Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 21. Процес менеджменту та його складові




1.Поняття функцій менеджменту та їх класифікація.

2.Сутність функціонального підходу до управління організацією.

3.Функції управління як конкретні форми, операції і дії органів управління та менеджерів з керівництва організаціями.

4.Функції управління як основні стадії процесу управління організацією та основні види управлінської діяльності.

5.Сукупність функцій управління як основа змісту процесу менеджменту.

6.Характеристика основних функцій управління: планування, організація, мотивація, контроль, їх сутність, зміст і взаємозв'язок.

Під функціями менеджменту слід розуміти відносно відокре- млені напрями управлінської діяльності (трудові процеси у сфері управління), які забезпечують управлінську дію. Вони відобра- жають суть і зміст управлінської діяльності на всіх рівнях управ- ління. Процес управління здійснюється шляхом реалізації певних функцій. Визначення переліку цих функцій – одне з найважливі- ших завдань теорії менеджменту.

Управління розглядається як процес, оскільки робота для досягнення мети за допомогою іншої – це не якась одноразова дія, а серія безперервних взаємопов’язаних дій. Ці дії, кожна з яких са- ма по собі є процесом, дуже важливі для успіху організації. Їх називають управлінськими функціями. Кожна управлінська функція також є процесом, тому що складається із серії взаємо- пов’язаних дій. Процес управління – це є загальна сума всіх функцій, а саме:

- планування;

- організація;

- мотивація;

- контроль;

- регулювання.

Ці п’ять первинних функцій управління об’єднані зв’язую- чими процесами комунікації і прийняття рішення.

бки, трудові ресурси. Все це здійснюється з метою визначення, чого може реально досягти організація.

1. Куди ми хочемо прямувати? Оцінюючи можливості та загрози в навколишньому середовищі, такі як конкуренція, клієнти, зако- ни, політичні фактори, економічні умови, технологія, постачан- ня, соціальні та культурні зміни, керівництво визначає, що мо- же перешкодити організації досягненню цих цілей.

2. Як ми збираємось це зробити? Керівники повинні вирішити, як в загальних рисах, так і конкретно, що повинні робити члени організації, щоб досягти виконання цілей організації.

За допомогою планування керівництво намагається встанови- ти основні напрями зусиль і прийняти рішення, які забезпечують єдність цілей для всіх членів організації. Іншими словами, плану- вання – це один із засобів, за допомогою якого керівництво забез- печує єдиний напрям зусиль усіх членів організації для досягнен- ня її загальної мети.

Планування в організації не є окремим одноразовим явищем через дві суттєві причини.

1. Хоч деякі організації припиняють своє існування після досягнення мети, заради якої вони створювалися, багато з них намагаються продовжити своє існування якомога довше.

2. Друга причина, за якою планування повинно здійснюватися безперервно, – це постійна невизначеність майбутнього. В силу змін у навколишньому середовищі або помилок у судженнях яви- ща можуть розвиватися не так, як це передбачало керівництво при розробці планів.

Тому плани необхідно переглядати, щоб вони узгоджувалися з реальністю.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты