Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Перелік професій ПААЗ, працівники яких мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту.




Засоби індивідуального захисту, якими повинні бути забезпечені працівники. З метою запобігання або зменшення впливу на працівників шкідливих і небезпечних виробничих чинників, забезпечення безпеки праці застосовують засоби захисту, які за характером їх призначення поділяються на дві категорії:
засоби колективного захисту;
засоби індивідуального захисту.
Класифікація засобів колективного захисту наведена в ГОСТ 12.4.125-83 «ССБТ. Средства коллективной защиты работающих от воздействия механических факторов.

Так, як робота працівників заводу пов'язана з постійним контактуванням зі шкідливими речовинами та механізмами , всі працівники повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту. Перелік ЗІЗ визначається відповідно до специфіки роботи окремих медичних працівників.

Головний директор ПААЗ зобов’язаний безкоштовно надати своїм працівникам ЗІЗ. Ці засоби потрібно зберігати в легкодоступному місці.

Рукавички. Дуже важливо, щоб працівник завжди надягав рукавички (включаючи рукавички з особливих матеріалів, якщо у працівника алергія на матеріал, з якого зроблені звичайні рукавички) перед контактом із кров’ю й іншими потенційно небезпечними біологічними рідинами або забрудненими ними поверхнями.

Не можна використовувати одноразові рукавички повторно або ушкоджені багаторазові рукавички. Не варто використовувати зволожувачі на вазеліновій основі, оскільки вони ушкоджують латекс, з якого зроблено рукавички.

Халати, захисний одяг для персоналу лабораторій. В умовах небезпеки потраплянням хімічних речовин на робочому місці необхідно на повсякденний одяг надягати спеціальний. Надягати спеціальні резинові печатки та взуття для запобігання ураження струмом.

Захисні екрани для обличчя, маски, захисні окуляри для очей. Необхідно надягати захисні екрани, що прикривають обличчя до підборіддя, чи маски в поєднанні із захисними окулярами для очей з бічними щитками у всіх випадках, коли існує небезпека попадання іскор, чи різького світла при зварювальних роботах. Носіння звичайних окулярів не забезпечує достатнього рівня захисту від попаданням іскор у око. У разі правильного використання засобів індивідуального захисту вони захищають робочий і звичайний одяг, нижню білизну, а також шкірні покриви, слизові оболонки очей, рота. Якщо захисний одяг пошкодився, його варто зняти. Промити ділянки шкіри, на яких відбувся контакт з пошкодником під захисним одягом, водою з милом. Перед тим як залишити робоче місце, потрібно зняти всі індивідуальні засоби захисту та помістити їх у виділену для цього тару. За очищення, прання, ремонт, заміну й утилізацію використаних індивідуальних засобів захисту несе відповідальність роботодавець.

Безпеку працівників під час виконання ними професійних обов’язків контролює режимна комісія ПААЗ. Робочі місця забезпечуються аптечками для проведення термінової профілактики в разі аварійних ситуацій, необхідним набором медичного інструменту для одноразового використання, дезінфекційними засобами для проведення знезараження.

Вміст аптечки, якою укомплектовують кожне робоче місце ПААЗ, для надання термінової медичної допомоги працівникам і технічному персоналу:

- напальчники, із розрахунку 1-2 на кожного працівника;

- лейкопластир, 1 котушка;

- ножиці, 1 шт.;

- перманганат калію у наважках по 0,05, 3 шт.;

- ємність для розведення перманганату калію з маркуванням на 1 л;

- спирт етиловий 70%, 50 мл;

- тюбик-крапельниця з 30% розчином альбуциду, 1-2 шт.;

- 5% спиртовий розчин йоду;

- 3% розчин перекису водню;

- рукавички гумові, 3 пари;

- наважки деззасобів:

- хлорамін 30,0;

- хлорцин 30,0 (по 3 шт. кожної (зберігати окремо);

- ємність для розведення деззасобів, 1 шт.

Ці дії дають змогу уникнути контакту шкіри та слизових оболонок працівника з кров’ю, тканинами, біологічними рідинами пацієнтів. Перед надяганням гумових рукавичок шкіру біля нігтів потрібно обробити 5% спиртовим розчином йоду. Медичних працівників з травмами, ранами на руках, ексудативними ураженнями шкіри рук, які неможливо закрити лейкопластирем або гумовими рукавичками, звільняють на період захворювання від безпосереднього медичного обслуговування хворих і контакту з предметами догляду за ними. Усі маніпуляції з кров’ю та сироватками в лабораторіях виконують за допомогою гумових груш, автоматичних піпеток, дозаторів. Будь-які ємності з кров’ю, іншими біологічними рідинами, біоматеріалами (тканинами, шматочками органів тощо) відразу на місці взяття щільно закриваються гумовими або пластиковими корками.

На жаль, у зв'язку з недостатнім фінансуванням, засобів індивідуального захисту не вистачає. Працівники змушені за власні кошти (без зворотної компенсації) придбавати необхідні ЗІЗ. Це є грубим порушенням ст.8.

Пропоную звернути особливу увагу на це питання, так як забезпеченість засобами індивідуального захисту безпосередньо впливає на здоров'я та працездатність працівників.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты