Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розробка конвенцій і рекомендацій та контроль за їхнім застосуванням




У процесі здійснення своєї діяльності з регулювання соціально-трудових відносин МОП розробляє міжнародні трудові норми, спрямовані на поліпшення умов праці і життя трудящих, підвищення можливостей зайнятості і підтримку основних прав людини, вдосконалення загальної і професійної освіти.

Міжнародні трудові норми охоплюють такі сфери:

• основні права людини в сфері праці (свобода асоціації, ліквідація примусової праці, рівність можливостей і звертання);

• сприяння зайнятості;

• поліпшення умов праці і виробничого середовища;

• інспекція праці і трудових відносин;

• соціальне забезпечення трудящих;

• особливості праці в окремих галузях, праця деяких категорій трудящих.

Визначаються міжнародні трудові норми конвенціями і рекомендаціями МОП.

Порядок розробки норм. Міжнародно-планові акти двох видів приймаються в рамках процедур, закріплених у Статуті МОП і деяких інших її документах. Традиційною для практики Організації є процедура дворазового обговорення.

Перше проходить на Конференції в рамках заснованого для обговорення даного питання тристороннього комітету. Тристоронній комітет готує за загальною згодою його членів остаточний текст висновків і виносить його на пленарне засідання Конференції.

Після завершення розгляду в першому обговоренні на Конференції МОП готує на основі тексту попередній проект конвенції і/чи рекомендації (в залежності від рішення, прийнятого Конференцією). У ході другого обговорення вносяться зміни і виправлення в проект майбутньої конвенції і/чи рекомендації. Потім проект виноситься на пленарне засідання Конференції для голосування. Для того, щоб бути прийнятим, майбутній міжнародно-правовий акт повинен одержати дві третини голосів присутніх делегатів.

Крім цього, може бути застосована процедура одноразового обговорення, у рамках якого відповідним комітетом Конференції відразу розглядається проект майбутньої конвенції і/чи рекомендації.

Юридичний аспект конвенцій і рекомендацій. Конвенції і рекомендації як два види міжнародно-правових актів МОП розрізняються за своєю юридичною природою. Конвенції – це міжнародно-правові договори, які закріплюють для держав-членів зобов’язання юридичного характеру, що ратифікували їх. Рекомендації ж призначені лише для створення орієнтирів при виробленні державами-членами МОП своєї політики в тій чи іншій сфері трудових відносин, при розробці національного законодавства і практичних заходів.

Конвенції і рекомендації розглядаються МОП як мінімальні стандарти для держав-членів і не повинні використовуватися ними для погіршення становища трудящих і підприємців.

Прийняті раніше конвенції і рекомендації можуть бути піддані перегляду – повному чи частковому. Перегляд конвенцій відбувається в рамках процедури, аналогічній процедурі другого обговорення, описаної вище.

Прийняті Міжнародною конференцією праці конвенції і рекомендації повинні бути представлені на розгляд компетентних національних органів держав – членів упродовж дванадцяти місяців від дня закриття сесій, у ході яких вони були прийняті, з метою прийняття цими органами заходів законодавчого чи іншого характеру. Компетентними вважаються, звичайно, парламенти чи інші законодавчі органи держав. Вони приймають рішення про ратифікацію конвенцій, а також про те, які зміни для реалізації положень ратифікованих конвенцій необхідно внести до національного законодавства. В усіх випадках уряд держави-члена МОП направляє в МБП доповідь про те, які заходи намічені після розгляду міжнародно-правових актів компетентними органами.

Ратифікація конвенцій є найважливішим міжнародно-правовим актом, за допомогою якого держава – член МОП приймає на себе міжнародні зобов’язання, що випливають з них.

Нова конвенція набирає сили для конкретної держави, що ратифікувала її, через 12 місяців від дня реєстрації ратифікаційної грамоти Генеральним директором МОП. З моменту вступу конвенції в силу дана держава зобов’язана прийняти всі необхідні заходи, чи то законодавчі акти (закони або підзаконні акти) чи практичні заходи, для того, щоб гарантувати її застосування.

Конституційне право окремих держав передбачає, що конвенції в силу самого факту їхньої ратифікації стають джерелом внутрішнього права поряд з національним законодавством. У цьому випадку, однак, необхідні додаткові заходи, спрямовані на ліквідацію можливих суперечностей між положеннями конвенції і національним законодавством чи практикою. Крім того, повинні бути встановлені санкції за невиконання вимог, зафіксованих у конвенції, і забезпечена повна інформованість усіх, без винятку, зацікавлених осіб (підприємці, трудящі, служби інспекції праці, судові органи) про вступ у силу конвенції для даної держави.

Контроль за застосуванням міжнародних трудових норм. Система контролю за застосуванням конвенцій і рекомендацій МОП заснована на Статуті цієї Організації. Вона містить у собі, по-перше, регулярний контроль, заснований на доповідях урядів держав – членів, і по-друге, ряд спеціальних контрольних процедур, заснованих на розгляді представлень і скарг. Відповідно до Статуту МОП, держави – члени повинні представляти щорічні доповіді про прийняті ними заходи щодо застосування ратифікованих конвенцій. На практиці, відповідно до нині діючої системи представлення доповідей, затвердженої Адміністративною радою, доповіді з найбільш важливих конвенцій, стосовно основних прав людини у сфері праці, представляються один раз на два роки, а по інших конвенціях – один раз на чотири роки.

Органами, що розглядають урядові доповіді, є, про що йшлося вище, Комітет експертів із застосування конвенцій і рекомендацій Адміністративної ради і Комітет Міжнародної конференції праці із застосування конвенцій і рекомендацій.

Система розгляду доповідей доповнюється процедурою, за якою держави – члени повинні представляти Міжнародному бюро праці через визначені періоди часу доповіді про стан свого законодавства і практики з питань, що є предметом нератифікованих конвенцій і рекомендацій. Такі доповіді представляються або по якій-небудь одній конвенції, або по групі тісно пов’язаних між собою конвенцій і супутніх їм рекомендацій, обумовлених Адміністративною радою, з метою об’єктивної оцінки законодавства і практики держав – членів МОП в обраній галузі. Однією з цілей даної процедури є виявлення обставин, що перешкоджають ратифікації чи затримують її.

Міжнародне технічне співробітництво. Для міжнародного технічного співробітництва був створений інститут експертів. Експерти набираються з різних країн світу і працюють в інших, головним чином, що розвиваються, країнах за проектами МОП.

Останнім часом діяльність експертів дедалі більше стає складовою національних планів розвитку. До компетенції експертів входить формування концепцій за такими основними проблемами:

сприяння повній зайнятості; розвиток людських ресурсів; підвищення рівня життя; вдосконалення трудового законодавства; надання допомоги в розвитку трипартизму; поліпшення соціально-трудових відносин; професійно-технічна освіта; впровадження сучасних методів управління; поліпшення умов праці тощо. Окрім роботи експертів і радників технічна допомога містить у собі постачання необхідного устаткування, надання стипендій для підготовки національних кадрів як на місцях, так і шляхом їхнього відряджання в інші країни, організацію різних семінарів, в основному, для представни­ків країн, що розвиваються.

Масштаби технічної допомоги МОП значною мірою обумовлені мож­ливостями її фінансування. Засоби регулярного бюджету МОП, виділені на технічну допомогу, порівняно невеликі. Заходи щодо міжнародного технічного співробітництва певною мірою фінансуються ПРООН (Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй).

Дослідницька і видавнича діяльність МОП. Нормотворча діяльність і технічне співробітництво ґрунтуються на систематичних дослідженнях. Вони ведуться безпосередньо основними департаментами МБП, Міжнародним інститутом соціально-трудових досліджень МОП у Женеві (МІСТД), а з питань освіти – Туринським центром.

МОП планомірно здійснює свої дослідницькі програми, проводить збір, узагальнення й аналіз даних з соціально-трудових питань усіх країн світу.

У Міжнародному інституті соціально-трудових досліджень збираються для спільної роботи фахівці з різних країн і різних наукових установ, представники урядів, профспілок, експерти підприємницьких кіл. Інститут здійснює зв’язки, співробітництво й обмін дослідженнями і розробками з багатьма національними науково-дослідними установами в системі праці.

МОП є важливим міжнародним видавничим центром, що випускає щороку велику кількість літератури декількома мовами.

Серед публікацій МОП – доповіді, підготовлені для щорічних сесій Міжнародної конференції праці (видаються всіма робочими мовами, включаючи й російську), і доповіді для різних інших спеціалізованих нарад і конференцій. Трьох мовами (англійською, французькою та іспанською) видається щомісячний журнал «Міжнародний огляд праці», в якому публікуються статті з соціально-трудових питань, що становлять загальний інтерес. Періодичним виданням є «Офіційний бюлетень МОП», що публікує тексти документів МОП. Інформаційний журнал «Трудовий світ» виходить п’ять разів у рік п’ятьома мовами, розповсюджується безкоштовно. Російською мовою журнал видається в Москві. Велику цінність для дослідників і працівників у системі праці представляє робота МОП зі збору, узагальнення і публікації даних з широкого кола питань праці, що надходять від країн-членів. Ці дані публікуються в «Щорічнику статистики праці» і «Бюлетені статистики праці». Слід відзначити «Законодавчі акти про працю», де публікуються тексти національних -законів, «Збірник з умов праці», «Збірник документів про світ праці» – реферативний інформаційний бюлетень з питань праці і зайнятості.

У МОП термін «робітнича освіта» рівнозначний профспілковому і періодичний журнал «робітнича освіта» призначений для профспілок і їх навчальних закладів.

Крім документів і періодичних видань публікуються міжнародні огляди – дослідження з різних питань, підготовлені департаментами МОП, монографії, посібники з техніки безпеки і гігієни праці, з курсів робітничої освіти, підручники з управління персоналом, довідники і т. п. З цих видань слід зазначити чотиритомну «Енциклопедію з техніки безпеки і гігієни праці».

У 1981 р. почала виходити серія капітальних досліджень «Праця у світі», в яких розглядаються найважливіші питання праці в різних регіонах і країнах світу.

Уся видана література з питань праці зібрана й оброблена бібліотекою МОП, доступ до якої забезпечується комп’ютерною системою інформації.

Отже, нормотворчі зусилля МОП – це найважливіший метод її роботи, що використовується у всіх сферах діяльності. Використовуючи все різноманіття прийомів і методів у своїй діяльності, Міжнародна організація праці виконує благородні загальнолюдські задачі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 133; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты