Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальна характеристика і географія розташування машинобудівного комплексу України.




На основі особливостей розміщення виробництва і технологічних процесів машинобудування можна класифікувати так: важке, загальне, середнє машинобудування виробництво точних механізмів; приладів та інструментів; виробництво металевих виробів і заготовок; ремонт машин і устаткування.

На сьогоднішній день він продовжує лишатися могутнім сектором промисловості України, об'єднуючим більше 11 тис. підприємств. Підприємства машинобудівного комплексу територіально зосереджені у всіх областях України. На цьому фоні сьогодні виділяються вісім найбільших міст, зайнятих в машинобудуванні: Харків, Київ, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Одеса, Львів, Донецьк і Луганськ. Основне призначення комплексу: виробляє знаряддя праці і застосо-вує їх у виробництві продукції (за призначенням в галузях):

– для галузей, що виробляють засоби виробництва (енергетичні машини, апарати, верстати, прилади і так далі);

– для галузей, які виробляють основні предмети споживання для суспільства (машини для с/г, технологічне устаткування для легкої і харчової промисловості).

– предмети споживання побутові (легкові автомобілі, побутова техніка, телевізори, радіоприймачі і так далі);

– устаткування для транспорту, будівництва, зв'язку,торгівлі;

– спец обладнання для невиробничої сфери;

– продукцію оборонного призначення.

Залежно від того, на який ринок орієнтована продукція, що випускається підприємствами машинобудівного комплексу, їх умовно можна розділити на наступні групи:

- Важке машинобудування. Його розвиток визначається, перш за все, інвестиційною активністю металургійного, будівельного, енергетичного і транспортного комплексів. Тому підприємства важкого машинобудування розміщуються поблизу основних центрів здобичі сировини, а також орієнтуються на споживачів своєї продукції.

- Тракторне і сільськогосподарське машинобудування. Дуже залежить від платоспроможності сільгоспвиробників і переробників сільськогосподарської продукції, а також частково від попиту населення;

- Залізничне машинобудування. Напрямлено на задо-волення споживання з боку залізничної галузі;

- Автомобільна промисловість. Випуск продукції орієн-тований на попит кінцевих споживачів (виробництво легкових автомобілів), а також на потребу підприємств, фірм і виконавських органів влади (виробництво вантажівок і автобусів);

- Електротехніка, приладобудування, верстатобудуван-ня. Група наукоємних галузей (так званих комплектуючих), що розвиваються услід за потребами всіх інших галузей промисловості, включаючи і само машинобудування в цілому.

Ще одна класифікація поділяє весь комплекс на три частини залежно від традиційних зв'язків у промисловості та існуючої досі організаційної структури.

Ці частини мають такі назви:

Важке машинобудування включає виробництво металургійного, гірничошахтного та підйомно-транспортного устаткування.

Середнє машинобудування включає: верстатобудування, тракторне машинобудування, автомобілебудування, літакобудування, космічний комплекс, військово-промисловий комплекс, виробництво побутової техніки, радіотехнічну промисловість, виробництво медичної техніки.

Загальне машинобудування включає транспортне, суднобуду-вання і сільськогосподарське машинобудування.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты