Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Рух стройовим і похідним кроком. Зміна швидкості руху.




Ø Ознайомлення з прийомом.

Назвати прийом і вказати, що рух здійснюється кроком або бігом.Нормальна швидкість руху кроком - 110-120 кроків за хвилину.Довжина кроку - 70-80 сантиметрів.Нормальна швидкість руху бігом - 160-180 кроків за хвилину.Довжина кроку - 80-90 сантиметрів.Крок буває стройовий і похідний.Стройовий крок застосовується під час § проходження підрозділів урочистим маршем; § при виконанні ними військового вітання під час руху;§ при підході військовослужбовця до начальника та відході від нього;§ при виході із строю та поверненні на місце; § занять із стройової підготовки.Похідний крок застосовується в усіх інших випадках.Вказати, що рух стройовим кроком здійснюється за командою "Стройовим кроком - РУШ", а рух похідним кроком - за командою "Кроком - РУШ".

Зразково показати як він здійснюється з поясненням.

За підготовчою командою слід подати корпус трохи вперед, перенести вагу тіла більше на праву ногу, із збереженням стійкості; за виконавчою командою почати рух з лівої ноги повним кроком.Під час руху стройовим кроком ногу з витягнутим уперед носком винести на висоту 15-20 сантиметрів від землі та поставити її твердо на всю стопу, піднімаючи водночас другу ногу.Руками, починаючи від плеча, здійснювати рух біля тулуба: вперед - руки згинаються в ліктях так, щоб кисті піднімалися вище пряжки пояса на ширину долоні й на відстані долоні від тулуба до рівня ліктя; назад - до упору в плечовому суглобі. Пальці рук напівзігнуті.Під час руху стройовим кроком голову та корпус тримати прямо, дивитися вперед.Під час руху похідним кроком ногу виносити вільно, не відтягуючи носка, і ставити її на землю, як під час звичайної ходьби; руками здійснювати вільні рухи біля тулуба.Під час руху похідним кроком за командою "СТРУНКО" слід перейти на стройовий крок, а за командою "ВІЛЬНО" - на похідний крок.
  а   б в

Рис 9 Здійснення руху

а,б) рух стройовим кроком; в) рух на місці

Ø Розучування прийому.

Послідовність навчання руху стройовим кроком рекомендується така:

§ тренування з руху руками;

§ тренування з позначення кроку на місці;

§ тренування з руху стройовим кроком на чотири рахунки;

§ тренування з руху стройовим кроком на два рахунки;

§ тренування з руху стройовим кроком у сповільненому темпі (із швидкістю 50-60 кроків за хвилину);

§ тренування з руху стройовим кроком у статутному темпі за розміткою стройового майданчика;

§ загальне тренування з руху стройовим кроком по плацу без розмітки.

    Показати першу підготовчу вправу " рух руками" за командою "Рух руками, роби - РАЗ, роби - ДВА", перешикувати взвод по периметру стройової площадки з інтервалом два кроки і приступити до розучування. За командою: · праву руку у лікті, проводячи нею рух від плеча біля тулуба так, щоб кисть руки піднялася вище пряжки пояса на ширину долоні і на відстані долоні від на рахунок "роби - РАЗ" згинають тулуба до рівня ліктя; одночасно ліву руку відводять назад до упору в плечовому суглобі (пальці повинні бути напівзігнуті, а лікоть правої руки злегка піднятий); · на рахунок "роби - ДВА" проводять рух лівою рукою вперед, а правою, починаючи від плеча назад до
Рис 10. Виконання вправи "рух руками"

упору в плечовому суглобі.

Після кожного рахунку затримувати положення рук навчаємих і виправляти допущені ними помилки. Якщо більшість ти, хто навчається, виконують прийом невірно, подати команду "Відставити" і показати правильне виконання, а якщо тільки один з навчаємих, то подати команду «Студент Сич - ВІДСТАВИТИ» та вказати йому на помилку.

  а   б § Показати виконання першої підготовчої вправи з позначенням кроку на місці за командою "Рух руками з кроком на місці, роби - РАЗ, роби – ДВА" Особливу увагу звернути на правильні рухи й положення рук. За командою позначають піднімання та опускання ніг, при чому ноги піднімають на 15-20 см. від землі й ставлять її на землю від передньої частини стопи на всю підошву; руками здійснюють рухи в такт кроку.   Показати виконання позначення кроку на місці за командою "На місці ,кроком - РУШ". Приступити до вивчення і тренування.
Рис 11 Виконання руху руками з позначенням кроку на місці: а) вид з фронту; б) вид збоку

§ Показати другу підготовчу вправу рух стройовим кроком за розподілом на чотири рахунки за командою "Стройовим кроком за розподілом на чотири рахунки, кроком - РУШ". Після команди "РУШ" рахувати "РАЗ два, три, чотири; РАЗ, два, три, чотири;"і т.д. Рахунок "РАЗ" промовляти гучно.

Приступити до розучування вправи навчаємими:

 

в б а

Рис 12 Виконання руху стройовим кроком за розподілом:

а) крок вперед на рахунок «РАЗ»; б) витримка на рахунок «два, три, чотири»;

в) крок вперед на наступний рахунок «РАЗ»

· за підготовчою командою "Кроком" подають корпус трохи вперед, переносять вагу тіла більше на праву ногу, зі збереженням стійкості.

· за виконавчою командою "Руш" і на рахунок "раз" починають рух з лівої ноги, повним кроком з витягнутим уперед носком (при цьому стопа паралельна землі) на висоту 15-20 см від землі і ставлять її твердо на всю стопу, водночас піднімаючи другу ногу і підтягуючи її на півкроку вперед до п'ятки лівої ноги. Одночасно з кроком навчаємі роблять рух правою рукою вперед, а лівою назад до упору в плечовому суглобі і стоять на лівій нозі з опущеними руками, права нога пряма, носком майже біля самої землі.

· на рахунок "два, три, чотири" роблять витримку, усуваючи в цей час допущені помилки

· за наступним рахунком "раз" повторюють рух з правої ноги, а на рахунок "два, три, чотири" знову витримка і т.д.

 

§ Після відпрацювання підготовчої вправи на чотири рахунки показати цей же рух на два рахунки за командою "Стройовим кроком, за розподілом на два рахунки, кроком - РУШ" і приступити до навчання, подавши команду і рахуючи «раз, два; раз, два» і т. д.

За командою:

· на рахунок «раз» виконують крок вперед;

· на рахунок «два» роблять витримку.

Якщо з початку виконання цієї вправи навчаємі допускають помилки, потрібно повторити ще раз вправу на чотири рахунки.

Під час навчання руху на чотири та два рахунки необхідно добитися:

· щоб навчаємі не хиталися з боку в бік. Причина хитання – неправильна постава ніг під час руху; замість того, щоб ставити ноги внутрішньою частиною стопи по осі руху, ставлять їх у сторони, при цьому центр ваги тіла з кожним кроком зміщується то праворуч, то ліворуч.

· не підплигували, під час виносу однієї з ніг вперед. Причина – перенос ваги тіла з ноги на ногу рівномірно, а не ривками.

· не можна допускати під час руху занесення однієї ноги за другу.

· проносили ногу, яка знаходилась позаду, вперед для наступного кроку не згинаючи в коліні і не ставлячи її на землю. Причина – відсутність рівноваги тіла, неправильна її концентрація на опорній нозі.

 

§ В подальшому приступити до вивчення руху стройовим кроком із швидкістю 50-60 кроків за хвилину з поступовим нарощуванням швидкості до 110 - 120 кроків за хвилину. Знаходитись в середині стройового майданчика, подавати необхідні команди. При виявленні загальної помилки, зупинити взвод, повернути його ліворуч і показати, як треба робити, після чого продовжити тренування. Якщо помилку допускає тільки один студент, відвести його на крок убік, стати поруч із ним і на ходу виправити помилку.

За командою "Стройовим кроком - РУШ" здійснюють рух під рахунок керівника заняття "РАЗ, ДВА і т.д. ", під власний рахунок або під барабан.В ході заняття виправляють виявлені помилки.

 

Рух бігом починати за командою "Бігом - РУШ".Під час руху бігом з місця:· за підготовчою командою корпус трохи подати вперед, руки напівзігнути, лікті трохи відвести назад;· за виконавчою командою почати біг з лівої ноги, руками вільно рухати вперед і назад у такт бігу. Для переходу під час руху з кроку на біг:· за підготовчою командою руки напівзігнути, лікті трохи відвести назад.· Виконавча команда подається одночасно з поставленням лівої ноги на землю. За цією командою правою ногою слід зробити крок і з лівої ноги почати рух бігом.Для переходу від бігу на крок подається команда "Кроком - РУШ". Виконавча команда подається одночасно з поставленням правої ноги на землю. За цією командою слід зробити ще два кроки бігом і з лівої ноги почати рух кроком.Позначення кроку (бігу) на місці здійснюється за командою "На місці, кроком (бігом) - РУШ" (під час руху - "НА МІСЦІ"). За цією командою крок слід позначати підніманням та опусканням ніг, причому ногу піднімати на 15-20 сантиметрів від землі й ставити її на землю від передньої частини стопи на всю підошву (під час бігу - на передню частину стопи); руками здійснювати рухи в такт кроку. За командою "ПРЯМО", яка подається одночасно з поставленням лівої ноги на землю, зробити правою ногою ще один крок на місці і з лівої ноги почати рух повним кроком (бігом).Для припинення руху подається команда, наприклад: "Рядовий Петренко - СТІЙ". За виконавчою командою, яка подається одночасно з поставленням правої або лівої ноги на землю, слід зробити ще один крок і, приставивши ногу, прийняти стройове положення.Для зміни швидкості руху подаються команди: § "ДОВШИЙ КРОК", § "КОРОТШИЙ КРОК", § "ЧАСТІШИЙ КРОК", § "РІДШИЙ КРОК", § "ПІВКРОКУ", § "ПОВНИЙ КРОК".Для переміщення поодиноких військовослужбовців на кілька кроків убік подається команда, наприклад: "Рядовий Гнатюк. Два кроки праворуч (ліворуч), кроком - РУШ". За цією командою військовослужбовець робить два кроки праворуч (ліворуч), приставляючи ногу після кожного кроку.Для переміщення вперед або назад на кілька кроків подається команда, наприклад: "Два кроки вперед (назад), кроком - РУШ". За цією командою слід зробити два кроки вперед (назад) і приставити ногу.Під час переміщення праворуч, ліворуч і назад рухи руками не здійснюються.

Найбільш характерні помилки при виконанні прийому:

Назва прийому Характерні помилки
    Стройовий крок   · корпус відведений назад; · немає координації рук і ніг під час руху; · голова опущена донизу; · рух руками біля тулуба проводиться не від плеча, а за рахунок згину в ліктях; · піднімання ноги від землі значно нижче 15 см.; · розмір кроку менше (більше) 70-80 см.;
  • занесення ноги за ногу;
· рух руками вперед проводиться значно нижче (вище) встановленої висоти, назад не до упору в плечовому суглобі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 184; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты