Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Комерційне (фірмове) найменування




Правова охорона комерційних найменувань змінюється ЦК України (ст. 489). Об’єктом комерційного найменування є назва або ім’я, під якими підприємець виступає в цивільному обороті. За­значена назва підприємства чи ім’я підприємця мають своєю ос­новною функцією індивідуалізацію даної особи в числі інших учас­ників цивільного обороту. Отже, основним призначенням комерційного найменування (фірми) є індивідуалізація окремих учасни­ків цивільного обороту.

Назва підприємства або ім’я підприємця (власника) як об’єкт правової охорони має відповідати певним вимогам, що виробилися у практиці. В основі цього об’єкта (назви чи імені) має лежати принцип істинності фірми. Це означає, що найменування фірми повинно містити вказівку, яка відповідатиме дійсності, на організа­ційно-правову форму підприємства (казенне підприємство, товари­ство з обмеженою відповідальністю, відкрите акціонерне товарист­во тощо). Найменування має відображати тип підприємства - дер­жавне, комунальне, приватне, а також профіль його діяльності (ви­робниче, науково-виробниче, наукове, комерційне тощо).

До найменування фірми не повинні включатися позначення, що здатні ввести в оману. Так, наприклад, власник приватного підпри­ємства не повинен включати до комерційного найменування таке позначення, що асоціюється у клієнтів з державною належністю підприємства.

Комерційне найменування може досить ефективно виконувати свою функцію, якщо воно має такі ознаки вирізнення, що здатні чітко відокремлювати дане підприємство від подібних. У цій ознаці реалізується ще один принцип - принцип виключності. Це озна­чає, що комерційне найменування має бути новим і чітко відрізня­тися від подібних, що уже використовуються. За певних умов допу­скається використання одного і того самого комерційного найме­нування. Наприклад, підприємства належать до різних організацій­но-правових форм, що відображені у комерційному найменуванні, підприємства діють у різних ділових сферах або територіально роз­межовані.

Принцип виключності фірми передбачає також вимогу, відпо­відно до якої комерційне найменування не повинне збігатися з тор­говельними марками і географічними зазначеннями походження товарів, що належать третім особам.

Комерційне найменування має бути стабільним (незмінним) протягом творчого часу, поки діє підприємство. В іншому разі не буде досягнута необхідна індивідуалізація. Це принцип постійності фірми. Остання має бути заінтересована в незмінності свого комерційного найменування, адже воно є уособленням ділової репутації підприємства. При цьому слід мати на увазі, що чинність комер­ційного найменування не може бути обмежена будь-яким строком.

Зазначені принципи комерційного найменування зумовлюють його структуру. Словесне позначення, що має стати комерційним найменуванням, складається за певними правилами. Основну його частину прийнято називати корпусом, іншу - додатком. Корпус комерційного найменування є обов’язковою частиною фірми і містить вказівку на організаційно-правову форму підприємства, йо­го тип і предмет діяльності, а в деяких випадках - і на інші харак­теристики. Так, наприклад, найменування акціонерного товариства обов’язково повинне містити вказівку про те, що дане товариство є акціонерним. Товариство, засноване на державній власності, по­винне містити вказівку про його державну приналежність.

До корпусу комерційного найменування додається допоміжна частина, елементи якої поділяються на обов’язкові і факультативні. Обов’язкова частина є спеціальною назвою підприємства, це його номер або інше позначення, необхідне для вирізнення одних під­приємств від інших. Це можуть бути різноманітні умовні позначен­ня у вигляді оригінальних слів (“Ватра”, “Оболонь”, “Славутич”), власних імен (“Максим”), географічних назв (“Донбас”, “Дніпро”) тощо.

До факультативних додатків належать такі, що можуть включа­тися у комерційне найменування за бажанням підприємця. Це мо­жуть бути додатки типу вказівок “універсальний”, “спеціальний”, “центральний” тощо. Такими додатками можуть бути скорочені найменування фірми або абревіатури - ХТЗ, КРАЗ, ЦУМ або “Дормаш”, “Південмаш”, “Мотор-Січ” тощо. Проте всі ці елемен­ти, як і елементи корпусу, мають відповідати дійсності і не вводи­ти в оману споживачів та інших учасників цивільного обороту.

Найменування фірми має бути виражене державною мовою. Як­що в найменуванні використовується іноземне слово, воно має бу­ти наведене українськими літерами.

За ЦК України комерційне найменування охороняється без обо­в’язкового подання заявки на нього чи його державної реєстрації з моменту першого використання. Комерційне найменування може використовуватися на товарах, їх упаковці, в рекламі, проспектах, рахунках, друкованих виданнях, офіційних бланках, вивісках та ін­шій документації, пов’язаній з діяльністю фірми. Воно використо­вується також при демонстрації товарів на виставках і ярмарках, що проводяться на території України.

Комерційне найменування юридичної особи може бути вико­ристане в належній їй торговельній марці.

Комерційне найменування не може відчужуватися окремо від підприємства. Проте юридична особа може передати виключне право на використання свого комерційного найменування іншим особам за виключною чи невиключною ліцензією.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты