІООтис.така ж як і 10 років назад. Дорокова летальність із всіх хворих з встановленим в цьому році діагнозом тримається на 47 %. Загальна ж 5 річна виживаємість досягає лише 43%.Таким чином питання діагностики та лікування РШ є актуальним для Києва і України в цілому.

Актуальність питання даної патології повязане із відносно пізньою діагностикою, слабкою роботою профілактичних ланок медицини та відносно незадовільними віддаленими результатами лікування курабельних стадій. Етіологія.

В етіології раку шлунка має значення вплив факторів зовнішнього середовища. Рівень захворюваності має зворотню залежність від деяких гідрохімічних умов: нестача кобальта, магнія, нікеля, ванадія, надлишок кальція, міді, цинка, хрому в грунті. В ендемічно-неблагоприємних районах відносно РШ підвищена мінералізація води, питна вода - сульфатно-хлоридна, магнієво-натрієва.

Важливе значення надається ролі харчування. Висока захворюваність на РШ відмічена у країнах, де переважає так званий “східний” тип дієти (з великим вмістом грубої їжі та рослинної клітковини). Ряд авторів наголошують на значенні постійного вживання алкоголю, паління, нерегулярного харчування, споживання недоброякісних продуктів, копчених страв. Про місцевий вплив канцерогенів, таких як нітрати, 3,4- бензпірен, 3-метилхолантрен, фотоактивний холестерин в їжі для розвитку РШ свідчить той факт.що він не розвивається у тварин, в той час відмічено розвиток в експерименті у собак папілом та рака шлунка при скормлюванні їм їжі з названими канцерогенами.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты