Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Об’єкти торговельних марок




Закон України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” від 15 грудня 1993 р. зі змінами не містить визначення підстав чи критеріїв, за якими те чи інше позначення можна визнавати торго­вельною маркою. Він наводить лише перелік позначень, які не мо­жуть бути визнані такими торговельними марками. Звідси напро­шується висновок, що всі інші позначення, не зазначені в цьому Законі, можуть бути визнані торговельними марками. Проте це не означає, що позначення, яке заявляється для реєстрації, таке як торговельна марка, не повинне відповідати певним вимогам. Закон такі вимоги встановлює. Правова охорона надається знаку, що не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі та на який не поширюються підстави для відмови у наданні право­вої охорони, встановлені цим Законом.

Якщо знак є стилізованим зображенням малого герба України у вигляді усміхненого дракона, а такий знак було подано на реєстра­цію, то це, безперечно, суперечить суспільним інтересам. Образ дракона у фольклорі майже всіх народів асоціюється із силами зла, і його поєднання з державною символікою є неприпустимим. Таке позначення порушує й іншу вимогу охороноздатності, яка не допу­скає надання правової охорони знака, що зображує державну сим­воліку. Крім того, норми Паризької конвенції не допускають вико­ристання у знаках навіть стилізації державних символів[14].

Отже, вимоги до торговельної марки у згаданому Законі викла­дені не в позитивній формі, а у вигляді переліку позначень, які не можуть одержати правову охорону. Проте певні вимоги встановлені самим Законом або вироблені практикою.

Позначення, заявлене як торговельна марка, має бути корис­ним, придатним для маркування товарів і відповідати вимогам про­мислової естетики і ергономіки.

Заявлене позначення має бути новим, тобто невідомим у межах України.

Позначення має бути корисним. Це випливає зі ст. 5 Закону про знаки для товарів і послуг, відповідно до якої правова охорона на­дається позначенню, що не суперечить суспільним інтересам. Воно має певним чином індивідуалізувати надійну конкурентоспромож­ність і стабільність попиту на товар і послуги.

Знак повинен мати об’єктивне вираження, що дозволяє маркува­ти ним випущені вироби й упаковку, використовувати в технічній і супровідній документації тощо без зниження якості і зовнішнього вигляду товару, тобто бути технологічним. Нарешті, позначення має відповідати вимогам промислової естетики і ергономіки, має бути милозвучним і легковимовним, звертати на себе увагу і легко за­пам’ятовуватися. Лише сукупність зазначених вимог дає підставу визнати заявлене позначення як торговельну марку.

Відповідно до Закону основні функції знака для товарів і пос­луг - це індивідуалізація виробленої продукції і наданих послуг, захист їх якості та інших чеснот від зазіхань, забезпечення стійкості попиту, захист інтересів сумлінних виробників і споживачів, рекла­ма виробів та послуг, підвищення конкурентоспроможності вітчиз­няних товарів і послуг в умовах ринкової економіки.

Отже, торговельні марки - це зареєстровані в установленому порядку позначення, за якими товари і послуги одних осіб відріз­няються від однорідних товарів і послуг інших.

Закон України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” об’єктами знака визначає словесні, зображувальні, об’ємні та інші позначення або їх комбінації, виконані у будь-якому кольорі або поєднанні кольорів (п. 2 ст. 5 Закону, ст. 492 ЦК України).

Найбільш ефективним і поширеним об’єктом торговельних ма­рок є словесні позначення. їх питома вага в масі товарних знаків у країнах з високорозвиненою економікою досягає 70 відсотків. У ко­лишньому СРСР перевагу надавали зображувальним позначенням, кількість яких досягала 95 відсотків. Між тим у світовій практиці уже давно помітна тенденція до зростання кількості саме словесних позначень.

Словесні знаки більш ефективні як такі, що легкого сприймають­ся зором та слухом. Вони більш виразні, легше запам’ятовуються, вимовляються та перекладаються.

Серед словесних знаків часто зустрічаються імена великих лю­дей - Наполеон, Колумб, Хмельницький та ін. Закон України не згадує про можливість використання імен великих людей, які по­мерли уже давно, для позначення торговельних марок, але таку можливість можна вивести із п. 5 ст. 6 Закону. Якщо можна вико­ристати ім’я відомої особи з її дозволу, то, очевидно, можна вико­ристати й ім’я людини давно померлої, якщо дозволу спитати ні в кого. Разом з тим в Україні поки що не зустрічалися такі торговель­ні марки як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко.

Часто як словесні товарні знаки використовуються імена міфіч­них героїв (Геркулес, Прометей, Садко, Ілля Муромець), а також персонажі із відомих творів (Гамлет, Кармен, Жизель, Оттело). Часто використовуються назви тварин і птахів (Тигр, Орел, Лис), назви дорогоцінних каменів (агат, алмаз (діамант), аметист), гео­графічні назви (Одеса, Таврія, Славутич). Немає перешкод для ви­користання як товарних знаків назв астрономічних і метеоро­логічних явищ (Комета, Веселка, Зоря, Венера).

Серед словесних знаків розрізняють два типи. Перший тип - словесні знаки, в яких охороняється лише саме слово, наприклад, Славутич. Другий тип - це знаки, виконані в особливій шрифтовій манері. У них охороняється шрифт, характер розташування букв, їх відносний розмір, фон та інші часто візуальні, інформативні еле­менти.

У практиці зустрічаються серії словесних товарних знаків. їх розробка і реєстрація на ім’я одного виробника зумовлюється широкою номенклатурою однорідних товарів, наприклад, радіоприй­мачі і телевізори різних модифікацій, кіно-, фотоапаратура, годин­ники тощо. Словесні товарні знаки вигідні ще й тим, що їх розроб­ка простіша і легша, ніж інші види позначень.

Зображувальними знаками для торговельних марок можуть бути художні, графічні та інші подібні позначення. В історії торговель­них марок вони найдавніші. Назва цих об’єктів торговельних марок свідчить про їх характер і вони здебільшого втілені в малюнку, ри­сунку, кресленні. Часто це буває результат образотворчої діяльності і в такому разі таке позначення може стати об’єктом авторського права. Зображення може стосуватися фігур людей, тварин, птахів, бути орнаментом, стилізованим зображенням тощо.

Ефективно виконувати свою функцію зображувальний знак тор­говельної марки може за умови його простоти, естетичності й ергономічності. Він має легко запам’ятовуватися, вражати своєю ори­гінальністю, звертати на себе увагу. Зображувальні знаки часто у символічній формі передають характер товарів або підприємства, для яких вони розроблені.

Зображувальний знак має бути обов’язково новим, тобто оригі­нальним, відрізнятися від інших зображувальних знаків. Безпереч­но, такий знак має бути придатним для маркування товарів чи по­слуг, тобто бути технологічним. Він має впадати у вічі споживачеві.

Об’ємні товарні знаки. Найчастіше об’ємний знак торговельної марки повторює форму самого виробу або його упаковки, що ха­рактеризується тримірністю. Проте знак може не лише повторюва­ти предмет, а й бути новим. Найбільш поширеними об’ємними знаками для товарів є оригінальні упаковки, наприклад, флакони для парфумів або пляшки для спиртних напоїв. Деякі об’ємні зна­ки торговельної марки наближаються до промислових зразків. Про­те між ними є істотні відмінності. Об’ємний товарний знак має своїм призначенням вирізняти товари одного виробника від таких самих товарів іншого виробника. Промисловий зразок є результа­том творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання.

Комбіновані знаки є поєднанням словесного і зображувального позначень, тобто вони складаються із двох частин - словесної і зо­бражувальної, які мають і смислове значення. Зображувальна частина в основному ілюструє словесну частину позначення. Обидві частини, безперечно, мають бути пов’язані композиційно і сюжет­но та складати єдине ціле. Комбіновані знаки торговельних марок мають відповідати вимогам, що виробилися до інших об’єктів то­варних знаків. Комбіновані товарні знаки у свою чергу поділяють­ся на три види: 1) позначення, в яких переважає словесна частина; 2) позначення, в яких мають місце суміщення словесного і зобра­жувального позначень з метою їх сумісного впливу; 3) позначення, в яких переважає зображувальна частина.

Знаки обслуговування принципово нічим не відрізняються від то­варних знаків у точному значенні цього терміна. Вони виконують ті ж самі функції, мають дотримуватися тих самих принципів і від­повідати тим самим вимогам. Знаки обслуговування відрізняються від торговельних марок лише призначенням - перші мають відріз­няти послуги одних осіб, що їх надають, від таких самих послуг інших осіб. Тобто знаки обслуговування пов’язані не з товарами, а з послугами. Вони зафіксовані в ст. 1 (2) Паризької конвенції про охорону промислової власності за своїм правовим режимом прирів­нюються до товарних знаків.

Колективні товарні знаки Законом України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” не визначаються і таким позначенням правова охорона не надається. Проте деякі країни реєструють ко­лективні товарні знаки. Стаття 7 Паризької конвенції про охорону промислової власності містить припис, за яким країни Союзу зо­бов’язані приймати заявки на колективні знаки і надавати їм право­ву охорону. Право на колективний знак надається спілкам, госпо­дарським асоціаціям та іншим добровільним об’єднанням підпри­ємств, а не фізичним особам. За загальним правилом право на ко­лективний знак і його використання не можуть бути передані третім особам.

Для колективних знаків прийнято особливий порядок реєстра­ції. До заявки на реєстрацію колективного знака додається його статут, який має містити відомості про найменування об’єднання, що уповноважене зареєструвати колективну торговельну марку на своє ім’я, перелік підприємств, що входять до складу об’єднання і мають право користуватися колективною торговельною маркою.

У статуті колективної торговельної марки зазначається також мета реєстрації знака, перелік і єдині якісні чи інші загальні характерис­тики товарів, що будуть позначатися колективною торговельною маркою, умови його використання. Статут має обов’язково визна­чати порядок контролю за використанням колективної торговель­ної марки і відповідальність за порушення його статуту.

До реєстру і в свідоцтво на колективну торговельну марку крім загальноприйнятих відомостей вносяться також дані про підпри­ємства, що мають право користуватися колективною торговельною маркою. Зазначені відомості, а також витяг із статуту колективної торговельної марки про єдині якісні чи інші характеристики то­варів, для яких цей знак зареєстрований, публікуються патентним відомством в офіційному бюлетені. Про зміни, що вносяться до статуту колективної торговельної марки, його володілець зобов’яза­ний повідомляти патентне відомство.

У разі випуску товарів, що позначені колективною торговельною маркою, але не відповідають єдиним якісним чи іншим загальним характеристикам, в обіг чинність знака може бути достроково при­пинена повністю або частково.

Закон України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” не містить норм, які б визначали правовий режим колективної тор­говельної марки. Це дає нам підставу зробити висновок, що під по­няттям “об’єднання осіб” не варто розуміти суб’єктів права на ко­лективну торговельну марку.

Закон України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” передбачає можливість реєструвати як знаки торговельних марок, так і інші позначення (п. 2 ст. 5 цього Закону). До цих інших по­значень можуть належати звукові і світлові позначення. Звукове по­значення надається у вигляді фонограми, в якій зазначається вид звуку (музичний твір або його частина, шуми будь-якого походжен­ня та інше сполучення звуків). Це може бути, наприклад, пташи­ний спів. Якщо реєструється світловий знак, то наводиться харак­теристика світлових сигналів чи символів, їх послідовність, трива­лість світіння та інші особливості. До заявки додається відеокасета.

У світовій практиці як позначення товарних знаків реєструють­ся нюхові позначення (пахучі знаки).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 113; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты