Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вміст теми: Термопластичні відтискні матеріали




Назва "термопластичні" має походження від спроможності маси одержувати пластичні властивості під впливом певної температури.

Термопластичні відтискні матеріали уявляють собою комбінацію різноманітних речовин, які мають термопластичні властивості (парафін, стеарин, бджолиний віск, гутаперча), і наповнювачі, що забезпечують певну структуру і термічні якості. Крім того, до їх складу входять смола, деякі синтетичні речовини для забезпечення твердості після охолодження, а також барвники, ароматні речовини, що надають масі відповідні смакові якості.

Термопластичні відтискні маси повинні відповідати таким основним вимогам:

- не мати шкідливого впливу на тканини порожнини рота, бути економічно вигідними і доступними;

- розм'якшуватися при температурі вище температури порожнини рота, але не викликати опіку слизової оболонки;

- не розчинятися і не набухати під впливом секрету порожнини рота, швидко твердіти при температурі декілька вище температури порожнини рота;

- мати гарну пластичність;

- давати точний відбиток тканин протезного ложа, не деформуватися при виведенні з порожнини рота;

- легко оброблятися гострим інструментом без перекручувань;

- стерилізоватися без погіршення властивостей.

Термопластичні матеріали. Термопластичні матеріали розм'якшуються і тверднуть під дією температури. Вони діляться на оборотних і необоротних. Перші при багатократному нагріванні та охолодженні під час зняття відтисків зберігають пластичні властивості, другі поступово втрачають пластичність. До оборотних матеріалів відносять маси Вайнштейна. До необоротних — стенс.

До їх складу входять парафін, стеарин, гутаперча, бджолиний віск, церезин та інші матеріали. Різною комбінацією компонентів отримують суміш, що має температуру розм'якшення 50—70 градусів.

Окрім смол і воску, що є поєднуючими речовинами, в суміш вводять наповнювачі: крейду, тальк, окись цинку, пемзу і ін. Вводять також фарбники, що коригують смак речовини.

З вітчизняних матеріалів цієї групи найбільш відомі ден-тафоль, який застосовується для виготовлення протезів з розширеними кордонами для беззубих щелеп, маси Вайнштейна № 1,2, 3. Маси № 1 і № 2 застосовують при знятті відтисків з беззубих щелеп, масу № 3 для зняття відтисків за допомогою кільця при протезуванні вкладками, напівкоронками. Із зарубіжних матеріалів цієї групи найбільш відомі адгезіаль (Австрія), мукодін Німеччина), які є складними композиціями смол та восків.

Термопластичні відтискні матеріали:

Гутаперча, Стенс-02, Акродент-02, Стомапласт, Ортокор, Дентафоль, Термомаси Вайнштейна, Адгезиаль, Керра, Атом, Маса відтискна термопластична (МСТ-02), Термомасса МСТ-03 випускається у вигляді зелених паличок і призначена для одержання відбитків порожнин під вкладки або для зняття відтиску мідним кільцем. За аналогією з масами МСТ-02, МСТ-03 у США випускається матеріал Икзект (у платівках, паличках і конусах), а в Німеччині - Ксантиген і маса Керра.

Пластичні відтискні матеріали. Пластичні відтискні матеріали володіють високою пластичністю при температурі 18—20 градусів. Ці матеріали не тверднуть в порожнині рота і добре відображають функціональні особливості рухливої і нерухомої слизистої оболонки протезного ложа.

Пластичні відтискні матеріали рекомендують застосовувати: для уточнення кордонів протезів верхньої та нижньої щелеп за відсутності зубів і здобуття функціонально-ліпких відтисків при значній атрофії альвеолярних відростків, для виправлення протезів (перебазувань) лабораторним методом.

Представником цієї групи матеріалів є ортокор, який випускають у вигляді пластинок, ізольованих з двох сторін поліетиленовою плівкою. Ортокор, нанесений на поверхню протеза може бути залишеним в порожнині рота хворого на декілька годин. За цей період відтиск виходить з функціонально оформленими краями.

Термопластичні маси теж забуті досить обгрунтовно. Про них вже давно неабияк забули всі пристойні стоматологи, і навіть частина непристойних. Використовуються інколи чисто в експериментальних цілях або для написання якої-небудь чергової статті або дисертації. Деякі маси нагріваються в спеціальній каструльці, а потім пензликом наносяться на ложку. Той ще процес, а головне, отримати такою масою ідеальний відтиск при мені не виходило ні у кого і ніколи. Була така маса, називалася «Стенс-03». Виглядала така маса неапетитно, як шматок сургучу, причому і по вигляду, і за кольором, і по інших параметрах.

Перевагв застосуванні термопластічеських мас типу «Стенса» дуже мало, практично немає. Хіба що дешевизна і простота у використанні. Кладеться шматок маси в гарячу воду, через деякий час розм'якшується, укладається в ложку і відразу вводиться в порожнину рота. Раніше писали як одну з переваг, що цю масу можна повторно використовувати. Увага, питання, хто хоче бути другим або навіть третім в черзі, коли зніматимуть зліпки одним шматком термопластічеськой маси на всіх? Здогадуюся, що бажаючих мало, враховуючи той факт, що стерилізація такої маси високою температурою неможлива, а низькою нереальна.

Недоліків дуже багато:

1. Недостатня точність зліпка.

2. Погане утримання форми при перепадах температур.

3. Неможливість витягувати відтиск з рота, якщо пропущена температура застигання.

4. Неможливість стерилізації.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 126; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты