Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Гетерополiсахариди (приклади, властивості).




 

Камеді (гумі) і слизи. Ці полісахариди розчиняються у воді й утворюють дуже в'язкі колоїдні розчини.

Камеді (гумі), наприклад, виділяються на гілках і стовбурах вишневих, сливових, абрикосових дерев при їх ушкодженні, утворюючи так званий клей. Слизи містяться у великій кількості в насінні ряду рослин (льону, жита, конюшини, люпину, люцерни та ін.).полісахариди вишневого клею складаються із залишків галактози, манози, арабінози, глюкуронової кислоти і незначної кількості ксилозиОстанню використовують в медицині як кровоспинний і в'яжучий засіб.

Калоза – полісахарид, що міститься в ситоподібних трубках флоеми. Він відкладається на ситоподібних пластинках і в перфораціях, перетворюючи останні на вузькі канальціКалоза складається із залишків β-глюкози, пов'язаних (β1→3)-зв'язками.

 

 

Калоза відкладається в стінках клітин насіння, що розвивається, і пилкових зерен, коли відбувається формування генеративних ядер (яйцеклітина, генеративна клітина пилкового зерна). При цьому калоза виконує захисну й ізолюючу функції до завершення формування генеративной клітини, а потім полісахарид гідролізується і зникає

Ліхенін – запасний полісахарид лишайників. Вміст його в деяких видах досягає 45-50 % («ісландський мох»). Молекулярна маса ліхеніна близько одного мільйона. Він розчиняється в гарячій воді і має желеутворювальні властивості. Мономером ліхеніна є глюкоза. Припускають, що залишки глюкози в полісахариді пов'язані (1→4)-зв'язками (73 %) і (1→3)-зв'язками (27 %).

Агар-агар – високомолекулярний полісахарид, який міститься в деяких водоростях, в основному в червоних. Агар складається, принаймні, з двох полісахаридів – агарози й агаропектину. агароза містить галактозу, зв'язки (α1→3) і (β1→4). Зовсім мало відомо про будову агаропектину. що він складається з ланцюгів галактози.

Агар-агар розчиняється у воді при нагріванні, а при наступному охолодженні утворює гель. Цей полісахарид у якості желеутворювального агента використовується в кондитерській промисловості при виготовленні желе, пастили, мармеладу, джемів, у парфумерній промисловості при виготовленні кремів, у хлібобулочній – для запобігання швидкого черствіння виробів, у мікробіологічній і біотехнологічній – для приготування твердих живильних середовищ.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 121; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты