Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ГАЛУЗЕВІ ТОРГОВЕЛЬНІ ОРГАНІЗАЦІЇ




6.4.1. Багатосторонні міжурядові організації з регулювання світових товарних ринків

Організаційними формами реалізації міжурядових товарних угод, розроблених та існуючих під егідою ЮНКТАД, є Міжнарод­ні товарні організації (МТО), Міжнародні консультативні коміте­ти і Міжнародні дослідницькі групи (МДГ) (див. рис. 6.2). Метою створення міжнародних товарних організацій є спостереження за виконанням міжнародних товарних угод, вивчення стану світо­вих товарних ринків і вироблення рекомендацій урядам країн-учасниць.

Рис. 6.2. Типізація міжурядових організацій з регулювання світових товарних ринків

Міжнародні товарні організації створені на основі міжнарод­них товарних угод, володіють правосуб'єктністю, мають конкретні цілі й організаційну структуру. Залежно від виду відповідної то­варної угоди кожна міжнародна організація використовує спеці­ально створені механізми.

Організаційна структура міжнародних товарних організацій однотипна і включає Міжнародну раду. Виконавчий комітет і

Виконавчого директора. Міжнародна рада (вищий орган) склада­ється з представників усіх учасників Угоди. Вона проводить ре­гулярні чергові й позачергові сесії, на яких приймаються рішен­ня, пов'язані з реалізацією Угоди. Розподіл голосів під час прийняття рішень базується на формальній рівності сторін — країн-експортерів та імпортерів. Виконавчий комітет — це ви­щий виконавчий орган, який здійснює поточне спостереження за станом кон'юнктури світового ринку і розробляє рекомендації з механізму його регулювання.

Міжнародні ради створені в межах міжнародних товарних угод з метою сприяння їх реалізації через регулювання відносин між учасниками угод, надання їм інформації про стан і тенденції розвитку світового товарного ринку і вжиття заходів з його регу­лювання. Вони не володіють правосуб'єктністю. Робочими орга­нами міжнародних рад є пленарні сесії, комітети і секретаріат.

Міжнародні консультативні організації створюються у вигляді комітетів, мета яких— сприяння розвиткові міжнародної торгівлі відповідним товаром шляхом надання учасникам інформації про стан кон'юнктури світових товарних ринків, обговорення проб­лем, пов'язаних з розвитком виробництва і міжнародної торгівлі даним товаром, регулюванням ринкових цін.

Міжнародні дослідницькі групи з сировинних товарів (МДГ) — це міжурядові багатосторонні організації, які діють під егідою ЮНКТАД і створюються для обговорення актуальних проблем розвитку світових товарних ринків І прийняття по них необхід­них рекомендацій країнам-учасницям.

6.4.2. Організація країн — експортерів нафти (ОПЕК)

Реальний вплив на регулювання товарного ринку справляє неве­лика кількість асоціацій. Найбільших успіхів досягли практично тільки члени ОПЕК (Організації країн — експортерів нафти). Цьому сприяло кілька чинників: особливість нафти як базового сировинно­го товару; концентрація її видобутку в невеликій кількості країн, що розвиваються; високий ступінь залежності розвинутих країн від ім­порту нафти; зацікавленість ТНК у зростанні цін на нафту.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 135; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты