Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері бюджетного менеджменту.




Повноваження органів місцевого самоврядування (ОМС), що визнаються компетенцією територіальної громади, являють собою власні повноваження, основним фінансовим джерелом здійснення яких є місцеві бюджети. Виконуючи ці повноваження, ОМС діють самостійно і не є підпорядкованими структурами держ. виконавчої влади. Однак підконтрольність притаманна сфері делегованих повноважень, коли держава за законом доручає ОМС реалізувати держ. функції, які повинні фінансуватись за рахунок коштів державного бюджету, або шляхом віднесення до відповідного місц. бюджету окремих загальнодерж. податків або супроводжуватись передачею об’єктів держ. власності, що дотримується сьогодні не в повній мірі та складає одну з основним проблем.

Відсутність чіткого розмежування повноважень між держ. та місц. самоврядування, найчастіше призводить до дублювання діяльності, виникнення спірних ситуацій між представниками держ. управління та місц. самоврядування, розв’язати які уявляється можливим лише на договірній основі щодо конструктивної співпраці.

Районні та обласні ради делегують відповідним місц. держадміністраціям повноваження з виконання управлінських функцій, що повинно супроводжуватись передачею фін., матеріально-тенічних та інших ресурсів, необхідних для здійснення.

Оскільки органи місц. самоврядування, у межах їх компетенції, наділені правом самост. вирішення всіх питань місц. значення з метою забезпечення соц..-ек. розвитку своєї території, гарантією реалізації прав з боку держави має бути виділення фінансових коштів.

Місцеве самоврядування - право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України, має відповідну фінансову базу. Ст. 142 Конституції закріплює, що матеріальною і фінансовою основою місц. самоврядування є рухоме й нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Конституція закріплює за відповідними органами місц. самоврядування право затверджувати бюджети відповідних рівнів, встановлювати місцеві податки і збори згідно із законом тощо. Районні та обласні ради також наділені повноваженнями затверджувати власні бюджети, які формуються з коштів держ. бюджету для їх відповідного розподілу між територіальними громадами або для виконання спільних проектів та з коштів, залучених на договірних засадах з місц. бюджетів для реалізації спільних соц..-ек. і культурних програм, та контролювати їх виконання.

Органам місц. самоврядування законом можуть надаватися окремі повноваження органів виконавчої влади. При цьому держава фінансує здійснення таких повноважень у повному обсязі за рахунок коштів Держ. бюджету України або шляхом віднесення до місц. бюджету окремих загальнодержавних податків, передає органам місцевого самоврядування відповідні об'єкти державної власності. Органи місцевого самоврядування приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты