Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЖУРНАЛІСТИКА ЯК МИСТЕЦТВО І ЯК НАУКА




1. Характеристика основних тенденцій журналістики як науки

2. Предмет теорії і практики журналістики

3. Суспільне становище преси і роль журналістської діяльності

4. Проблема літературного оформлення газетних і журнальних матеріалів

1. Характеристика основних тенденцій журналістики як науки

Мистецтво у журналістиці - це, здебільшого, вміння писати для народу, оволодіння формами, жанрами і методами роботи в газеті, на радіо і телебаченні. Талановиті журналісти, ефективні методи і форми роботи в однаковій мірі можливі у пресі різних світоглядних напрямів. Але якщо журналістика може бути різною за своїм політичним, ідейним, світоглядним забарвленням, то вона неодмінно має базуватися на загальнолюдських цінностях, сповідувати злагоду й консолідацію у суспільстві. У цьому - спільність цілей різних ЗМІ.

Наука «журналістика» - це вчення про функції і принципи періодичної преси, радіо і телебачення. У сучасних умовах прогресивна, демократична преса дотримується тих принципів, які притаманні ЗМІ в процесі становлення громадянського суспільства і національного відродження. Наука «журналістика» щоденно збагачується творчим досвідом газет, радіо, телебачення, у діяльності яких все виразніше проступають, розвиваються і поглиблюються такі тенденції, як гласність, об'єктивність, плюралізм, чесність, інформаційна насиченість, сенсаційність.

Ø Гласність. Для незалежної газети - це одне з найголовніших завдань. Читачі повинні знати все, що їх цікавить. Не може бути заборонених тем, крім тих, що можуть суперечити існуючим законам. Редакція має право вимагати від будь-яких інстанцій інформацію, яка цікавить читачів.

Ø Об'єктивність. Оскільки преса стала незалежною від політичних партій і структур влади, вона має відбивати життя таким, яким його бачать журналісти. Звичайно, кожна творча людина - індивідуальність, і побачене вона пропускає через своє серце і свій розум - у такому розумінні суб'єктивізм можливий. Але в цілому журналісти покликані писати правдиво про те, що бачать, не боячись, сподобається це комусь чи ні.

Ø Плюралізм. У десятках тисяч анкет, які заповнюють читачі, вони висловлюються за те, щоб надавати слово в газеті всім існуючим політичним партіям і організаціям. Обов'язок преси - показати всю політичну палітру, яка є в реальності. Можна з будь-яких позицій висловлювати і відстоювати власну думку, але не нав'язувати її будь-кому силою.

Ø Чесність. Без цього неможлива повага читачів, якою треба дорожити. Не фальшивити, а відстоювати істину, старатися бути відвертими і відкритими.

Ø Інформаційна насиченість. Газета виходить для масового читача. Тому бажано інформаційно наситити її так, щоб вона щодня була своєрідною енциклопедією життя. Не пропускати важливі події, не відставати від них, тримати руку на пульсі життя.

Ø Сенсаційність. Це поняття, яке у нас чомусь вживали з негативним відтінком, за яке нерідко картали. Сенсаційність - усе те, що незвичайне і незвичне. Адже це цікавить читачів. Сенсаційність у гострій формі привертає увагу до якоїсь пекучої проблеми.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 223; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты