Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Не упаковані напівфабрикати, кулінарні вироби, фарш від­пускають за допомогою спеціальних лопаток (для кожного виду товару — окрема лопатка).




Товари рибної гастрономії здебільшого можуть надходити в торговельний зал підготовленими до продажу (розібраними, нарізаними).

Товари, на які попит невеликий, готують на робочому місці продавця.

Якщо в продажу є в'ялена риба гарячого копчення, з неї знімають шпагат, шпонки.

Торгуючи гастрономічними товарами, слід дотримуватись термінів їх зберігання. Зберігають напівкопчені та варено-копчені ковбаси 10 діб за температури від 0 до +4 °С, за температури, не вищої +8 °С — 3 доби; ковбаси варені 1-го та 2-го ґатунків — 48 год. за температури від 6 °С до 8 °С.

Інвентар, який використовується під час реалізації м'яса, м'ясопродуктів, риби та рибопродуктів (ножі), повинен що­денно оброблятися відповідно до санітарних правил і збе­рігатися в спеціально відведених для цього місцях.

► Молоко та молочні товари.Молокопродукти в роздрібну торговельну мережу молокозаводи доставляють в основному централізовано спеціальним транспортом. Матеріально відпо­відальні особи приймають товар за якістю та кількістю, і відразу після цього молочна продукція розміщується в хо­лодильному обладнанні.

► Масло вершкове та маргарин звільняють від тари й перга­менту, зачищають від штафту, нарізують ножем, струною або на МРМ-300 на рівномірні бруски. На прилавок може пода­ватися моноліт чи його частина залежно від умов продажу. Відпускають масло за допомогою ножа у підпергаменті або целофані.

Молокопродукти і молоко відпускають покупцям лише свіжими, в належному товарному вигляді та в непошкодженій упаковці.

У торговельний зал магазину молоко та кисломолочні продукти подають у розфасованому вигляді в касетах чи контейнерах.

Бакалійні товари.Перед продажем бакалійні товари (сипкі) слід розфасувати. Реалізуюче вагові товари, слід корис­туватись належним інвентарем (совки, лопатки).

Вагові товари в присутності покупця набирають відповід­ними совками для кожного товару (совки для солі мають бути дерев'яними) і відпускають у чистому пакувальному папері чи в пакетах.

Не можна додавати до покупки крихти, змет, пил чи до­мішки іншого сорту. Слід пам'ятати, що у разі зберігання борошна в мішках більше двох тижнів, його слід перекладати, щоб запобігти злежуванню і зігріванню.

► Оліюможна відпускати лише в чистий посуд покупця чи магазину. При цьому також слід користуватись необхідним набором інвентарю (лійка, місткість для розливу). Перед від­пуском олії продавець зобов'язаний спочатку зважити посуд, назвати вагу і лише тоді наливати її і зважувати. Після цього віднімають вагу пустої тари і залишається вага олії. З тари покупця переливати олію у бідон, бак не дозволяється.

Якщо після продажу макаронних виробів залишився лом, крихти, їх не продають. Усе це здається за актом для пере­роблення.

► Хліб та хлібобулочні вироби.Це продукт, який можна реалізувати лише свіжим. Хліб і хлібобулочні вироби можуть перебувати в продажу після виходу з печі (за температури не менше 6 °С і вологості 75 %):

хліб із житнього і житньо-пшеничного, обдирного та жит­ньо-обдирного борошна — 36 год.;

хліб із пшенично-житнього і пшенично-оббивного борошна, хліб і хлібобулочні вироби вагою понад 200 г., із сортового пшеничного, житнього, сіяного борошна і суміші пшеничного та житнього сортового борошна24 год.;

дрібні вироби вагою 200 г. і менше16 год.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты